Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Freeganism  

Strona 3 / 5 Wstecz Następny
  RSS

greene
bywalec
22/07/2009 3:19 pm  

Sprawa jest bardzo złożona. Przede wszytskim chodzi tu świadome kupowanie od odpowiedzialnych producentów. Na pewno nie raz słyszałaś o fair trade. Kupowanie "zwykłych" produktów pochodzących z wielkich firm powodują ich bogacenie się oraz ekspansję na kraje taniej siły roboczej, gdzie przy produkcji lub zbiorach za dwa dolary dziennie pracują tamtejsi mieszkańcy. Głównie chodzi tu o herbatę, kawę, kakao, czekoladę, przyprawy. Kolejna sprawa to kupowanie czekolady, której ziarna kakaa pochodzą z Wybrzeża Kości Słoniowej, z obozów pracy, gdzie w niewolniczych i nieludzkich warunkach pracują nawet małe dzieci. Niestety większość firm produkujących czekolady korzysta z tamtejszych zbiorów, więc kupując ich produkty przyczyniamy się do szerzenia w jakiś sposób niewolnictwa.

OdpowiedzCytat
Dyzio
stały bywalec
22/07/2009 3:35 pm  

No tak ale jak rozpoznać, że kupiona przez nas czekolada zawiera ziarna kakaowca z Wybrzeża Kości Słoniowej ?? 😮
Ja nie chcę przyczyniać się do szerzenia niewolnictwa 😮

OdpowiedzCytat
xxl
 xxl
weteran forum
22/07/2009 3:41 pm  

Prawdopodobnie po cenie. Kakao fair trade jest kilkukrotnie droższe niż "zwykłe". No i są różne certyfikaty, choć nie doszukiwałabym się ich na ogólnodostępnych czekoladach 😛

http://www.explosm.net/comics/random/

OdpowiedzCytat
Dyzio
stały bywalec
22/07/2009 4:10 pm  

Ja ostatnio kupuję taką czekoladę, która u mnie kosztuje tylko 2.40 zł. Myślę, że to nie jest fair trade :red:
[img] [/img]

OdpowiedzCytat
greene
bywalec
22/07/2009 4:43 pm  

raczej nie, jeżeli byłaby fair trade to na pewno zostałaby opatrzona konkretnym certyfikatem. Prawda jest taka, że- jak wspomniał XXL, większość ogólnodostępnych czekolad prawdopodobnie pochodzi z tego "nieczystego rynku" W książce "Uważność na targowisku" są wymienione wszystkie firmy korzystające z kakaa pochodzące niewolniczej pracy i wszystkie dobre. Nie zapamiętałam wszytskich, ale wiem, że typowe firmy jak wedel, nestle, alpen gold korzystają z surowców z Wybrzeża Kości Słoniowej. Te dobre mają w nazwie "eko", "organic" itp. I różnią się ceną.

OdpowiedzCytat
fuego
forumowicz
25/07/2010 4:06 am  

freeganizm - świetna sprawa

Ostatni mój wypad po zamknięciu rynku zakończył się czterema siatkami warzyw i owoców. Marchewki, rzodkiewki, kalafior, pomidory, arbuz ... . Myślę że jakby dłużej czasu tam spędzić i mieć większy plecak to byłoby dużo więcej tego. Z jednej strony cieszę się bo mam co jest za darmo na kilka dni ale z drugiej strony straszne jest to że ludzie tak łatwo to wyrzucają. Tony jedzenia się marnują a konsumpcja idzie dalej

OdpowiedzCytat
alken87
rozmówca
26/07/2010 3:52 am  

a ja bym chętnie spróbowała ale nie wiem gdzie szukać takiego żarcia 😮
jak ja nawet w warzywniakach widzę zdechłe owoce i warzywa na granicy zgnilizny, które sprzedawca i tak próbuje opchnąć po normalnej cenie 🙄

OdpowiedzCytat
lynnie
świeżaczek
23/11/2010 7:31 pm  

Zbieram się do pisania pracy dot. freeganizmu i poszukuję osób, które mogłyby mi coś na ten temat powiedziec. Może ktoś z Was chciałby mi pomóc? Chodzi mi o krótką rozmowę - jak freeganizm wygląda w praktyce, co skłoniło Was do tego stylu zycia itp.
Będę wdzięczna!
Pozdrawiam 😉

OdpowiedzCytat
bułek
forumowy expert
23/11/2010 7:38 pm  

Skontaktuj się z autorką bloga [url] http://darmowazupa.blogspot.com/[/url]. Z pewnością powie Ci dużo na ten temat bo praktykuje freeganizm :).

Smakowite przepisy wegańskie

OdpowiedzCytat
jolka3
świeżaczek
23/11/2010 9:50 pm  

lynnie - tutaj znajdziesz świetny artykuł o freeganach http://organicmagazine.pl/magazyn-organic/organic/organic-32010-wersja-promocyjna/menu-id-183.html, to wydanie jest już płatne ale naprawdę warto, polecam kontakt z autorem.

OdpowiedzCytat
lynnie
świeżaczek
24/11/2010 12:33 am  

Do autorki bloga juz piszę, dzięki 😉

A co do artykułu w Organic: czy można kupic gdzieś ten numer w wersji tradycyjnej? (Ja wiem, mniej ekologicznie, ale za to ile radości! 🙂 )

OdpowiedzCytat
lililea
bywalec
24/11/2010 2:30 am  

Świetna idea.
Co prawda co do jedzenia bym się nie odważyła pewnie...
Ostatnio staram się bardzo ograniczać zakupy i myślę o kupowaniu w lumpkach, chodź w odróżnieniu do np. mojej mamy zwykle nie potrafię sobie nic tam znaleźć. Moja mama wchodzi i wyciąga ciuchy które mi się podobają, a ja przeglądam te wieszaki i nic nie mogę znaleźć...
Chodź nie uważam, że trzeba zaraz pozbywać się pieniędzy i wymieniać samym towarem. Np. garażowe wyprzedaże z USA są świetne i allegro i lumpki w których są nie tylko ciuchy.

OdpowiedzCytat
Felodrema
rozmówca
20/04/2011 9:03 pm  

Freegańskie obiady są smaczniejsze od tych zwykłych 😛 Sezon na "kontenerowanie" czas zacząć!

OdpowiedzCytat
ebria
świeżaczek
23/04/2011 10:11 pm  

to jest świetne! dzisiaj, podchodząc sceptycznie, poszłam sobie na mój bazarek szembeka i nawet specjalnie dalego ani głęboko po śmietnikach nie grzebając wzięłam:
-3 papryki
-cukinię
-10 pęczków szczypiorku
-3 pęczki koperku
-op. mieszanki sałat
-sałatę lodową
-2 pieruszki
-kilka pęczków rzodkiewiek
-piękny bukiet tulipanów
więc może nie jest zbyt dużo, ale zaznaczam, że brałam to, co leżało na wierzchu i zajęło mi to 10 min. jestem pewna, że w przyszłym tygodniu też się wybiorę. a i dodam jeszcze, że oprócz mnie na opustoszałym bazarku było kilka starszych pań, które też znalazły mnóstwo rzeczy. : D

OdpowiedzCytat
manekin
rozmówca
28/07/2011 6:18 pm  

czytałam klika artykułów o freeganach/freeganinach?, imponuje mi taki styl życia, ale sama bym nie potrafiła, głównie ze wstydu

OdpowiedzCytat
Strona 3 / 5 Wstecz Następny

Praca