Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Obalamy mity i ataki "mięsożerców"  

Strona 4 / 5 Wstecz Następny
  RSS

Szczurunia
bywalec
28/08/2009 6:07 pm  

Dzięki Fasolencjo za wtrącenie, ja już siły tłumaczyć nie miałam:)

Insult,znam angielski i jeszcze 3 inne języki, ale literatura po polsku jest dość obszerna, więc na niej się opieram. Na książkach, nie na internecie. I wcale nie studiuję historii, tylko filologię śródziemnomorską.
Nie masz wykształcenia historycznego... ale oczywiście, dalej możesz iść w zaparte.
Temat Grecji zakończony.

OdpowiedzCytat
lamdre
forumowicz
28/08/2009 7:22 pm  

Dziś w pracy spotkałem się z zarzutem mięsożercy, że rośliny nie dostarczają wszystkich aminokwasów, a przynajmniej tych potrzebnych do rozwoju młodych organizmów, dzieci?? Powiedziałem że to sprawdzę 🙂

Cokolwiek robisz lub marzysz, że możesz to zrobić - Zacznij tylko. W zdecydowaniu drzemie geniusz, siła i magia.

OdpowiedzCytat
Ktosiek
stały bywalec
28/08/2009 9:33 pm  

Zawierają, ale w różnych ilościach.
Zdaje się, że tylko jajko zawiera komplet aminokwasów w odpowiedniej dawce
Całą resztę trzeba mieszać, co robimy nieświadomie lub jest to po prostu oczywista mieszanka (zboża+strączki, mięso+warzywa).
Tyczy się to też mięsa, które zawiera wszystkie aminokwasy, ale tryptofan, metioninę i walinę w ilościach niewystarczających.

PS: Mój młody organizm całkiem nieźle się rozwinął tu i ówdzie od drugiej gimnazjalnej 😉

[edytowane 28/8/2009 przez Ktosiek]

OdpowiedzCytat
lamdre
forumowicz
28/08/2009 9:56 pm  

no to dobrze ze zawierają:) bo już drżałem... czytałem jeszcze info Jędrusia o 8 aminokwasach egzogennych + 2 "dziecięce" histydyna i arginina i one również występują w roślinkach; więc mamy komplet..

Cokolwiek robisz lub marzysz, że możesz to zrobić - Zacznij tylko. W zdecydowaniu drzemie geniusz, siła i magia.

OdpowiedzCytat
INSULT
bywalec
29/08/2009 5:02 pm  

Zawierają, ale w różnych ilościach.
Zdaje się, że tylko jajko zawiera komplet aminokwasów w odpowiedniej dawce
Całą resztę trzeba mieszać, co robimy nieświadomie lub jest to po prostu oczywista mieszanka (zboża+strączki, mięso+warzywa).
Tyczy się to też mięsa, które zawiera wszystkie aminokwasy, ale tryptofan, metioninę i walinę w ilościach niewystarczających.

PS: Mój młody organizm całkiem nieźle się rozwinął tu i ówdzie od drugiej gimnazjalnej 😉

[edytowane 28/8/2009 przez Ktosiek]

Każde mięso zawiera ogromne ilości metioniny w porównaniu do źródeł roślinnych. Poza tym generalnie mięcho stanowi zawsze białko pełnowartościowe, w przeciwieństwie do roślinnego, które rzadko kiedy jest pełnowartościowe (wyjątki: soja, kasza gryczana i pare innych).

OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
30/08/2009 3:18 am  

Poza tym generalnie mięcho stanowi zawsze białko pełnowartościowe, w przeciwieństwie do roślinnego, które rzadko kiedy jest pełnowartościowe (wyjątki: soja, kasza gryczana i pare innych).

Nie każde mięcho. Kasza gryczana zawiera pełnowartościowe białko...? 😮 Nie sądzę. I soja chyba też nie, ale zawiera duże ilości białka roślinnego.
Ponoć najlepsze , najbardziej przyswajalne białko dla naszego organizmu zawierają jaja, o czym pisała wcześniej Ktosiek.

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze

OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
30/08/2009 3:45 am  

Co to znowu za bajki o pełnowartościowym białku? Białko składa się z aminokwasów, które występują w różnych produktach. To, że mięso am je wszystkie jeszcze nie znaczy, że w odpowiednich ilościach. Zresztą z tego co wiem,to nawet jabłko ma wszystkie, tyle że też w minimalnych ilościach.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com

OdpowiedzCytat
Jędruś
stały bywalec
30/08/2009 6:22 am  

Każde mięso zawiera ogromne ilości metioniny w porównaniu do źródeł roślinnych. Poza tym generalnie mięcho stanowi zawsze białko pełnowartościowe, w przeciwieństwie do roślinnego, które rzadko kiedy jest pełnowartościowe (wyjątki: soja, kasza gryczana i pare innych).

O methioninie i pełnowartościowym białku to kolejny mit.
Najbardziej bogate w metioninę są orzechy brazylijskie.
Tutaj nie chodzi o metioninę ale o proporcję pomiędzy metioniną (i cysteiną) a lizyną.
Powinny być 1:1.
Tak jest właśnie w orzechach brazylijskich, które są bardzo bogate również w selen (aminokwasy selenowe). A tego zbytnio nie uświadczysz w większości produktach żywnościowych.

Pełnowartościowe białko to białko surowe. Zapoznaj się z pojęciem Reakcji Mailarda, zobaczysz co się dzieje z białkami podczas termicznej obróbki, i nie ma znaczenia czy jest to produkt pochodzenia roślnnego czy zwierzęcego.

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:

OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
30/08/2009 3:40 pm  

Co to znowu za bajki o pełnowartościowym białku? Białko składa się z aminokwasów

Zgadzam się 🙂 Sformułowanie "białko pełnowartościowe" użyłam, aby poddać wątpliwości, niedorzeczne moim zdaniem stwierdzenie Insulta, że zawiera je m.in.kasza gryczana 😉

[edytowane 30/8/2009 od hipiska]

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze

OdpowiedzCytat
INSULT
bywalec
31/08/2009 4:04 am  

Co to znowu za bajki o pełnowartościowym białku? Białko składa się z aminokwasów, które występują w różnych produktach. To, że mięso am je wszystkie jeszcze nie znaczy, że w odpowiednich ilościach. Zresztą z tego co wiem,to nawet jabłko ma wszystkie, tyle że też w minimalnych ilościach.

Nie bardzo rozumiem co jest dla ciebie niejasne. Pełnowartościowe białko to takie białko, które się składa z aminokwasów egzogennych w odpowiednich proporcjach. Nie każde białko jest równie dobre, a mięcho, czy ci sie to podoba czy nie, stanowi bardzo dobre, pełnowartościowe białko i podobnie produkty odzwierzęce, takie jak jajka.

Możesz udawać że czarne jest białe, a białe jest czarne 😛 Fakty same sie obronią.

I nie, jabłko nie jest źródłem pełnowartościowego białka. Są za to inne owoce, które rzeczywiście zawierają białko pełnowartościowe, np. owoce kiwi.

Co to znowu za bajki o pełnowartościowym białku? Białko składa się z aminokwasów

Zgadzam się 🙂 Sformułowanie "białko pełnowartościowe" użyłam, aby poddać wątpliwości, niedorzeczne moim zdaniem stwierdzenie Insulta, że zawiera je m.in.kasza gryczana 😉

Kasza gryczana zawiera pełnowartościowe białko. To, że ty tego nie wiesz, to jeszcze nie znaczy, że nie zawiera 😉

O methioninie i pełnowartościowym białku to kolejny mit.
Najbardziej bogate w metioninę są orzechy brazylijskie.

Jędruś rozumiem doskonale że są dobre roślinne źródła metioniny, ale odchodząc na chwile od tematu - duże ilości metioniny nie są korzystne. Zasadniczo można powiedzieć, że stosunkowo mniejsza ilość metioniny w diecie wegetariańskiej w porównaniu do diety mięsożerców jest jednym z powodów, dla których dieta wegetariańska jest zdrowsza.

Na razie są co do tego tylko badania na zwierzętach, ale uważam że unikanie nadmiaru metioniny jest jak najbardziej wskazane. Oczywiście każdy niech robi co uważa za stosowne.

OdpowiedzCytat
lamdre
forumowicz
31/08/2009 12:28 pm  

iNSULT NAPISAŁ: Na razie są co do tego tylko badania na zwierzętach, ale uważam że unikanie nadmiaru metioniny jest jak najbardziej wskazane. Oczywiście każdy niech robi co uważa za stosowne.

a ja sądzę że badania z metioniną prowadzi się od dawna i dawka dzienna jest określona i wynosi ok 1-1,5 g na dobę dla dorosłego osobnika, nadmiar pewnie nerki obciąża. Jeśli chodzi o białka podobno teoria o wyższości zwierzęcego nad roślinnym wywodzi się z badań z 1914 r. nad szczurami (sic!) przeprowadzonymi przez niejakich Osborne`a i Mendela. Wiadomo też, że istotne są proporcje aminokwasów i obecność innych związków im towarzyszących. W mięsie np. niedobór tryptofanu czy waliny osłabia przyswajalność białka. Współczesne twierdzi się, że weganie są w stanie nawet 2 krotnie przekroczyć normę aminokwasów (białek) na dobę...

[edytowane 31/8/2009 od lamdre]

[edytowane 31/8/2009 od lamdre]

OdpowiedzCytat
XectoX
początkujący
31/08/2009 1:25 pm  

Swoje zdanie warto czasami popierać wiedzą na dany temat,
a nie nabijać tylko liczbę postów, które się napisało.

Zapraszam na stronę http://www.nutritiondata.com/ i polecam sprawdzić Amino Score poszczególnych produktów.

"... a Gniew Twój bezsilny niech będzie jak morze, ilekroć usłyszysz głos poniżonych i bitych, niech nie opuszcza Ciebie Twoja siostra Pogarda, dla szpiclów katów tchórzy - oni wygrają..."

OdpowiedzCytat
xxl
 xxl
weteran forum
31/08/2009 2:01 pm  

Też polecam tę stronkę, często z niej korzystam i czasem sama jestem miło zaskoczona wskaźnikiem Amino Score różnych roślin. To mi wystarcza, by nie przejmować się białkiem. Po prostu jem różnorodnie i nie głowię się, które produkty zawierają ile jakiego białka ani z czym i o której porze należy je zjeść 🙂

http://www.explosm.net/comics/random/

OdpowiedzCytat
KajaLe
forumowicz
31/08/2009 2:18 pm  

Smutne jest to, że jednostki niedowartościowane, poszukują rozpaczliwie miejsca, w którym zabłysną, pokażą na co je stać. Wydaje im się przy tym, że zdobyły poklask i uznanie.

Fasola, to chyba piszesz o sobie. Skąd w Tobie tyle czepialskiej agresji, przecież chyba jesteś wege, szanujesz zwierzaki a nie szanujesz ludzi, wielokrotnie obrażasz forumowiczów złośliwymi szpilkami. Dlaczego w dyskusji nie walczysz na rzeczowe argumenty, tylko zaraz robisz osobiste wycieczki? To nie kulturalne. Czytam Twoje wpisy na różne tematy, w większości przypadków zamiast rzeczowego wpisu jest złośliwe komentowanie wypowiedzi poprzednika... Eh...

Kaja

OdpowiedzCytat
lamdre
forumowicz
31/08/2009 2:25 pm  

na tej stronie mięsożercy obalają inne mity
http://www.optymalni.poznan.pl/nexus.html 🙂

OdpowiedzCytat
Strona 4 / 5 Wstecz Następny

Praca