Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone
Dlaczego nie ma Hit...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Dlaczego nie ma Hitlera w spisie sławnych wegetarian?

151 Wpisy
38 Użytkownicy
0 Reactions
29.1 K Widoki
(@10294)
Famed Member
Połączone: 16 lat temu
Wpisy: 2718

Ponoć Hitler miał w planach wprowadzić wegetarianizm pod strzechy imperium po zakończeniu wojny.

Szkoda że nie wygrał... 🙂

OdpowiedzCytat
(@11703)
Reputable Member
Połączone: 14 lat temu
Wpisy: 497

czarny humor 😉

OdpowiedzCytat
(@11318)
Estimable Member
Połączone: 15 lat temu
Wpisy: 152

Gdzieś czytałam, że Hitler zdelegalizował wszystkie towarzystwa wegetariańskie na terenie podbitych krajów, ale nie pamiętam gdzie. Może ktoś również na tę informację i ma źródło?

OdpowiedzCytat
 Sima
(@1335)
Honorable Member
Połączone: 20 lat temu
Wpisy: 566

Owszem widnieje w spisie wegetarian,oto jeden z cytatów tego Pana:
Niejeden często żałuje, że żyje w czasach, w których nie wiadomo, jak będzie wyglądał nowy świat. Ale jedno mogę mięsożercom obiecać: nowy świat będzie wegetariański!
Autor: Adolf Hitler, Rozmowy przy stole..., op. cit., s. 130.
Nawet jeśli faktycznie nie jadł mięsa, to jest pojedynczą negatywną postacią w historii wyznającą wegetarianizm,większość to ludzie znani i szanowani zarówno za życia jak i po śmierci.

OdpowiedzCytat
(@10294)
Famed Member

to jest pojedynczą negatywną postacią w historii

No włsśnie, dlaczego negatywną? BO tak go oceniła historia. On był po prostu charyzmatycznym człowiekiem który miał pragnienie dominowania nad Światem, podobnie jak Czyngishan, czy Aleksander Wielki. A co do okrucieństwa, to oni bili go na głowę. Poza tym był wielkim strategiem i niezwykłym oratorem. Patrzymy na postać Hitlera przez pryzmat naszych czasów. Za 200 lat, już nie będzie synonimem wcielonego zła, tylko kolejną postacią historyczną.

OdpowiedzCytat
(@11318)
Estimable Member
Połączone: 15 lat temu
Wpisy: 152

Gdzieś czytałam, że Hitler zdelegalizował wszystkie towarzystwa wegetariańskie na terenie podbitych krajów, ale nie pamiętam gdzie. Może ktoś również na tę informację i ma źródło?

Już wiem, gdzie mogłam o tym przeczytać - okazuje się, że właśnie na tym portalu 🙂
[url] http://www.wegetarianie.pl/Article172.html [/url]

OdpowiedzCytat
(@5292)
Noble Member
Połączone: 19 lat temu
Wpisy: 2007

Cienkun, to o prostu okropne, co piszesz. Jest mi przykro to czytać, naprawdę, powiem wręcz, ze Twoi protoplaści nie postarali się w kwestii wychowania patriotycznego. Mnie ta postać napawa przerażeniem i każdego powinna, byśmy w przyszłości nie powtórzyli tego błędu, który popełniło społeczeństwo niemieckie, wybierając na przywódce genialnego demagoga - potwora.

OdpowiedzCytat
(@10294)
Famed Member

Stella, to jest właśnie to o czym pisałem. Patrzymy na niego z perspektywy dzieci i wnuków ofiar holokaustu, za 200 lat będzie inaczej. Na Czyngishana też tak pewno patrzyły dzieci jego ofiar...

OdpowiedzCytat
(@5292)
Noble Member

Sory, a jak mamy patrzeć? Mam nadzieje, ze nigdy się nie stanie to, o cym mówisz, zresztą Azja to zupełnie inna ara kaloszy, tam ludzie maja inna mentalność, bardziej podporządkowana i uległą.

OdpowiedzCytat
(@10294)
Famed Member

Jako na postać historyczną. Nie należy popełniać jego błędów (i nie mam tu na myśli najeżdżania na Rosję 😉 ) , ale też nie powinniśmy mówić że wszystko co z nim związane to SAMO ZŁO, a on był Żyd, pedał, impotent, brudas i Bóg wie co jeszcze.
Minęło tyle lat, że można już by patrzeć na to z dystansu, wszak trzeba mu przyznać, że był ciekawą postacią.

OdpowiedzCytat
(@11541)
Honorable Member
Połączone: 14 lat temu
Wpisy: 535

i ojczym go bił. i miał dziwne stosunki z siostrzenicą na którą lubił patrzeć gdy sikała... jest taki dokument o tworzeniu portretu adolfa przy pomocy psychoanalizy. i potwierdzam, postać ciekawa, ale nie warta nasladowania. i tu się zgadzam z cienkunem.

OdpowiedzCytat
(@5292)
Noble Member

Ale ze co, ze ciekawy? Nie bardziej niż każdy inny człowiek, każdy ma swoja historie, ale nie każdy morduje tysiące ludzi, dzieci, kobiet w ciąży i zleca prowadzenie na nich eksperymentów. Ale z wyznawcami kryształowego obiektywizmu ciężko jest się dogadać, wiec nawet nie próbuje.

OdpowiedzCytat
(@4506)
Reputable Member
Wpisy: 263

to jest pojedynczą negatywną postacią w historii

No włsśnie, dlaczego negatywną? BO tak go oceniła historia. On był po prostu charyzmatycznym człowiekiem który miał pragnienie dominowania nad Światem, podobnie jak Czyngishan, czy Aleksander Wielki. A co do okrucieństwa, to oni bili go na głowę. Poza tym był wielkim strategiem i niezwykłym oratorem. Patrzymy na postać Hitlera przez pryzmat naszych czasów. Za 200 lat, już nie będzie synonimem wcielonego zła, tylko kolejną postacią historyczną.

Może gdyby nie choroba Parkinsona/Alzheimera/zaburzenia maniakalno-depresyjne i terapia "lecznicza" za pomocą narkotyków (amfa, kokaina ...strychnina!) to historia potoczyłaby się zupełnie inaczej. Zamiast holokaustu mielibyśmy, paskudne ale nie tak okrutne, masowe wysiedlenia. (Do tego gdyby Polska poszła z nim na układ całkiem możliwe że dzisiaj nie byłaby aż takim pariasem Europy). Ale jest jak jest a Hitler został i pozostanie psycholem, ćpunem i zbrodniarzem.
Małym, ale jakże ważnym (dla mnie), plusem takiego a nie innego rozwoju zdarzeń jest fakt iż doszło do spotkania moich dziadków (następnie moich rodziców) dzięki czemu oto jestem 😛

[edytowane 15/2/2013 przez Likwidator]

[edytowane 15/2/2013 przez Likwidator]

OdpowiedzCytat
 Sima
(@1335)
Honorable Member
Połączone: 20 lat temu
Wpisy: 566

Dlaczego negatywną? Bo tak jest postrzegany przez znaczną większość ludzkości, a to że był bardzo inteligentnym człowiekiem to inna sprawa już.

OdpowiedzCytat
(@5292)
Noble Member

tak to już jest w życiu, jeśli śmierdzi ci z buzi, to nikt nie chce z Toba rozmawiac i jestes nielubiany, jeśli mordujesz ludzi, to też ciężko byś zasłużył nal szacunek i powszechną sympatię ;]

OdpowiedzCytat
Strona 7 / 11
Udostępnij: