Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone
Czy Chrystus był we...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Czy Chrystus był wegetarianinem?

145 Wpisy
47 Użytkownicy
0 Reactions
36.5 K Widoki
(@1164)
Eminent Member
Połączone: 21 lat temu
Wpisy: 37
Rozpoczynający temat   [#499]

Witam!
Być może był już tu podobny temat, ale postanowiłam napisać, gdyż chodzi mi konkretnie o to pytanie.
Kiedyś moja siostra powiedziała coś podobnego: "Bóg stworzył zwierzęta, byśmy je jedli. Nawet Jezus Chrystus jadł mięso" (argumentuje np. Ostatnią Wieczerzą).
Nie chcę tu sugerować, że mam jakieś wątpliwości co do wege. Dawno już się ich pozbyłam. Ale załamuje mnie ta jej pewność, że zwierzęta są jedynie pokarmem dla ludzi. Nie za bardzo znam się na Biblii czy Piśmie Świętym, by argumentować, bo nie jestem już, niestety, wzorową katoliczką. A moja siostra nie może się pogodzić z tym, że nie jem mięsa i, że nie chodzę do Kościoła. No cóż, taka prawda.
Więc: [b] Czy Jezus Chrystus był wegetarianem/weganem?[/b]

[edytowane 23/3/2006 od frida19]

[edytowane 7/11/2011 przez Lily]

Cytat
(@430)
Reputable Member
Wpisy: 339

nie byl:

ewangelia wg sw Lukasza.

36 A gdy rozmawiali o tym, On sam stanął pośród nich i rzekł do nich: "Pokój wam!" 37 Zatrwożonym i wylękłym zdawało się, że widzą ducha. 38 Lecz On rzekł do nich: "Czemu jesteście zmieszani i dlaczego wątpliwości budzą się w waszych sercach? 39 Popatrzcie na moje ręce i nogi: to Ja jestem. Dotknijcie się Mnie i przekonajcie: duch nie ma ciała ani kości, jak widzicie, że Ja mam". 40 Przy tych słowach pokazał im swoje ręce i nogi. 41 Lecz gdy oni z radości jeszcze nie wierzyli i pełni byli zdumienia, rzekł do nich: "Macie tu coś do jedzenia?" 42 [b]Oni podali Mu kawałek pieczonej ryby. 43 Wziął i jadł wobec nich.[/b]

OdpowiedzCytat
(@903)
Estimable Member
Wpisy: 120

a ja gdzieś czytałem że był.że podobno jak źle przetłumaczyli biblie.w orginalnej niema podobno nic o mięsie.inas pisze w biblji w niektórych miejscach coś o mięsie a w orginalnej to słowo to pokarm.nic tam niema natemat jedzenia mięsa.niewiem tylko jak to się tyczy do ryb???

OdpowiedzCytat
(@1137)
Reputable Member
Wpisy: 323

Jak dla mnie pytanie powinno brzmeić "Czy wogóle był chrystus" 😉

OdpowiedzCytat
(@430)
Reputable Member

Krusto - to wcale nie takie glupie pytanie. Ostatnio nawet we Wloszech byla rozprawa sadowa w tym temacie 🙂

Poniewaz wspominaja o nim dziela historyczne tak zwiazane z chrzescijanstwem jak i nie zwiazane mozna zalozyc ze jakis jak Jezus syn Jozefa sie po swiecie paletal.

OdpowiedzCytat
 Deva
(@1091)
Active Member
Wpisy: 15

Jest coś takiego jak "esseńska ewangelia pokoju" i tam stoi napisane, że był 🙂 W innych tekstach (ewangelia Tomasza chyba) tych niedawno odkrytych też tak piszą 🙂 No ale to niekanoniczne teksty, więc siostra może tego nie respektować 🙂

A propos cytatu, który wkleił Zarathos - nie świadczy on o mięsożerstwie Jezusa 🙂 Wg mbie przynajmniej. nie żebym obstawała za jego wegetarianizmem - w przytoczonym fragmencie Jezus je tylko po to aby udowodnić swoją fizyczność 🙂 po prostu zjadł co mieli uczniowie 🙂

OdpowiedzCytat
(@430)
Reputable Member

eee pisze ze byle wegetarianinem? wtedy jeszcze takiego pojecia nie znali 😀

poza tym w tamtych czasach dla biedoty mieso to bylo rarytasem. jak sie komus trafilo to sie rzucal na nie jak pies na wielka kosc. Prawdopodobienstwo ze ktokolwiek z tamtych czasow (i tamtego regionu) byl wegetarianinem jest praktycznie zerowa (chyba z z przymusu - ale i to watpliwe, nawet jak kogos nie stac na mieso to mogl jakiegos ptaszka czy weza upolowac).

OdpowiedzCytat
(@961)
Reputable Member
Wpisy: 343

Dawniej (nawet w XIX w.) wegetarianie jedli ryby. wtedy były wegetariańskie

OdpowiedzCytat
(@28)
Honorable Member
Wpisy: 606

Dawniej (nawet w XIX w.) wegetarianie jedli ryby. wtedy były wegetariańskie

to jeszcze tak niedawno ryby rosły na krzakach? ach ta ewolucja 😛

OdpowiedzCytat
(@961)
Reputable Member
Wpisy: 343

Nie, ale ludzi mieli chrześcijański pogląd na życie. A po katolicku/chcrzescijaństwu ryby to nie mięso. wiem, że głupie ale to przecież nie moja wina;/

OdpowiedzCytat
 Deva
(@1091)
Active Member

Zarathos, nie rozdrabniajmy się 🙂 Wielu pojęć dawnemi czasy nie znano a zjawiska dziś nimi opisywane zachodziły 🙂
Jezus był na tyle świadomy w swoim rozwoju (tak sądze), ze mięsa nie jadł (w tym i ryb) pomijając "doświadczalne" przekąszenie rybki dla uciechy gawiedzi 😀

OdpowiedzCytat
(@613)
Honorable Member
Wpisy: 589

Prawdopodobienstwo ze ktokolwiek z tamtych czasow (i tamtego regionu) byl wegetarianinem jest praktycznie zerowa

moze z tamtych tak (pomijajac jakichs pustelnikow, ktorzy zywili sie tylko korzonkami i zrodlana woda), ale juz np. Leonardo da Vinci byl wegetarianinem i to calkiem swiadomie, nie dlatego, ze nie stac go bylo na "udziec cielecy" czy jakies tam inne mieso... ha? C:

pozdrawiam C:

OdpowiedzCytat
(@1164)
Eminent Member
Wpisy: 37
Rozpoczynający temat  

No faktycznie trudno to stwierdzić... Trzeba też zwrócić uwagę, że wtedy nie było rzeźni a zwierzęta hodowali rolnicy w niewielkich ilościach i w dogodnych warunkach.
Ale mimo tego jak już wspomniano, Leonardo da Vinci był wegetarianem. Wiem, że to całkiem inne czasy, ale jednak.... hmmmm

OdpowiedzCytat
 Deva
(@1091)
Active Member

http://www.przystan.jezus.pl/web-pl/ksiazki/book-ind.htm
http://ksiegarnia.nieznany.pl/index.php?main_page=pubs_product_book_info&products_id=340

frida, może to ci się jakoś przyda 🙂

[edytowane 23/3/2006 od Deva]

[edytowane 23/3/2006 od Deva]

OdpowiedzCytat
(@admin)
Honorable Member
Połączone: 22 lata temu
Wpisy: 678

OdpowiedzCytat
Strona 1 / 10
Udostępnij: