Wiem, że są wątki o margarynie, maśle itd., ale chciałam zapytać o konkretną firmę.
Czy Flora produkuje wegetariańskie margaryny? Może powinnam napisać maila, tylko o pochodzenie jakiego składnika pytać? Czytałam chyba, że witamina D3 jest nie-wege..
Niby można zastąpić ją oliwą z oliwek, ale nie mogę się przyzwyczaić, nie smakuje mi. Masło tym bardziej.. Jeśli okaże się, że jest w niej coś to chyba będę się musiała przestawić na beztłuszczowe kanapki 😛 Może znacie jakąś margarynę z dobrym składem i co ważne, łatwo dostępną.
Proszę o pomoc, i przepraszam, jeśli była już o tym mowa..
Najlepiej szukać takiego masła w sklepach ze zdrową żywnością. Można tam dostać różne odmiany masła wegetariańskiego i wegańskiego, także dla każdego coś miłego.
''Bogowie są dziwni. Im bardziej ich czcisz, tym więcej złych duchów zsyłają ci nazajutrz by tańczyły ci w głowie...''
Masło to masło, nazwa zarezerwowana dla tłuszczu mlecznego.
Ciężko będzie znaleźć coś wegańskiego w zwykłym sklepie. Margaryny oprócz mono i diglicerydów kwasów tłuszczowych, zawierają też witaminę D3, wszystko to mogą być składniki odzwierzęce. To jedna z niewielu wegańskich margaryn dostępnych na polskim rynku [url] http://www.eko-zdrowie.pl/p/5/436481/margaryna_palmowo-kokosowa_bio-wega%C5%84skie_substytuty_mleka-%C5%BCywno%C5%9B%C4%87_wegetaria%C5%84ska.html [/url] , ale w zwykłym sklepie jej raczej nie dostaniesz. Mimo wszystko może warto poczytać składy w supermarkecie, a nuż coś się trafi.
Co do Flory to skład wygląda nawet zachęcająco:
Flora Original zawiera dwie grupy tych dobroczynnych kwasów: omega-3 i omega-6. Źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 we Florze Original jest olej lniany, natomiast kwasy omega-6 pochodzą z oleju słonecznikowego. Flora Original jest wzbogacona w następujące witaminy: A, D i E, B6, B12 i kwas foliowy.
Z wyjątkiem tej nieszczęsnej D3, o którą jednak trzeba zapytać producenta. Ale nie chce mi się wierzyć, żeby się przejmowali jej pochodzeniem...
PS A tego sklepu na ul. Czarnieckiego 32 już nie ma? Pytam, bo adres w sieci znalazłam.
[edytowane 14/7/2010 przez Lily]
http://szydelkoikoraliki.blogspot.com
D3 jest prawdopodobnie z ryb. Ale jeżeli nie jesteś weganką, to czemu po prostu masła nie używasz? Ja tak robię i mam szczere przekonanie, że masło jest zdrowsze niż tłuszcze utwardzone z margaryny.
[edytowane 15/7/2010 przez Lily]
http://szydelkoikoraliki.blogspot.com
Więc margaryny odpadają. Zawsze wydawało mi się, że są zdrowsze. No i te omega 3 z oleju lnianego, oh i ah 😀
Dziwi mnie, że wszędzie te ryby pakują. 😮
"W maśle obecne są duże ilości witaminy A, karotenoidów oraz witaminy D i E pochodzenia naturalnego" (z wikipedi)
Witamina D, a nie D3?
Ale skoro masło jest ok, to chyba się na nie przerzucę.
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja