Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Flora  

RSS

Karen
forumowicz
15/07/2010 3:57 am  

Wiem, że są wątki o margarynie, maśle itd., ale chciałam zapytać o konkretną firmę.
Czy Flora produkuje wegetariańskie margaryny? Może powinnam napisać maila, tylko o pochodzenie jakiego składnika pytać? Czytałam chyba, że witamina D3 jest nie-wege..

Niby można zastąpić ją oliwą z oliwek, ale nie mogę się przyzwyczaić, nie smakuje mi. Masło tym bardziej.. Jeśli okaże się, że jest w niej coś to chyba będę się musiała przestawić na beztłuszczowe kanapki 😛 Może znacie jakąś margarynę z dobrym składem i co ważne, łatwo dostępną.

Proszę o pomoc, i przepraszam, jeśli była już o tym mowa..

OdpowiedzCytat
DaveDorian
bywalec
15/07/2010 4:20 am  

Najlepiej szukać takiego masła w sklepach ze zdrową żywnością. Można tam dostać różne odmiany masła wegetariańskiego i wegańskiego, także dla każdego coś miłego.

''Bogowie są dziwni. Im bardziej ich czcisz, tym więcej złych duchów zsyłają ci nazajutrz by tańczyły ci w głowie...''

OdpowiedzCytat
Karen
forumowicz
15/07/2010 4:30 am  

Napisałam łatwo dostępny, bo w moim mieście (małym..) nie ma takowych sklepów. Więc muszę zadowolić się supermarketem i warzywniakiem.. 😉

OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
15/07/2010 4:43 am  

Masło to masło, nazwa zarezerwowana dla tłuszczu mlecznego.
Ciężko będzie znaleźć coś wegańskiego w zwykłym sklepie. Margaryny oprócz mono i diglicerydów kwasów tłuszczowych, zawierają też witaminę D3, wszystko to mogą być składniki odzwierzęce. To jedna z niewielu wegańskich margaryn dostępnych na polskim rynku [url] http://www.eko-zdrowie.pl/p/5/436481/margaryna_palmowo-kokosowa_bio-wega%C5%84skie_substytuty_mleka-%C5%BCywno%C5%9B%C4%87_wegetaria%C5%84ska.html [/url] , ale w zwykłym sklepie jej raczej nie dostaniesz. Mimo wszystko może warto poczytać składy w supermarkecie, a nuż coś się trafi.
Co do Flory to skład wygląda nawet zachęcająco:

Flora Original zawiera dwie grupy tych dobroczynnych kwasów: omega-3 i omega-6. Źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 we Florze Original jest olej lniany, natomiast kwasy omega-6 pochodzą z oleju słonecznikowego. Flora Original jest wzbogacona w następujące witaminy: A, D i E, B6, B12 i kwas foliowy.

Z wyjątkiem tej nieszczęsnej D3, o którą jednak trzeba zapytać producenta. Ale nie chce mi się wierzyć, żeby się przejmowali jej pochodzeniem...

PS A tego sklepu na ul. Czarnieckiego 32 już nie ma? Pytam, bo adres w sieci znalazłam.

[edytowane 14/7/2010 przez Lily]

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com

OdpowiedzCytat
DaveDorian
bywalec
15/07/2010 4:53 am  

Można jeszcze skorzystać z ofert sklepów internetowych. 😉
Np. [url]www.evergreen.pl[/url]

[edytowane 14/7/2010 przez DaveDorian]

''Bogowie są dziwni. Im bardziej ich czcisz, tym więcej złych duchów zsyłają ci nazajutrz by tańczyły ci w głowie...''

OdpowiedzCytat
Karen
forumowicz
15/07/2010 12:13 pm  

Na Czarnieckiego nigdy nie widziałam tego sklepu, ale dla pewności sprawdzę. Podobno nazywa się Natura.. 😮

Chodziło mi o wegetariańską margarynę. D3 jest nie-wegańska, czy nie-wegetariańska, bo już się pogubiłam.
Z tego co wiem większość ma w sobie tą D3 😛

OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
15/07/2010 1:49 pm  

D3 jest prawdopodobnie z ryb. Ale jeżeli nie jesteś weganką, to czemu po prostu masła nie używasz? Ja tak robię i mam szczere przekonanie, że masło jest zdrowsze niż tłuszcze utwardzone z margaryny.

[edytowane 15/7/2010 przez Lily]

OdpowiedzCytat
Karen
forumowicz
15/07/2010 2:10 pm  

Więc margaryny odpadają. Zawsze wydawało mi się, że są zdrowsze. No i te omega 3 z oleju lnianego, oh i ah 😀
Dziwi mnie, że wszędzie te ryby pakują. 😮

"W maśle obecne są duże ilości witaminy A, karotenoidów oraz witaminy D i E pochodzenia naturalnego" (z wikipedi)
Witamina D, a nie D3?

Ale skoro masło jest ok, to chyba się na nie przerzucę.

OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
15/07/2010 2:34 pm  

Po prostu tłuszcz mleczny w naturalny sposób zawiera witaminę D3.

OdpowiedzCytat
Karen
forumowicz
15/07/2010 2:41 pm  

Wielkie dzięki Lily za rozwianie wątpliwości 😉

OdpowiedzCytat
INSULT
bywalec
16/07/2010 5:39 pm  

Jaka jest różnica między witaminą D3 uzyskiwaną syntetycznie, a witaminą D3 pozyskiwaną np. ze śledzia?

Strukturalnie są to identyczne związki chemiczne. Działanie biologiczne też takie samo. Czy są jakieś powody żeby unikać niesyntetycznej witaminy D3?

OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
16/07/2010 5:47 pm  

A znasz taką witaminę D3, która jest w 100% syntetyczna? Bo ja się spotkałam z tezami, że zawsze są używane tłuszcze zwierzęce.

OdpowiedzCytat
INSULT
bywalec
16/07/2010 5:56 pm  

A znasz taką witaminę D3, która jest w 100% syntetyczna? Bo ja się spotkałam z tezami, że zawsze są używane tłuszcze zwierzęce.

Znam ale nie wiem czy w Polsce są takie.

OdpowiedzCytat

Praca