Trafiłam ostatnio na ciekawy test:
http://www.footprint-wwf.be/footprintpage.aspx?projectId=115&languageId=12
Jaki jest wasz ślad ekologiczny ?
Mój 2.4
P.S. wiem że takie testy nie są zbyt dokładne, ale miło się je robi 🙂
Mi wyszło 1,7 ha, ale trochę niedokładnie mogłem określić swój styl. Zaznaczyłem np. użytkowanie makulatury wyłącznie i zero tygodników, czasopism, bo ich nie czytam i nie kupuje. Jednak nie używam 100% makulatury. Papier komp od czasu do czasu, ale raczej jest biały.
Ogrzewanie węglowe - sam może nie pale, bo pieca nie mam. Ogrzewanie miejskie nie wiem czy jest gazowe czy węglowe.
2.6 hektara, ale pytania trochę za mało sprecyzowane były.
Np. nie było dla mnie odpowiedniej odpowiedzi w pytaniu o to "czym ogrzewasz mieszkanie", moje jest ogrzewane przez kaloryfery z ciepłą wodą. Zaś w pytaniu o tym jak "często jeździsz komunikacją miejską" zaznaczyłam że czasami, ale robię to regularnie, tyle że nie codziennie.
[edytowane 21/10/2010 przez Naja]
[edytowane 23/10/2010 przez Naja]
Ale ta woda w kaloryferach jest podgrzewana jakąś energią, wszak nie robi się ciepła sama z siebie xD Najczęściej chyba jest używany węgiel albo elektryczność, nie sądzicie? Ja ze swojej strony nie wiedziałam, czy przez miejsce, w którym mieszkam mam rozumieć stancję czy dom rodzinny ;D
2,1 ;] czyli nie jest najgorzej, jazda autobusami i pociągami mnie wykańcza 😀 no i podróże - to chyba jedyna rzecz, z której nie umiem zrezygnować, te zalecane spędzanie wakacji w pobliżu miejsca zamieszkania nie dla mnie, reszta - jak najbardziej do przyjęcia
[edytowane 21/10/2010 przez wild_strawberry]
Obiektywnie odpowiadając wyszło 1,5 ha 😎
Gdyby nie - niezależne ode mnie - ogrzewanie węglowe, zapewne byłoby mniej.
Za chwilę obliczę ślad, wcielając się w rolę zmotoryzowanego mięsożercy 😉
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja