[url] http://www.veganminimalist.com/2012/12/30/2013-the-year-of-the-vegan/ [/url]
[url] http://www.kansascity.com/2013/01/11/4005484/2013-year-of-the-vegan.html [/url]
2013 ma być rokiem wegan? Czemu ja nic o tym nie wiem? Czy na naszym portalu pisze coś na ten temat? Bo ja niczego nie znalazłem.
największym bohaterem jest człowiek, który zamienia wroga w przyjaciela.
Dobre wieści z rana:
Choć komentarze i ich oceny pokazują, że do normalności jeszcze długa droga 😛
http://www.explosm.net/comics/random/
Dodaąc swoje dwa grosze co do tego starego artykułu z 1 strony ( http://srodowisko.ekologia.pl/wywiady/Wegetarianizm-Wady-i-zalety-diety-wegetarianskiej,16036.html#komentarze)
Często z braku czasu i małej dostępności na mieście dań wegetariańskich, dieta staję się bardzo monotonna i bazuje głównie na słodkich bułkach i kanapkach, przez co jest bardzo uboga.
A jedzenie codziennie kotleta z ziemniakami i jakimś dodatkiem nie jest monotonna? Ja tam u siebie nie widzę monotonni. Czasem się powtórzy danie jak zostanie z poprzedniego dnia, ale tak to robię przeróżne kotlety, gulasze, sałatki itp. i nie widzę w tym żadnej monotonni.
A co do artykułu z posta wyżej. No u mnie była w przedszkolu wegetarianka (więc nie było mi to pojęcie w ogóle obce) i też rodzice musieli prosić dyrekcję, ale mieliśmy bardzo miłą dyrektorkę, więc nie miała żadnego problemu. Zastanawiałam się zawsze jak to jest w przypadku wegan. Bo jednak dieta laktoowowegetariańska nie jest aż taka ''utrudniona'' dla kucharek jak w przypadku wegańskiej, gdyż trzeba przecież wszystko dla jednego dziecka robić osobno, bo tego nie je, tamtego też nie.
A jak chodzilam na obiady do szkoły (dawne czasy już) to nigdy nie jadłam tam mięsa (nie wiadomo skąd i co to, choć piszą że wieprz to mialabym do tego wątpliwości), a oczywiście kuchareczki mówiły mi od razu ''nie marudź'' gdy grzecznie prosiłam o nie kładzenie mi na talerz mięsa.
Zastanawiałam się zawsze jak to jest w przypadku wegan. Bo jednak dieta laktoowowegetariańska nie jest aż taka ''utrudniona'' dla kucharek jak w przypadku wegańskiej, gdyż trzeba przecież wszystko dla jednego dziecka robić osobno, bo tego nie je, tamtego też nie.
To weganie się rozmnażają? 😮
Strefa rokendrola wolna od Angola, środa/czwartek godzina 0.00 w radiowej Trójce
Strasznie to nieporadne, ale ogólnie jak na WP nie jest źle.
(Był na głównej, nie żebym czytał horoskopy... 😀
Strefa rokendrola wolna od Angola, środa/czwartek godzina 0.00 w radiowej Trójce
Ciężko o jakąś obiektywną opinię w mediach. Z prostego powodu - przemysł mięsny to ogromna część światowej gospodarki. Nikt nie powie w TV, że dieta wegetariańska jest zdrowa a mięsna nie. Powiedzą, że zdecydowana większość zgonów jest związana z układem krwionośnym, problemami z sercem, otłuszczeniem narządów, niezdrowym odżywianiem itp., ale nie powiedzą już z czego to wszystko wynika. Tu się toczy gra o zbyt dużą kasę. Jakby ludzie zaczęli teraz masowo przechodzić na wegetarianizm, co by się stało gdyby poznali prawdę, to na świecie zapanowałby niezły chaos a koncerny trzęsące światem straciłby połowę wpływów. Dlatego też w publicznych mediach nigdy raczej się nie usłyszy o wegetarianizmie. Nie to, że mówią coś złego, ale sęk w tym, że nie mówią w ogóle i o to w tym chodzi. Sam byłem ofiarą takiej zmowy milczenia, a jak już się dowiedziałem prawdy to prawie dostałem zawału. Jakby pokazali na jakimś otwartym kanale w każdym kraju jakiś niezależny film dokumentalny o koncernach mięsnych, traktowaniu zwierząt i wpływie tego co ludzie jedzą na ich zdrowie to na świecie zapanowałby kompletny chaos. Cały cel działania mediów, a raczej niedziałania, jest taki, żeby przeciętny człowiek nigdy nawet nie pomyślał o wegetarianizmie. Negatywna opinia też skłania do zapoznania się czymś i też zwiększa popularność danej rzeczy, dlaczego nie mówi się o tym kompletnie nic.
Gdyby zobaczyli choćby taki komentarz w TV(skopiowane z innej strony):
"Niestety dla 90% Polaków opinia to za mało, żeby zrozumieć, że karmienie dzieci produktami ze zmielonych świńskich masek, skór drobiowych, tkanki łącznej i wszystkiego, co ląduje w rzeźni na podłodze - kich, oczu, jaj, gówna, moczu, nie mówiąc o potężnej dawce antybiotyków i innych toksyn z pasz - NIE JEST ZBYT ZDROWE i myślący człowiek prędzej zdechłby z głodu niż zjadł coś takiego.
Wszystkie wyroby wędliniarskie w tym kraju zawierają powyższy zestaw, bo pozwala na to technologia i prawo.
Smacznego!"
I do tego zobaczyliby to na żywo albo w jakimś materiale dokumentalnym, to przecież tłumy na całym świecie wyszłyby na ulicę a fabryki mięsa stanęły w płomieniach.
[edytowane 30/5/2014 przez Krzych]
Chyba zabiorę się za hodowlę kleszczy i w ramach akcji "Wegetariański świat" będę je podrzucał mięsożercom 😉
[url= http://www.wprost.pl/ar/462532/Wegetarianizm-Mozna-na-niego-zachorowac-przez-ugryzienie/]www.wprost.pl [/url]
największym bohaterem jest człowiek, który zamienia wroga w przyjaciela.
Mam lepszy plan na to, aby ludzie w Polsce zaczęli przechodzić na wegetarianizm. Po prostu napiszę list do prezydenta Baracka Obamy z prosbą, aby Amerykanie zrzucili na nasz kraj owe kleszcze, tak jak to kiedyś zrobili ze stonką ziemniaczaną 😀
największym bohaterem jest człowiek, który zamienia wroga w przyjaciela.
Znów muszę się tu wpisać, albowiem jak [url= http://wiadomosci.wp.pl/kat,98714,title,Fala-zachorowan-Ciezka-alergia-na-mieso-przez-kleszcze,wid,16808266,wiadomosc.html?ticaid=113496]media [/url] podają lekarze w USA zaobserwowali falę gwałtownych ataków alergii na czerwone mięso u ludzi ugryzionych przez pewien rodzaj kleszcza z gatunku [i]Amblyomma americanum [/i] Kleszcz ten występuje w całej południowej i wschodniej części Stanów Zjednoczonych, w tym w takich stanach jak Tennessee, Karolina Północna i Wirginia. Reakcja alergiczna czasami jest tak silna, że konieczna jest hospitalizacja pacjenta. Zazwyczaj dzieje się tak, że osoba, która zostaje ugryziona przez kleszcza ma reakcję alergiczną od 3 do 6 godzin po spożyciu czerwonego mięsa. Reakcja ta może mieć różną skalę i może obejmować wystąpienie pokrzywki, obrzęk oraz problemy z oddychaniem. W ciężkich przypadkach dochodzi nawet do wstrząsu anafilaktycznego i do zamknięcia się dróg oddechowych. Alergia rozwija się od cukru alfa-gal, które kleszcz wstrzykuje swoim ofiarom. Naukowcy uważają, że gdy cukier alfa-gal dostaje się do krwi, układ immunologiczny uczy się rozpoznawać go jako okupanta i tworzy przeciwciała aby go zniszczyć.
[url= http://www.charlotteobserver.com/2014/08/07/5091919/bad-bite-a-tick-can-make-you-allergic.html#.U_Iyrvl_t1Z]Dr Erin McGintee [/url] , specjalista alergolog we wschodniej części wyspy Long Island w Nowym Jorku, powiedział: "To dziwne. To jest sprzeczne z prawie wszystkim, co kiedykolwiek nauczyłem się jako alergolog, ponieważ objawy mogą występować tak długo, jak osiem godzin po zjedzeniu mięsa, a nie od razu, a winowajcą jest cukier - rodzaj węglowodanów - podczas gdy większość alergii pokarmowych jest powodowana przez białka".
Lekarze nie wiedzą, czy alergia ta jest trwała. Niektórzy pacjenci wykazują oznaki spadku przeciwciał po pewnym czasie, chociaż osoby z ciężkimi reakcjami co zrozumiałe niechętnie wracają do jedzenia mięsa. Nawet produkty drobiowe, takie jak niektóre rodzaje kiełbas zawierające mięso i produkty uboczne mogą wywołać alergię.
Naukowcy uważają, że również ugryzienia innych rodzajów kleszczy mogą powodować alergie na mięso. Odnotowano przypadki tejże alergii w Australii, Francji, Niemczech, Szwecji, Hiszpanii, Japonii i Korei.
I właśnie jest to o tyle ciekawe, że wiąże się z teorią spiskową napisaną w lipcu 2012 na stronie internetowej o nazwie [url= http://preventdisease.com/news/12/072512_Are-Ticks-Being-Genetically-Engineered-To-Make-People-Allergic-To-Meat.shtml]Preventdisease.com [/url] przez Marco Torres , który jest specjalistą badań i rzecznikiem konsumentów. Wedle tej spiskowej teorii istnieje ogólny plan, aby spróbować, by ludzi skłonić do rezygnacji z mięsa. Do tego celu posłużą genetycznie zmodyfikowane kleszcze. Zdaniem autora tej strony owe genetycznie zmodyfikowane kleszcze, których ugryzienia są przyczyną poważnych, zagrażających życiu reakcji alergicznych na mięso, wkrótce mogą zacząć rozprzestrzeniać się po całym świecie. Jak wiadomo genetycznie zmodyfikowane owady były wypuszczane na wolność już od jakiegoś czasu. Teraz przyszedł czas na kleszcze Lone Star.
[url= http://news.vcu.edu/article/Meat_Allergy_Caused_by_Tick_Bites_Presents_New_Challenge]Susan Wolver, MD, i Diane Sun, MD, z Virginia Commonwealth University [/url] w Stanach Zjednoczonych wraz z współpracownikami, wyjaśniają, dlaczego, jeśli zostało się ugryzionym przez kleszcza, może póżniej zacząć rozwijać się alergia na czerwone mięso. Ich artykuł wyjaśnia ten związek i omawia ich drogę do jego odkrycia. Człowiek może obudzić się w środku nocy, z pokrzywką lub anafilaksją zazwyczaj trzy do sześciu godzin po zjedzeniu czerwonego mięsa na obiad. Do niedawna związek między spożyciem czerwonego mięsa i anafilaksją pozostawał nieuchwytny. Wyniki Wolver, Sun oraz zespołu przeprowadzone na podstawie badań trzech pacjentów rzucają światło na tę reakcję. Przypuszcza się, że spowodowana jest ona przez przeciwciała, które produkowane są we krwi pacjenta w reakcji na węglowodany (alfa-gal) po ukąszeniu kleszcza, konkretnie kleszcza Lone Star. Cukier alfa-gal, który obecny jest w ślinie kleszcza, obecny jest też w mięsie. Kiedy osoba, która została ugryziona przez kleszcza, zjada mięso, jego lub jej system odpornościowy aktywuje uwalnianie się histaminy w odpowiedzi na obecność tego węglowodanu, który może powodować pokrzywkę i anafilaksję. Histamina jest związkiem w tkankach ssaków, która powoduje poszerzanie się naczyń, skurcz mięśni gładkich, i stymulację wydzielania kwasu żołądkowego, który jest uwalniany podczas reakcji alergicznych. Istotne jest to, że wywołana przez spożycie mięsa anafilaksja spowodowana przez poważną reakcję alergiczną ze względu na węglowodany, a nie na białko. Istotne jest również to, że po raz pierwszy odnotowano anafilaksję, która jest przesunięta w czasie i nie występujące bezpośrednio po ekspozycji. Aktualne wytyczne które są dla pacjentów radzą, aby unikali oni wszelkiego rodzaju mięsa ssaków -. wołowiny, wieprzowiny, baraniny i dziczyzny "
Czy mamy więc do czynienia z teorią spiskową? Według autora strony Preventdisease.com cały ten projekt był zamierzony przez inżynierów genetycznych, którzy wiedzieli, że większość społeczeństwa nie będzie podejrzewać by alergia ta mogła być spowodowana od ukąszenia kleszcza, jeśli wystąpiła by one wystarczająco późno.
Plan ten wprowadzany przez pewną grupę osób ma nawrócić świat do wegetariańskich źródeł żywności ze względu na bezpośredni wpływ na samą gospodarkę, albowiem przejście na wegetarianizm jest niezbędne, aby uratować świat od głodu, ubóstwa energetycznego i najgorszych skutków zmian klimatu.
Jest więc wygodny dla tych, którzy chcą zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych wytwarzanych przez zwierzęta hodowlane.
I jest tez wygodny dla naukowców martwiących się tym, że przemysł mięsny zuzywa aż 75% światowych zasobów wody pitnej.
A najbardziej wygodny dla takiej firmy jak [url= http://www.thedailysheeple.com/has-the-lone-star-tick-been-genetically-modified_092012] Monsanto [/url], której uprawy zastąpią przemysł mięsny i w ten sbosób firma będzie jedynym w świecie dostawcą żywności.
największym bohaterem jest człowiek, który zamienia wroga w przyjaciela.
Znalezione przypadkiem:
[url] https://repozytorium.amu.edu.pl/jspui/bitstream/10593/10024/1/doktorat%20ostateczna%20pdf.pdf[/url]
Polecam rozdział trzeci, ciekawie napisane.
Bez rewelacji i niekiedy z błędami edytorskimi, ale widać, że autorka ma szerokie spojrzenie.
Strefa rokendrola wolna od Angola, środa/czwartek godzina 0.00 w radiowej Trójce
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja