Według mnie są to bardzo mądre słowa i niezwykle prawdziwe. Nowy Papież wydaje się być naprawdę dobrym człowiekiem! Całkiem normalne jest, że zaraz się znajdą ludzie chcący skrytykować i wykrzyczeć: Kościół jest be. Ale pomyślcie, ile zwierząt być może przeżyje w kolejnych latach dzięki słowom Franciszka?
Mnie tam nowy papież nie podnieca.
W końcu ma już swoje lata, trudno żeby wciąż był podniecający, no chyba że lubisz starszych panów...
Nie ufam KK i nie wierzę, by dało się wspiąć na szczyt po samej dobroci.
Nie róbmy od razu z nich mafii. Swoje mają za uszami, ale bez przesady.
Watykan to ZUO. Obojętnie kto będzie rządził to zdania nie zmienie. Religia jaka by nie była to legalne pranie mózgu. Szefów kościoła katolickiego co raz więcej ludzi ma gdzieś i postępuje inaczej. Jak zaczną zwracać nagle uwagę na prawa zwierząt to niekoniecznie "owieczki" się do tego dostosują. Mogą uznać, że coś tam* (wstaw np. typową odpowiedź mięsożercy).
Watykan to ZUO. Obojętnie kto będzie rządził to zdania nie zmienie. Religia jaka by nie była to legalne pranie mózgu. Szefów kościoła katolickiego co raz więcej ludzi ma gdzieś i postępuje inaczej. Jak zaczną zwracać nagle uwagę na prawa zwierząt to niekoniecznie "owieczki" się do tego dostosują. Mogą uznać, że coś tam* (wstaw np. typową odpowiedź mięsożercy).
Zgadzam się, aczkolwiek każdy krok w stronę większej empatii może uratować wiele istnień.
http://szydelkoikoraliki.blogspot.com
A czemu ZUO?? Watykan to Państwo jak każde inne, tylko że bardziej uświęcone. Zrobił Wam co Watykan?
Watykan to skrót myślowy, bo to państwo to szefostwo organizacji relijnej.
Uświęcone? Święte? Śmiechu warte. Od czasu abdykacji B16 niektóre media wskazują, że odszedł nie przez starość, lecz problemy wewnętrzne Watykanu. Ponoć kolejny raz są problemy z IOR (Instytutem Dzieł Religijnych = Bank Watykański). Czasem wyciekały wiadomości o praniu brudnych pieniędzy w tymże banku, kontakty z gangstą, tajemnicze zgony osób prowadzących spółki-dzieci IOR - wyskakiwali przez okna, znajdowano ich powieszonych itd. Watykan zamiatał sprawę pedofilii, "uświęcony" papież pozwalał żeby ludzie ryzykowali zachorowanie na AIDS bo dla KK prezerwatywy to ZUO, zwalcza homoseksualistów - krytykuje, ubolewa jak nadaje im się prawa w różnych krajach - np. śluby.
Polegasz na wiadomościach z bulwarówek...
Nikt nie pozwalał żeby ludzie ryzykowali zachorowanie na AIDS, gdyż nawoływał do zachowania czystości!! Ludzie ryzykują zachorowanie, gdy są rozwiązli...
Watykan nie zamiatał sprawy pedofilii. Wszystko się działo zgodnie z prawem tak kościelnym jak świeckim.
A mnie fascynuje, jak ludzie ulegają propagandzie medialnej, to nawet bardziej ciekawe niż działalność Watykanu 🙂
W kwestii formalnej: Watykan nie jest święty, święta jest Stolica Apostolska. To państwo ma podwójną podmiotowość na gruncie prawa międzynarodowego.
Ja znam homoseksualistów, którzy należą do KK i nikt ich nie krytykuje. Z AIDS to jak powiedział cienkun; ja bym jeszcze dodał, że misjonarze wiele zrobili dla walki z (zresztą nie tylko) AIDS w Afryce. A są takie regiony (np. w Peru), że poza zakonnikami nie ma absolutnie nikogo, kto zapewniłby edukację podstawową, a czasem nawet pożywienie.
Watykan jest odpowiedzialny za wiele złego i wiele haków (zwłaszcza z historii) można na niego znaleźć. Przy czym, jako instytucja działająca niejako na granicy organizacji religijnej i państwa RELATYWNIE nie wyrządził aż tak wiele zła. Kościół ponosi odpowiedzialność za śmierć kilkuset tysięcy ludzi przez wieki (w tym kilkadziesiąt zabiła inkwizycja, reszta to moje szacunki). Sam komunizm przez kilkadziesiąt lat zabił 100 mln, a rewolucja francuska milion. Warto widzieć, jakie tu są proporcje.
...co oczywiście Kościoła w żaden sposób nie usprawiedliwia, a krytyka jest potrzebna. Tylko nie lubię takiego: jest zły, bo popiera pedofilię i AIDS. To tylko zaciemnia sytuację i w pewnym sensie zmywa odpowiedzialność, bo zamiast skupiać się na konkretnych przykładach mówimy: no bo jest zły i już.
Strefa rokendrola wolna od Angola, środa/czwartek godzina 0.00 w radiowej Trójce
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja