Witam!
Nie jestem pewien czy dział na ten temta będzie odpowiedni, mam nadzieje że tak 🙂
Na stronie wcześniej się specjalnie nie udzielałem, no praktycznie nie udzielałem się wcale:D Informacje o witrynie dostałem od Jagi, stałej bywalczyni 😉 razem studiujemy pedagogike na Uś-u w Katowicach.
Były bardzo mgliste plany założenia w zeszłym roku jakiegoś koła wegetariańskiego w środowiskach uczelnianych, skończyło się niestety na planach :] Teraz znowu wróciły mi chęci na rozpoczęcie jakiś konkretnych działań, w związku z tym zakładam ten właśnie topic.
Przeglądając pobieżnie bardzo forum zobaczyłem, że całkiem spora liczba ludzi jest z okolic, konkretnie śląska. Myśle, ze całkiem fajna byłaby inicjatywa powiedzmy zaktywizowania "środowiska" ;).
Uszczegóławiając miałbym na myśli zorganizowanie spotkania osób związanych z wegetarianizmem z Katowic i okolic. Oczywiście jeśli tylko byłyby osoby chętne do przyjazdu z dalszych krańców Polski nie ma żadnychy przeciwskazać 🙂 jednak znając życie odległość ma zasadnicze znaczenie, związana nierozłącznie z funduszami na przejazd i czasem poświęconym na taką wyprawę. Sam jestem z Sosnowca, ale myśle że Katowice mogłyby być odpowidniem miejcem ze względu właśnie na łatwość dojazdu z pobliskich miejscowości (jakiś bar, Złoty Osioł, Green Way czy też coś innego), chyba że ktoś ma lepszy pomysł, propozycje jak najbardziej mile widziane 🙂
Po prostu miłoby było czasem spotkać się z ludźmi w gronie osób podobnie myślących, razem spędzić czas w czasem smętne weekendowe wieczory ;), rozszerzyć krąg znajomych. Nasuwa mi się słowo stworzenia swego rodzaju "wspólnoty", ale to może określenie zbyt wielkie 🙂
Razem też można zrobić o wiele więcej niż samemu, tu mi przychodzą na myśl takie sprawy jak zorganizowanie jakieś akcji pro-animalistycznej, wymiana doświadczeń i przepisów, czy wspólne dzielenie się posiłkiem (jako osoba gotująca sobie sama nieraz naprawde brzydnie jedzenie tego samego 3 dni z rządu, a na częstsze urozmaicenia nie mam po prostu czasu i energii :P).
Nie mam ustalonego żadnego, planu, harmonogramu, pomysłu jakby takie spotkanie dokładnie miało wyglądać, czy byłyby to spotkanie w miare regularne, czy sporadyczne. Pozostawiam te wszystkie sprawy wsólnemu ustalniu. Jedynym moim zamiarem jest zainicjowanie czegoś właśnie takiego.
Rodzą się tu różne wątpliwości - przede wszystkim chyba termin. Jaki wybrać,aby możliwie wszystkim pasowało, mając na uwadze że część osób może być pracująca, np. w weekendy dorabiając do studiów, czy tez znaleźć tą chwile czasu pomiędzy własnym indywidualnym życiem, spotkaniami ze znajomymi itd.
Zobaczymy, więc co w praktyce wyjdzie z tej nieśmiałej próby, nie zakładając sobie z góry niczego, bo to nie ma sensu.
To by było na tyle z mojej strony, czekam na wszelkie odpowiedzi, sugestie, uwagi i tym podobne 🙂
pozdrawiam serdecznie
Adam
[edytowane 15/12/2007 przez Amidaris]
Ja się przyłączam. Mimo że jestem z południa polski to i tak przyjadę, jeśli dacie znać ze trzy dni wcześniej to zawsze mogę sobię tak ustawić pracę i uczelnię że napewno będę. Przy okazji zwiedzę trochę katowice. a pzrede wszystkim pozna się nowych ludzi, wymieni poglądami. pozdrawiam.
SEMPER FI
Musze przyznać, że spodziewałem się troszke większego odzewu :D, no ale może teraz ludzie pozajmowani są sprawami rodzinno-świątecznymi. Licze, że ktoś jeszcze z okolic zajrzy na forum, w końcu teraz będzie troche wolnego czasu i już w nowym roku uda się cos konkretnego ustalić.
pozdrawiam
Hej - jako ze juz po swietach ;P proponuje spotkanie 5.01 gdzies w Sosnowcu, Bedzinie 🙂 tj sobota, najlepiej ok 16, moze byc pozniej. 2 osoby juz sa chetne, tzn ja i moj chlopak ;D
mam nadzieje ze nie bedzie to wege-zjazd w 4 oczy 😉 tylko podajcie propozycje gdzie? bo Green Way'a juz dawno nie ma. Pozdrowionka !!!
Nie trawie obludy, dwulicowosci i falszu!
[url] http://katowice.naszemiasto.pl/mapa/obiekt/59635.html [/url]
http://szydelkoikoraliki.blogspot.com
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja