Witam wszystkich serdecznie!
Nazywam się Agata, mam 14 lat. Wiem, że to może według Was mało, ale inni uważają, że jestem dość dobrze rozwinięta intelektualnie jak na mój wiek :P. Wegetarianką jestem dopiero od miesiąca, ale zdążyłam przestudiować trzy strony oraz dwie książki. Teraz bardzo żałuję, że jadłam kiedyś mięso ("na szczęście" tylko drób i ryby) i szczerze mówiąc wegetariańskie jedzenie jest dużo smaczniejsze niż mięsne. Moim ulubieńcem jest tofu 🙂 zarówno naturalne, wędzone jak i marynowane :). Moja ulubiona potrawa to tofu smażone na oliwie z kaszą gryczaną/jęczmienną/jaglaną i z warzywami na parze. Ale fasolą, soczewicą (szczególnie czerwoną! mniam!), grochem też nie pogardzę 🙂
Jestem fanatyczką zdrowego odżywiania :). Nie jem od bardzo długiego czasu białego cukru, słodyczy, ciast, ciastek, fast foodów, nie piję gazowanych ani dosładzanych napoi, unikam żywności "nadmuchanej" i wypełnionej konserwantami.
Interesuję się informatyką, dietetyką i sportem (najbardziej kocham pływanie, jazda na rowerze, jazda na nartach, bieganie z psami 🙂 i taniec), ale w szczególności zwierzętami. W domu trzymam obecnie dwie suczki - jedna rasy Golden Retriever, a druga czarny kundelek, szczura, 8 myszek oraz żółwia stepowego.
Na Wege przeszłam głównie z powodu współczucia i miłości do zwierząt, bo przecież mam ich w domu dosyć sporo. Uważam, że mięso jest człowiekowi całkowicie zbędne do życia i mam nadzieję, że ludzie kiedyś w końcu zmądrzeją i zaprzestaną jedzenia mięsa.
To chyba tyle co mogę powiedzieć od siebie:). Pozdrawiam serdecznie!
EDIT. dodam jeszcze, że jem nabiał, ale tylko mleko kozie (na krowie jestem uczulona), kefiry, jogurty naturalne i serki wiejskie, bardzo rzadko mozarellę - nabiał w niewielkich ilościach i bardzo śladową ilość jaj. Chciałam przejść na weganizm, ale jestem uczuolna na mleko sojowe, ryżowe, owsiane i migdałowe 🙁 bardzo mnie po nich boli gardło, a bez mleka żyć nie potrafię (maniaczka musli :P)
[edytowane 1/2/2009 przez Angienatelka]
"Śpieszmy się kochać zwierzęta - tak szybko odchodzą."
dziekuje rowniez za przywitanie 😀 ! Postanowilam, ze poinformuje Was o tym, ze postanowilam przejsc na weganizm. Po przestudiowaniu kolejnej ksiazki i wizycie u lekarza okazalo sie, ze mam nietolerancje laktozy, a za jajami nie przepadam. Takze oficjalnie od dzisiaj jestem weganka :D!
"Śpieszmy się kochać zwierzęta - tak szybko odchodzą."
[quote Angienatelka] Chciałam przejść na weganizm, ale jestem uczuolna na mleko sojowe, ryżowe, owsiane i migdałowe 🙁 bardzo mnie po nich boli gardło, a bez mleka żyć nie potrafię (maniaczka musli :P)
Witam Angienatelka
Masz na myśli komercyjne mleko sojowe, migdałowe i owsiane?
Jeżeli tak to możesz mieć uczulenia na dodatki do tych komercyjnych produktów.
Najlepsze mleczka kiełkowe zrobione we własnym zakresie.
Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:
[edytowane 4/2/2009 przez Jędruś]
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja