Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Witam 🙂  

Angienatelka
początkujący

Witam wszystkich serdecznie!

Nazywam się Agata, mam 14 lat. Wiem, że to może według Was mało, ale inni uważają, że jestem dość dobrze rozwinięta intelektualnie jak na mój wiek :P. Wegetarianką jestem dopiero od miesiąca, ale zdążyłam przestudiować trzy strony oraz dwie książki. Teraz bardzo żałuję, że jadłam kiedyś mięso ("na szczęście" tylko drób i ryby) i szczerze mówiąc wegetariańskie jedzenie jest dużo smaczniejsze niż mięsne. Moim ulubieńcem jest tofu 🙂 zarówno naturalne, wędzone jak i marynowane :). Moja ulubiona potrawa to tofu smażone na oliwie z kaszą gryczaną/jęczmienną/jaglaną i z warzywami na parze. Ale fasolą, soczewicą (szczególnie czerwoną! mniam!), grochem też nie pogardzę 🙂
Jestem fanatyczką zdrowego odżywiania :). Nie jem od bardzo długiego czasu białego cukru, słodyczy, ciast, ciastek, fast foodów, nie piję gazowanych ani dosładzanych napoi, unikam żywności "nadmuchanej" i wypełnionej konserwantami.

Interesuję się informatyką, dietetyką i sportem (najbardziej kocham pływanie, jazda na rowerze, jazda na nartach, bieganie z psami 🙂 i taniec), ale w szczególności zwierzętami. W domu trzymam obecnie dwie suczki - jedna rasy Golden Retriever, a druga czarny kundelek, szczura, 8 myszek oraz żółwia stepowego.

Na Wege przeszłam głównie z powodu współczucia i miłości do zwierząt, bo przecież mam ich w domu dosyć sporo. Uważam, że mięso jest człowiekowi całkowicie zbędne do życia i mam nadzieję, że ludzie kiedyś w końcu zmądrzeją i zaprzestaną jedzenia mięsa.

To chyba tyle co mogę powiedzieć od siebie:). Pozdrawiam serdecznie!

EDIT. dodam jeszcze, że jem nabiał, ale tylko mleko kozie (na krowie jestem uczulona), kefiry, jogurty naturalne i serki wiejskie, bardzo rzadko mozarellę - nabiał w niewielkich ilościach i bardzo śladową ilość jaj. Chciałam przejść na weganizm, ale jestem uczuolna na mleko sojowe, ryżowe, owsiane i migdałowe 🙁 bardzo mnie po nich boli gardło, a bez mleka żyć nie potrafię (maniaczka musli :P)

[edytowane 1/2/2009 przez Angienatelka]

"Śpieszmy się kochać zwierzęta - tak szybko odchodzą."

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 01/02/2009 10:41 pm
Dyzio
stały bywalec

Witaj Angienatelko. Pięknie się nam zaprezentowałaś 🙂 :thumbsup:

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 01/02/2009 11:58 pm
JAGA
 JAGA
forumowy expert

Hej 🙂 miło powitać kolejną osóbkę 😉

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 02/02/2009 12:18 am
krysia
bywalec

Witam Angienatelko! Powiem tylko jedno:JESTEŚ WSPANIAŁA!!!!!!!!!

http://www.facebook.com/group.php?gid=132280573466144

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 02/02/2009 10:54 am
Ktosiek
stały bywalec

Witaj, piękny wiek na przejście na wege, wiem coś o tym 😉

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 02/02/2009 11:08 am
Angienatelka
początkujący

dziękuje za miłe przywitanie :)! Mam nadzieję, że będzie mi dobrze z Wami

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 02/02/2009 5:10 pm
Deleted
forumowy expert

Również witam. 😉

=

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 02/02/2009 9:56 pm
Sagamore
stały bywalec

również i ja witam i pozdrawiam

(żeby nie było, że nikt tu nie wita nowych forumowiczów) 😉

stay classy...

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 03/02/2009 1:56 pm
xGetBoredx
bywalec

Witam 🙂 Zostań tutaj jak najdłużej.

wciąż raczkuję w temacie wegetarianizmu 🙂

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 03/02/2009 2:57 pm
Angienatelka
początkujący

dziekuje rowniez za przywitanie 😀 ! Postanowilam, ze poinformuje Was o tym, ze postanowilam przejsc na weganizm. Po przestudiowaniu kolejnej ksiazki i wizycie u lekarza okazalo sie, ze mam nietolerancje laktozy, a za jajami nie przepadam. Takze oficjalnie od dzisiaj jestem weganka :D!

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 03/02/2009 6:15 pm
Sagamore
stały bywalec

no proszę a ja tej decyzji nie mogę podjąć od kilku lat heheh

gratulacje Angienatelka i powodzenia 😎

stay classy...

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 03/02/2009 6:32 pm
Bellis_perennis
Famed Member

Nietolerancję laktozy ma wielu ludzi tylko, że większość nie zdaje sobie z tego sprawy. Dorosły człowiek nie produkuje enzymu trawiącego laktozę czyli laktazę. Mleko w ogóle nie jest zdrowe 😎
No i jeszce się z Tobą nie przywitałam. Cześć Angienatelko 😀

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 03/02/2009 6:59 pm
Loviisa-chan
stały bywalec

Cześć 🙂

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 03/02/2009 7:26 pm
Jędruś
stały bywalec

[quote Angienatelka] Chciałam przejść na weganizm, ale jestem uczuolna na mleko sojowe, ryżowe, owsiane i migdałowe 🙁 bardzo mnie po nich boli gardło, a bez mleka żyć nie potrafię (maniaczka musli :P)

Witam Angienatelka

Masz na myśli komercyjne mleko sojowe, migdałowe i owsiane?
Jeżeli tak to możesz mieć uczulenia na dodatki do tych komercyjnych produktów.
Najlepsze mleczka kiełkowe zrobione we własnym zakresie.

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:

[edytowane 4/2/2009 przez Jędruś]

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 05/02/2009 12:22 am
Angienatelka
początkujący

rzeczywiscie to byl dodatek, bo kupilam sobie EKO mleko sojowe, gdzie w sklad wchodzi tylko soja, sol morska, woda i olej lniany. Bardzo dobre i nie jestem uczulona.

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 05/02/2009 12:53 am

Praca