Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Nowa, jako wegetarianka  

Strona 1 / 2 Następny
ewka154996
świeżaczek

Witam wszystkich użytkowników 😉
Od wczoraj tj. niedziela (17.02.2013), po przeczytaniu kilku stron dotyczących wegetarianizmu, postanowiłam wyrzec się mięsa i zostać wegetarianką. Natchnienie, potrzeba zmiany. Z racji tego, że jestem początkująca (baaardzo początkująca) proszę o jakieś rady, uwagi na temat tego sposobu odżywiania się.
Za pomoc dziękuję, pozdrawiam 🙂

Effus

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 18/02/2013 8:02 pm
cienkun
rada starszych

Witaj. Wszelkie wskazówki i porady, znajdziesz pod adresem wegetarianie.pl 😎
A ode mnie rada, nie napinaj się zbytnio, wszystko przyjdzie z czasem.

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 19/02/2013 1:13 am
Sima
 Sima
stały bywalec

Witam imienniczkę, chętnie pomożemy, śmiało pytać 🙂

http://www.youtube.com/watch?v=lHdLRrUocOA&feature=player_embedded

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 20/02/2013 9:20 pm
Vegeholic
rozmówca

Jeśli postawisz jakieś konkretne pytania, to postaramy się odpowiedzieć, tak będzie i Tobie, i nam łatwiej 😉

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 20/02/2013 10:28 pm
ewka154996
świeżaczek

Przede wszystkim czego powinnam najbardziej przestrzegać ? Jak uważać na to co się je, jeżeli do tej pory nie miało to większej uwagi 🙁

Effus

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 21/02/2013 2:30 pm
cienkun
rada starszych

IMHO, jeżeli nie masz na nic alergii, to jeść produkty z wszystkich grup - różnorodność. Sporo owoców i warzyw, poza tym kasze, ryże, zboża, nabiał w pewnej ilości. Za jakiś rok zrobisz sobie badania krwi i będziesz wiedziała czy wszystko jest OK.
Albo może teraz też zrób sobie badania to będziesz miała za rok porównanie. :red:

[edytowane 21/2/2013 przez cienkun]

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 21/02/2013 3:52 pm
Sima
 Sima
stały bywalec

Jeśli zrezygnowałaś z mięsa, automatycznie zaczniesz się zdrowiej odżywiać, polecam dużo warzyw strączkowych, typu Jaś, wszelkie odmiany soczewicy,soję i jej przetwory oraz wiadomo wszystkie warzywa i owoce.A żeby Ci nikt nigdy nie miał okazji dogadać ze masz zbyt niski poziom żelaza staraj się łączyć w posiłkach ten pierwiastek z wit C oczywiście z naturalnych źródeł.Wszystkie warzywa strączkowe posiadają duże ilości żelaza, jeśli na deser zjesz przykładowo kiwi, truskawki bądź inny owoc bogaty w wit C to wyjdzie Ci to na zdrowie.Nie zapominaj też o NNKT zawartych w oleju lnianym , słonecznikowym i oliwie z oliwek oczywiście spożywanych na surowo.Ta ostatnia posiada tych kwasów tylko 7% ale jest wyjątkowo zalecana bo zawiera aż (70-85%), jednonienasyconego kwasu oleinowego, czyli tego który jest najzdrowszy dla naszego serca.

http://www.youtube.com/watch?v=lHdLRrUocOA&feature=player_embedded

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 21/02/2013 6:46 pm
ewka154996
świeżaczek

Mam mały problem. Dziś piąty dzień wegetarianizmu. W środę złapało mnie przeziębienie. Gorączka, katar, kaszel, takie typowe objawy. Dziś doszło również do bólu ucha więc wybrałam się do lekarza. Zmierzyłam ciśnienie (miałam tendencję do niskiego ciśnienia,ale nie aż tak jak dziś) Pielęgniarka z niedowierzaniem : 80/60, jeszcze raz to samo. Troszkę mnie to przestraszyło. Teraz jest mi chwilowo słabo i boli mnie głowa. Czy może mieć to coś wspólnego z nowym systemem odżywiania?

Effus

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 22/02/2013 10:09 pm
xxl
 xxl
weteran forum

Nie. 5 dni to za mało, by coś Ci się mogło stać, zresztą wegetarianizm nie powoduje obniżenia odporności. Jest zima, ludzie chorują.

http://www.explosm.net/comics/random/

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 22/02/2013 10:54 pm
JAGA
 JAGA
forumowy expert

Witaj w gronie Wegusów:)
Po sobie i swojej wege rodzinie (mąż, 2-letnia córka) mogę stwierdzić, że wegetarianizm co najwyżej wzmacnia odporność. Przeziębiamy się o wiele rzadziej niż nasi znajomi. Teraz aktualnie jakiś wirus nas dopadł: ja z młodą katar, mąż katar+gardło. Ale ostatni raz katar mieliśmy rok temu. Wydaje mi się, że to całkiem niezły wynik 😉
Oprócz tradycyjnych metod na przeziębienie (czosnek, cebula, miód, rumianek, lipa, tymianek itd) polecam kaszę jaglaną- i to nie tylko w trakcie choroby. Wzmacnia odporność, jest bardzo zdrowa, smaczna zarówno na słodko jak i w wersji pikantnej. W moim przypadku dzień bez kaszy jaglanej to dzień stracony 😉

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 22/02/2013 11:44 pm
alternative
stały bywalec

w boże narodzenie brat miał zapalenie oskrzeli, ojciec prawie 40st goraczki, mama niewiele mniej a ja nawet kataru nie miałam :D. a cały czas w jednym mieszkaniu etc.

poczatki 🙂

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 23/02/2013 1:11 am
Sima
 Sima
stały bywalec

Po 5 dniach?! Przecież to na prawdę nie logiczne,nie to nie może mieć nic wspólnego z nowym systemem odżywiania tym bardziej ze trwa to zaledwie kilka dni 😉 Ja mam odmienny problem po 8 latach nie jedzenia mięsa zbyt wysoki poziom żelaza i innych pierwiastków więc.....to samo mówi za siebie. XXL ma rację, jest zima i wszyscy chorują.

http://www.youtube.com/watch?v=lHdLRrUocOA&feature=player_embedded

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 23/02/2013 1:37 am
Vegeholic
rozmówca

Aha, i choć to może niemal wszystkim wydawać się oczywiste, to smalec to tłuszcz zwierzęcy, a żelki są z kości, rogów i kopyt zwierzątek. Piszę, bo są tacy, którzy naprawdę tego nie wiedzą.

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 10/03/2013 10:35 pm
Sima
 Sima
stały bywalec

Większość żelek tak, ale jednym z nielicznych wyjątków są KATJES veggie, jak mam ochotę na słodkie to się nimi opycham do woli 😛

[edytowane 10/3/2013 od Sima]

http://www.youtube.com/watch?v=lHdLRrUocOA&feature=player_embedded

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 10/03/2013 11:11 pm
Vegeholic
rozmówca

Jasne, że są (w Lidlu duża paczka żelek vege kosztuje niecałe 5 zł!), ale lepiej sprawdzić skład, jeśli mamy chęć na żelki 😉

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 11/03/2013 6:47 pm
Strona 1 / 2 Następny
  
Praca