Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Pacyfizm i wojsko  

Strona 3 / 5 Wstecz Następny
mary
 mary
rozmówca

Ja chcialam podkreslic ze zabijac TYLKO w sytuacji bezposredniego zagrozenia zycia, nie walic na oslep kogo trafie to moj. Jesli istenieje mozliwosc mediacji to rozmawiac, nie wiem moze walic po rekach i nogach a nie zabijac ale nie demonizujmy ze wojsko to zlo i tyle!!! Bo podobnie jest z miesozercami wszyscy na nich jada ale nie pamieta sie ze kiedys sie wcinalo schabowego.

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 06/12/2007 11:16 pm
Deleted
forumowy expert

Fighting for peace is like fucking for virginity.

Taaak? To ciekawe... Przecież można walczyć o pokój i czasami taka walka jest lepsza od ustępstw... Pamiętacie Monachium, rok 1938? Hitler dostał wtedy Sudety Czeskie od Aliantów, zrobiono to, by "uratować pokój". Co się działo dalej, wiemy wszyscy... Zło trzeba niszczyć w zarodku, często przy użyciu siły, inaczej się nie da.

=

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 06/12/2007 11:24 pm
Patrishja
rozmówca

tak, zło, należy niszczyć w zarodku, ale czasami nie jesteśmy w stanie rożróżnic co jest dobre a co złe. Ostatnio spotkałam się z taką wypowiedzą, ze Niemcy do tej pory z sentymentem wspominają Hitlera, a fakt, ze zabijali dla jego widzimisię puszczją w niepamięć...

pat;)

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 09/12/2007 11:15 pm
Deleted
forumowy expert

Niestety, tak jest... Faktem jest, że pod rządami Hitlera Niemcy urosły w siłę (m.in. autostrady, nowe fabryki, zlikwidowanie hiperinflacji i bezrobocia, nowoczesna armia itd.). Nie należy jednak zapominać, co napisał Hitler w Mein Kampf... ten człowiek chciał zniszczyć Słowian, czyniąc z nich niewolników...

=

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 09/12/2007 11:23 pm
Patrishja
rozmówca

Hitler w ogóle miał cos z głową... on nawet ćwiczył, by być przekonywujący, dlatego tyle osób omamił. Dlatego też pozwalano mu na tyle. Głowy państw myślały,ze jak mu iddadzą Sudety, to Hitler będzie siedział cicho i zadowili się tym co ma. Przecież tyle razy ponawiał prośbę, o pozwolenie na budowę autostrady przez Polskę, łączącą Niemcy z Prusami, czy jakoś tak... Słyszałam też, ze bał się Becka- polskiego Ministra spraw zagranicznych- bał się, ze gościu jest równie podstępny jak i on.

[edytowane 9/12/2007 przez Patrishja]

pat;)

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 09/12/2007 11:30 pm
Deleted
forumowy expert

Hitler chciał, a przynajmniej tak twierdził, sojuszu z Polską... po prostu bardzo zależało mu na "korytarzu" do Prus Wschodnich, które były odcięte od Rzeszy. Po odmowie strony polskiej zostało mu tylko jedno wyjście - wojna.

=

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 09/12/2007 11:33 pm
Patrishja
rozmówca

tia...po co będzie prosić, weźmie jak swoje! w końcu Polacy to Słowianie,a Słowianie z Żydami i Romami to nie ludzie... też sobie wymyślił... Jego teorie, były śmieszne, że też ludzie się nie skapowali, ze stają się marionetakmi w jego rękach....Chdzi mi tu o jego sympatyków, bo niektóry wiedzieli co się święci.

pat;)

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 09/12/2007 11:36 pm
Deleted
forumowy expert

Jasne, że wiedzieli... ale wiesz co? Wybierali mniejsze zło... Po prostu uważali, że nazizm jest lepszy od komunizmu (ja też się do tego przychylam) i dlatego wstępowali do NSDAP i takie tam.. Zresztą, to były zwariowane czasy.

=

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 09/12/2007 11:38 pm
Patrishja
rozmówca

Zwariowane czasy?! teraz tez można powiedzieć, ze są "zwariowane czasy". Wybór między złem z a mniejszym złem, nie upoważniał ich do bezcelowego zabijania. Wg mnie nie było jakiegoś naprawdę WAŻNEGO POWODU, dla którego można by zabijać, od tak, bo ktoś tak chce. Dla mnie nazizm i komunizm to jakieś niewyobrażalnie dzinwe sprawy. Z jednej strony komunizm mi się podobał- chodzi mi głownie o to, ze każdy miał po równo, każdy pracował dla narodu itp. takie pozytywne sprawy, utopijne wręcz. Jednakże przy tej równości pojawiali się równi i równiejsi i to deformowało cały ustrój. Teoretycznie był dopracowany, ale w praktyce ponisł klęskę np. ok 3 mln ludzi, którzy umarli z głodu, terror i takie tam. Co do Nazizmu, to podobało mi się, to, ze odwoływali się do legend staroniemieckich, więcej pozytywów nie widzę. Na czele obu tych ustrojów stali wariaci, toteż musiały się one wynaturzyć...

pat;)

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 09/12/2007 11:47 pm
Deleted
forumowy expert

Nazizm... zawsze podobała mi się armia niemiecka - potężna, ogromna, świetnie wyposażona, słowem - ideał. No i jeszcze Ci dowódcy... : Rommel, Guderian, Paulus itd. Szkoda, że stali po złej stronie.

=

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 09/12/2007 11:52 pm
wesyasz
świeżaczek

Na mszę dzwony grzmiały dostojnie
Chłopcy idą na wojnę
Czyszczą ordery tłuste generały
Chłopcy idą na wojnę
Pchają puste brzuchy panny dorodne
Chłopcy idą na wojnę
Maszerują wystraszone łyse pały
Chłopcy idą na wojnę!

I jeszcze się zgadza obecności lista...
Chociaż czai się ten niedobry sen

Całuje nas las i tulą okopy
Chłopcy piszą listy z wojny
Śmierc jest wszędzie i po trzykroć
Ptaki nam śpiewają brzydko
Śni nam się pięknych panien wilgoć

Ten list to znak, że jeszcze jesteś
Słowa czołgają się cicho
Chłopiec pisze szeptem

W mieście dzisiaj dzień zwycięstwa
W mieście noc szaleństwa
Defilują tłuste generały
Panny topią się w rumieńcach
Orkiestra marsza gra na rynku
Biją dzwony w kościołach
Tylko chłopców tutaj nie ma
Urosły na nich zioła!!!

Ich imiona z grobów deszcz pozmywa...

Wojna jest chora, tworzona przez chorych i zidiociałych ludzi. Koniec, kropka.

[edytowane 10/12/2007 przez wesyasz]

kasiaiprzemo.pl

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 10/12/2007 10:00 pm
Deleted
forumowy expert

Ty tak twierdzisz... jednak wielu wojskowych to ludzie wielcy.

=

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 10/12/2007 10:42 pm
wesyasz
świeżaczek

Wielcy? Proszę, nie kpij.
Ja w ogóle nie wiem jak można nazwać kogoś kto doprowadza do bólu, cierpienia i nienawiści. A Ty swoją postawą tylko pokazujesz, że jesteś niedojrzałym gówniarzem, który widzi w tym estetykę (pożal się Boże) i zabawę. Nie zdajesz sobie sprawy co potrafi przynieść wojna. Szkoda słów.

[i] ja rozumiem, że dyskusja budzi wiele emocji, ale kultura języka jest jedną z zasad obowiązujących na tym forum.[/i]

[edytowane 25/12/2007 od kamma]

kasiaiprzemo.pl

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 11/12/2007 2:28 pm
Deleted
forumowy expert

Może i jestem "niedojrzałym gówniarzem", w końcu mam dopiero 16 lat 😀 Mimo jednak młodego wieku wiem, co przynosi wojna... Jeśli zaś chodzi o dowódców, to kilka przykładów: Józef Piłsudski, Haller, "Grot" Rowecki...
P.S. Ja nie kpię.

=

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 11/12/2007 2:47 pm
rudaeffa
początkujący

Jestem przeciwna wojnie. Jestem przeciwna zabijaniu.
Wojsko jednak jest i będzie. Ludzie nie szanują siebie nawzajem, aż ciężko od nich wymagac, aby szanowali zwierzęta. :/

Najlepiej bedzie zyc po swojemu i mieć dystans.
Ja kupie sobie kiedys konia, wybuduje chatke w lesie i bede tam zyc, z dala od tego wszystkiego co mnie otacza, męczy i sprawia, ze jest mi źle...

Tak chcę!

efa

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 22/12/2007 5:08 pm
Strona 3 / 5 Wstecz Następny

Praca