Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

kaluzula sumienia dla farmaceutów  

Strona 3 / 3 Wstecz
idalia
forumowicz

Bo to durne myślenie jest. Zakaz aborcji, burzenie się za sprzedaż środków antykoncepcyjnych, a tym matką, które później te dzieci rodzą, żaden przeciwnik aborcji i tak nie pomoże. Każdy myśli, że wie lepiej dla innych co jest dla nich lepsze. BZDURY! Nie chce realizować recept? To nie! Niech zmieni prace!

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 01/05/2012 2:13 pm
bułek
forumowy expert

nie rób zemnie głupka, wiesz o co mi chodziło. albo czytaj ze zrozumieniem 🙂

Wytłumacz w takim razie o co chodziło. Aptekarz to nie lekarz i żadna przysięga go nie obowiązuje.

=-=-=-=-=-=-=
Ja się obawiam, że z tą władzą prokościelną - PO+PSL+opozycja (PIS+SP) ustawa o klauzuli sumienia wejdzie w życie (nie wejdzie np. in vitro, zw. partnerskie bo sa be) i dopiero zaczną się jaja. Na PO chyba nie głosowaliście ;)?

[edytowane 1/5/2012 przez bułek]

Smakowite przepisy wegańskie

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 01/05/2012 4:03 pm
cienkun
rada starszych

Tak. Zabrońmy sprzedaży tabletek antykoncepcyjnych. Po co się rozdrabniac, niech w ogóle wprowadzą zakaz sprowadzania ich do Polski.

A od razu jak wzrosnie liczba podrzutków i wyławianych z rzek...

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 01/05/2012 7:36 pm

A może wprowadźmy obowiązek opowiadania farmaceucie, z jakiego powodu bierzemy tabletki? Że np. wcale nie chcemy zapobiegać ciąży, ale łykamy je w celach zdrowotnych.

Ogólnie to jestem zdania, że skoro klientka apteki ma receptę tak? To oznacza że ta recepta została wypisana przez LEKARZA, tak? Tak więc dlaczego jakiś farmaceuta ma podważać decyzję mojego lekarza, który mi przepisuje, a tym samym zaleca branie danych lekarstw? Trochę to absurdalne. I zgadzam się z tym że będzie powodem tylko niepotrzebnej frustracji i poszukiwań innej apteki.

Pewnie powiesz -to okropne- zrzucisz winę na innych, potem zaśniesz spokojnie

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 01/05/2012 9:07 pm
n.i.x
stały bywalec

ale bułek. 🙂 przecież to ty sam zacząłeś porównywać klauzule sumienia dla lekarzy do tej dla farmaceutów uznając ja za taki sam "absurd" (jeśli dobrze zrozumiałam) i tylko o to mi chodziło, ze nie można zmuszać lekarza do wykonywania aborcji.. Przemyślałam i moim zdaniem taka klauzula dla farmaceutów powinna sie tyczyć tylko tabletek poronnych 🙂

omnia vincit amor!!

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 02/05/2012 2:37 pm
Nivi
 Nivi
rozmówca

Cała ta sprawa kojarzy mi się z poglądami prokatolickimi. Nie chcę nikogo obrazić, od razu mówię 😉 ale to właśnie księża i bardzo 'zaawansowani' wierzący kościoła katolickiego głoszą, że prezerwatywy złe, tabletki złe itp...
Seks jest rzeczą ludzką i nie wmówicie mi, że jest inaczej. Wiadomo, są wyjątki od normy, ale ludzi po prostu do tego ciągnie, po prostu się chce. Największe 'seksualne szaleństwo' ma miejsce wśród nastolatków, hormony buzują i młodzi po prostu chcą się "zabawić". A to niekoniecznie idzie w parze z dojrzałością emocjonalną i gotowością do założenia rodziny. Ja popieram świadome planowanie rodziny, jak najbardziej. Ale metoda "szklanka wody" naprawdę nie jest skuteczna, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, gdy media otaczające nas z każdej strony, są przesiąknięte seksem.
Gdybyśmy wg myśli katolickiej zabronili używania środków antykoncepcyjnych - możecie sobie wyobrazić ile było by niechcianych ciąż wśród nieletnich (i w ogóle), dzieci porzuconych, oddanych do adopcji... A aborcja na czarny rynku przeżywała by swój największy rozkwit.
No zastanówcie się...

Poza tym, są rodziny, które mają dziecko, dwoje i więcej już nie chcą, lub nie mają na to warunków. Jednak jeśli współżycie kwitnie, to czemu tego wzbraniać? Ile związków i małżeństw rozpada się przez "problemy łóżkowe". Zabrońmy jeszcze antykoncepcji a standardem stanie się życie solo...

[b][url]http://www.youtube.com/nivienne22[/url][/b] [img]http://www.suwaczek.pl/cache/0b1f6d72c9.png[/img] [img]http://www.suwaczek.pl/cache/eb4b6c60e4.png[/img]

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 02/05/2012 4:45 pm
bułek
forumowy expert

Taki mały żarcik:
[img] ?1336039597[/img]

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 04/05/2012 2:15 am

Bo kto wie co ona chce robić z tym ogórkiem.. 😀

Pewnie powiesz -to okropne- zrzucisz winę na innych, potem zaśniesz spokojnie

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 04/05/2012 1:23 pm
bułek
forumowy expert

Sprzedawczyni nie chce dopuścić, aby tak się to skończyło; tylko kto wtedy kto ma kosmate myśli ? :rotfl:

[img] [/img]

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 04/05/2012 3:58 pm
Oldek
bywalec

No i nie tylko na polskich stronach internetowych można znaleźć tego typu żarciki. Albowiem już cały świat się śmieje... 😀 [img] [/img]

Bo jak głosi napis na tablicy:
...w istocie bowiem nie wierzymy byś potrzebował jakichkolwiek leków, jeśli masz silną wiarę w Boga...

największym bohaterem jest człowiek, który zamienia wroga w przyjaciela.

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 05/05/2012 6:42 pm
RekaThora
forumowicz

Nic dziwnego, że się smieją, to bardzo absurdalne i groteskowe. Zamiast wprowadzać takie absurdy, powinni zająć się usuwaniem ich z naszego prawa, bo sa ich setki.

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 05/05/2012 9:53 pm
Szczurunia
bywalec

A ja jestem za wprowadzeniem klauzuli sumienia dla wszystkich zawodów. Wtedy zostanę rzeźnikiem; powiem, że sumienie mi nie pozwala zabijać zwierząt i będę siedzieć i pierdzieć w stołek aż do emerytury. Czyż nie świetny pomysł:)

A teraz serio: Po pierwsze: nikt nie kazał farmaceutom wybierać tego zawodu (widać katolicy nimi nie mogą być, skoro antykoncepcja im przeszkadza - niech pracują gdzie indziej). Po drugie: moje sumienie w kwestii brania tych leków proszę zostawić mi, a nie pani Zosi w aptece. Po trzecie: zadziwiające, że "obrońcom życia" nie przeszkadza to, że 90% leków jest testowanych na zwierzętach, że całe mnóstwo koncernów farmaceutycznych wyzyskuje ludność Afryki, że testują nielegalnie leki na ludziach, że ludzie przez działania tych koncernów giną. Ale i owszem przeszkadza im ze plemnik nie będzie mógł być połączony z komórką jajową, bo to niemoralne. Kraj wariatów i debili.

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 07/05/2012 3:02 am
Oldek
bywalec

Reka Thora, oj śmieją, się śmieją, ale nie tylko z tego co u nas się dzieje. Wprowadzenie ''klauzuli sumienia'' jest rozważane bowiem w kilkunastu innych państwach. Stąd właśnie tego typu źarciki. Bo to nie PIS-owcy byli autorami tego pomysłu, ani też JACEK ŻALEK z PO. Myślę że tak naprawdę prawa autorskie dla owej sprawy nalezałoby przypisać kościołowi rzymsko-katolickiemu, a dokładniej jego najbardziej skrajnej konserwatycznej organizacji OPUS DEI, która swe najsilniejsze osrodki ma w USA, Włoszech, Hiszpanii no i w Polsce. Poseł Jacek Żalek to przecież bliski współpracownik ministra sprawiedliwości Jarosława Gowina, o którym się mówi ze jest członkiem Opus Dei. Wiadomo też że Gowin poparł Żalka. "Jestem zwolennikiem tego, żeby pozostawiać jak największą wolność sumienia. Gdybym był szeregowym posłem, na pewno bym się pod tym podpisał. Jako minister sprawiedliwości powinienem reprezentować stanowisko rządu i powinienem się podpisywać pod projektami rządowymi" - powiedział. Tak więc wydaje się mi, że Parlamentarny Zespół na rzecz Ochrony Życia i Rodziny, opracowywująć owe przepisy działa zgodnie z wytycznymi z Opus Dei. (skład zespołu jest prawie wyłącznie PiS-owski, a w tej partii, która jest prokatolicka nie brakuje członków Dzieła Bożego).

Mam tylko nadzieję ze polskim farmaceutom którzy są pro-life, w przeciwieństwie do amerykańskich, nie pasuje działalność pod takim patronatem. [img] [/img]

Bułek pragnę cię powiadomić że moja "klauzula sumienia" uniemożliwia mi głosowanie na PO.

największym bohaterem jest człowiek, który zamienia wroga w przyjaciela.

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 07/05/2012 7:03 am
cienkun
rada starszych

Czyż on nie wygląda wspaniale w tym mundurze i tych okularkach? 😎

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 07/05/2012 12:21 pm
bułek
forumowy expert

@Oldek: Mi też ona zakazuje głosowanie na wyszystko co katolickie czy nawet stało koło katolicyzmu ;).

Petycja z inicjatywy fundacji im. Izabeli Jarugi-Nowackiej sprzeciwiająca się wporwadzeniu klauzuli sumienia:
http://www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=8677

[edytowane 26/6/2012 przez bułek]

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 26/06/2012 8:57 pm
Strona 3 / 3 Wstecz

Praca