Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Bzdury na sronie  

Strona 1 / 2 Następny
mrzero
początkujący

Kiedyś spotkałem się ze stroną http://www.beyondveg.com/billings-t/claims-cred/claims-cred-1a.shtml pokazującą wegetarian jako religijną sektę oraz demonstrującą metody dekonstrukcji doktryn wege , wtedy myślałem , że autor ( Ex-wege )miał może kontakt z nieodpowiednimi osobami i wpadł w jakąś sektę. Jednak naprawdę przeraził mnie serwis
http://www.wegetarianie.pl a dokładniej artykuł http://www.wegetarianie.pl/htmlp-5.html zawartych w nim kłamstw można nazwać mianem „Doktryny dietowej”. Ex-wege twierdzi , że pierwszym krokiem do obalenia doktryn jest pytanie o źródła informacji i naukowe dowody (testy , potwierdzenia , wyniki badań) więc zapytam skąd macie te bzdury :

ANATOMIA CZŁOWIEKA

Czy człowiek jest z natury istotą mięsożerną?
{ Nie świat naukowy twierdzi że jest wszystko żerną mięso+ owoce i warzywa }
Badania anatomii ludzkiego organizmu
{TU poproszę o wyniki badań , linki do stron , nazwiska naukowców i potwierdzenia świata naukowego}

, a dokładnie części ciała odpowiedzialnych za przyswajanie pokarmów dają jednoznaczną odpowiedź. Człowiek posiada cechy charakterystyczne dla stworzeń owocożernych,

{Pierwsze kłamstwo , mogę oczywiście dawać kontrę typu dowolny podręcznik z biologii dla gimnazjum , dowolny nauczyciel biologii albo dowolny naukowiec nie pseudonaukowy. Jednak jest to tak prosta do obalenia teza , że nie potrzeba niczego poza zdrowym rozsądkiem i myśleniem. Skoro człowiek jest owocożerny to dlaczego jego układ pokarmowy przyjmuje mięso ? Dla przykładu mały eksperyment domowy nakarmcie psa przez minimum miesiąc samymi owocami albo królika mięsem. Ich układy pokarmowe nie są przystosowane do ekstrakcji potrzebnych składników i tak roślinożerca (królik) umrze z głodu jedząc mięso a mięsożerca(pies) analogicznie z owocami. To nie są jakieś doktryny jakie musicie wiedzieć możecie je sprawdzić ( nakarmcie psa jabłkami) jest to chyba wystarczającym eksperymentem potwierdzającym moje tezy. }

brak natomiast przesłanek, które mogłyby zestawic go z istotami mięsożernymi.
{Są je mięso a żyje minimum 5 lat jest to dowód , że wykorzystuje składniki zawarte w mięsie a nie zapasy tłuszczowe}

Po pierwsze zęby ludzkie mają budowę przystosowaną do rozgniatania i przeżuwania pokarmu.
{Jak każde zęby 😀 odkrywcze to to nie jest}

Mamy płaskie trzonowce i dobrze rozwinięte siekacze. Tymczasem uzębienie drapieżników charakteryzują dobrze rozwinięte, ostre trzonowce, co pozwala na roszarpywanie kawałków mięsa.
{Znowu kompletny nonsens , z zębami jest tak jak jakieś zwierze ma ostre wystające jest mięsożerne jak ma płaskie jak stuł roślinożerne. Mogę pokazywać wszystkie podręczniki od gimnazjum po profesorskie ale wolę dodać eksperyment na własną rękę , wystarczy pójść do zoo i obejrzeć zęby mięsożerców i roślinożerców. Teza moja i świata naukowego jak ma małe wystające zakończone ostro mięsożerca , płaskie końcówki bez zaostrzeń roślinożerca. Patrzcie Hipopotam , żółw , żyrafa mają płasko zakończone zęby więc są roślinożerne. Tygrys , krokodyl , lew mają ostro zakończone zęby więc są mięsożerne czy to się zgadza ?Proszę zauwarzyć tu że człowiek jest padlinożercą nie mięsożercą jest to ogromna różnica , człowiek nigdy nie musiał w biegu na czworakach wgryzać przednich zębów w uciekające ofiary. Dlatego nie ma wyostrzonych przednich jednak człowiek odżywiał się najpierw padliną pozostawioną po mięsożercach a potem sam zaczoł załatwiać sobie dostawy martwego mięsa. Teraz włurzcie paluch drodzy wege w usta i dotknijcie swoich tylnych zębów , kolczaste są co składają się z 4 wystających kolców i płaskiej powierzchni w środku. Te kolce 😛 są do rozywania nie uciekającego mięsa(padlina ma sie czas) a płaskie powierzchnie do roślin to jest 2 jaka natura człowieka. Naukę można i trzeba zawsze potwierdzić dowodami jak ktoś uważa , że wszystkie książki są sfałszowane proszę się wybrać do zoo i samemu sprawdzić tą tezę jak nie ma dowodów na jej błędność musi być prawdziwa.}

Kolejnymi cechami świadczącymi na rzecz niemięsożernej natury ludzkiej jest zawartość i odczyn śliny, długośc przewodu pokarmowego, długość jelit, czynności wątroby { Przed wszystkim wyrostek robaczkowy który jest zanikającym organem a służył do trawienia roślin} , kształt, struktura i działanie żoładka{ Znowu gadka szmatka brak przykładów , linków , wypracowań , eksperymentów i dowodów. Dla przykładu typowi roślinożercy nie przetrawia mięsa. Sami możecie sprawdzić nakarmcie królika tylko mięsem i zobaczycie co się stanie. Skoro roślinożerca nie może żyć z mięsa a człowiek może to człowiek posiada możliwość jedzenia mięsa(może jeść również owoce ponieważ jest wszystkożerny) }.

Poza tym stworzenia drapieżne posiadają charakterystyczne ostre, twarde pazury, przenaczone do zabijania zwierząt i rozdzierania mięsa.

{ Nie prawda lis , krokodyl nie posiadają pazurów tylko łapią szczęką i zabijają , więc co są roślinożerne ?(śmiech na sali) Pozatym człowiek jest padlinożerny (mimo że czasami musi pomóc w powstaniu padliny 😛 ) nie musi niczego łapać zębami/pazurami/czymkolwiek po prostu je nie ruchome mięso a zamiast pazurów może złapać kamień i jak małpa w zoo rzucać we wszystko co się rusza. }

Pozostaje jeszcze charakterystyczna cecha skóry owocożerców, mianowicie pory skórne, przez które wydzielany jest pot. Skóra stworzeń mięsożernych nie ma porów, a temperatura ciała regulowana jest przez oddech

{ Małe zaskoczenie dla autora owce się nie pocą , tak samo krowy itp.Więc krowa , żyrafa , owca są drapieżnikami gratuluję teorii Absolutnego nonsensu , jak ktoś nie wierzy niech pójdzie pomacać w upalny dzień krowy , owce , konie itp. na farmie. Tylko człowiek posiada gruczoły potowe „wszystkie stałocieplne nie pocą się” źródło tej informacji http://pl.wikipedia.org/wiki/Pot albo dowolna uznana książka do biologii. A jak nie wierzycie to iść i macać wszystkie zwierzaki roślinożerne w gorączki :D(to tylko głaskanie zwierzaka 😛 ) .}

Czy człowiek okazałby się anatomicznie i emocjonalnie przygotowany do zjadania mięsa, gdyby założyć, że miałby osobiście upolować zwierzę, rozszarpać jego mięso, zjeść na surowo, wyssać wnętrzności, wypić krew, jak czynią to mięsożerni drapieżcy?

{Padlina nie na żywca to znaczy nasi przodkowie tak robili , tak po boku pokarz mi wysysanie krwi u jakiegokolwiek drapieżnika XD coś ci się z pasożytami i wampirami pomyliło synku. Jedyne co pierwotni ludzie wysysali był szpik kości do którego nie mogli się dobrać drapieżnicy( rozbijali ręcznie ). Tak na marginesie człowiek jako jedyny ma świadomość samego siebie i może siebie zmienić , można człowieka dowolnie uformować przykład faszyzm , wegetarianizm , samobójcy (człowiek może dążyć do nienawiści , auto destrukcji lub wyrzeczeń tylko na skutek jednego słowa to nie ma nic wspólnego z naturalnym usposobieniem człowieka) }

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 24/07/2006 10:47 am
Maze
 Maze
stały bywalec

O POCENIU

Mój, drogi, nawet czytac nie umiesz: w wikipedii bynajmniej nie pisze, że tylko człowiek sie poci, więc NIE KŁAM. iDŹ MOŻE TY, ZOBACZ CZY KONIE SIĘ NIE POCĄ. Gratuluje nonsensu.

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 24/07/2006 12:45 pm
mrzero
początkujący

Poproszę o dowody na twoje tezy linki itp dobra :D.
Co do wikipedii kliknij tu http://pl.wikipedia.org/wiki/Pot i poszukaj sformułowania "Zwierzęta stałocieplne nie mające gruczołów potowych regulują ciepłotę.." innymi słowami nie pocą się :D. Przypadkowo jeździłem na koniach i nawet po maratonie kilku godzinnym nie mają potu mimo że się kładą na ziemi , Ba nawet pod siodłem są suche. Proszę nie mylić gruczołów potowych z łojowymi dziękuję :D.

Pozdrawiam i czekam na kolejne odpowiedzi

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 24/07/2006 1:28 pm
mrzero
początkujący

Oj zduplikowała mi się wiadomość , a ja nie wiem jak ją usunąć wiec może poproszę o obalenie moich tez np: o zębach , układzie pokarmowym.

Pozdrawiam

[edytowane 24/7/2006 od mrzero]

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 24/07/2006 1:29 pm
_iwona_
bywalec

Chcesz linki? Proszę bardzo, sprawdź sobie [url= http://www.hij.com.pl/art.php?dzial=zywienie&id=pojenie.htm]tutaj[/url], zwróć proszę szczególną uwagę na zdanie: "Stosunkowo niewielka ilość wydalanej w ten sposób wody wynika stąd, że konie mają możliwość wydalania jej przez gruczoły potowe, znajdujące się na całej powierzchni skóry. " Albo może [url= http://www.konski-targ.pl/index.html?strona=artykuly&jezyk=pl&p1=5&dok=43]tutaj[/url] i fragment "Oddawanie ciepła i wydalanie potu (woda i zbędne produkty przemiany materii), podczas wysiłku, odgrywa dużą rolę w pracy konia. Ze wszystkich zwierząt gospodarskich, koń ma największe gruczoły potowe. Im koń jest masywniejszy tym pot jest bardziej gęsty (masłowaty, pienisty). U koni wyścigowych pot jest rzadki (wodnisty). Dzięki temu może szybciej parować".
Mam szukać dalej, czy te przykłady wystarczą na podważenie tego, co piszesz? LOL

Jeszcze jedna uwaga... Uczepiłeś się tego cytatu z wikipedii... Zwróciłeś uwagę, że jak byk tam stoi "Zwierzęta stałocieplne nie posiadające gruczołów potowych..."? A to w końcu wcale nie znaczy, że wszystkie zwierzęta ich nie posiadają, a tylko i wyłącznie, że są takie, które ich nie mają... ROTFL

[edytowane 24/7/2006 od _iwona_]

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 24/07/2006 2:16 pm
Srebrna
stały bywalec

Mrzero, a czy ty myślisz, że tutejsi wegetarianie wybrali taką drogę ze względu na usposobienie człowieka, na jego anatomię? Żartujesz sobie chyba.

Tak na marginesie człowiek jako jedyny ma świadomość samego siebie i może siebie zmienić , można człowieka dowolnie uformować przykład faszyzm , wegetarianizm , samobójcy (człowiek może dążyć do nienawiści , auto destrukcji lub wyrzeczeń tylko na skutek jednego słowa to nie ma nic wspólnego z naturalnym usposobieniem człowieka) }

No tak, oczywiście, jesteśmy bezmyślnymi półgłówkami, którzy dali się zmanipulować pseudonaukowcom i oszołomom od ekologii. Oczywiście, ciemna masa, psychologia tłumu, wszyscy się dali, to my też, jasne.

Można człowieka dowolnie uformować? Owszem, można. Potem myśli taki, że każdy ruch, który ma na celu czyjeś dobro, to sekta, kółko wzajemnej adoracji, poparte znajomymi w mediach. Albo wydaje mu się, że owa "padlina", którą zjada, została przez niego upolowana, nie spędziła kilku godzin w wozie, który podwoził ją na ostatni przystanek, nie bała się, widząc, jak wynoszą stamtąd ciała i jak leje się tylko krew; wreszcie nie interesowało ją wcale, jak okropnego bólu doznała przed odejściem z tego świata. Może się też takiemu "uformowanemu" człowiekowi wydawać, że mleko pochodzi od szczęśliwej krowy, która całymi dniami pasie się na łące, wśród swoich dzieci - młodych byczków. Albo ma wrażenie, że jajka dostał od kurki, która całymi godzinami grzebie sobie szczęsliwa w ziemi.

Teraz może zastanówmy się, kto tu się daje formować kilku słowom.

I powtarzam raz jeszcze (co można zresztą wywnioskować z mojej wypowiedzi), nie wiem, czy znajdziesz tu choć jedną osobę, która została wegetarianinem ze względu na religię, aspekty zdrowotne czy anatomię człowieka. Może więc zamiast skupiać się na tym, co mniej istotne, poczytaj, jak to naprawdę jest z ludźmi, którzy [b] z własnej i nie przymuszonej woli [/b] decydują się na taką drogę.

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 24/07/2006 2:30 pm
mrzero
początkujący

Hmm nie całkiem ciebie rozumie srebrna 😉 ,widzisz nigdzie nie powiedziałem , że jesteście idiotami. Nigdy nie nazwałem osoby idiotą ! Uznałem tylko filozofie za idiotyczne , przytoczyłem 3 przykłady faszyzm , wege i samobójcy które reprezentują 3 odmienne filozofie życia faszyzm = zabijania , weg = ocalania , samobujca = autodestrukcji. Chciałem tylko pokazać , że człowiek może reprezentować odmienne punkty widzenia :). Wszystkie 3 są sprzeczne i nie występują w naturze (pokarz mi samobójczą sarnę :D). Cała zabawa z ideologiami nie została przytoczona przeze mnie tylko przez twórcę artykułu ! On powiedział "..emocjonalnie przygotowany do zjadania mięsa.." Ja tylko ukazałem że są ludzie odmienni dla których zachowanie życia jest irracjonalne (faszysta , samobójca) dlatego człowiek może być emocjonalnie przygotowany do zabijania więc jak chcesz obwiniać mnie za pokazanie faktów ? 😮

Skoro wspomniałaś o sektach zauważ , że do sekty wchodzi się dobrowolnie , jest się karmionym "JEDYNĄ PRAWDĄ" , poza tym ja nigdy nie powiedziałem , że weg to sekta takie były spostrzeżenia typa ze strony jaką podałem. Na początku myślałem , że są mało prawdziwe jednak po przeczytaniu waszej strony zmieniłem opinię ( Kto tak naprawdę podsuną mi myśl o sekcie wegetarian jak nie wasza strona ?).

Teraz mówisz że nie ma Eko-oszołomów to kto wypisał to że człowiek jest jakąś nową klasą istot żywych (owocowiec) o której nikt nie słyszał ? Kto napisał te tezy ? Ja tylko pokazuję błąd informacji na stronie ! Próbuję wam pomóc a nie was zwalczać czy naprawdę możecie mnie nienawidzić za to ?

Jak uwarzasz te zapisy za świetość są twoją ideologią (sekta) jak za naukę to można je krytykować i poprawiać. Zauważ , że na świecie istnieje wiele ekologów gotowych mordować ludzi za zabijanie czy to jest zdrowe ? Poza tym w średniowieczu nie widziano problemów w zabijaniu czarownic więc można indoktrynować wszystkich nawet na zewnątrz.

Dodatkowo mówisz , że "nie wiem, czy znajdziesz tu choć jedną osobę, która została wegetarianinem ze względu na religię, aspekty zdrowotne czy anatomię człowieka.."
jednak ktoś napisał ten artykuł to na pewno miał pobudki tego typu i sądzę że musi być gdzieś na tej stronie :P. Więc twoja teza jest mylna dodam tylko , że skoro nie przeciągają was pobudki religijne\\moralne , anatomia człowieka , zdrowie to co przeciąga ten dobry wybór ????????????

Nie ma przyczyny bez skutku skoro piszecie o szkodliwości mięsa (pobudka dietetyczna) , z litości (moralno\\religijna) , anatomię człowieka( człowiek może konsumować warzywa inaczej wszyscy byście poumierali jako anorektycy :P) to z czego kosmosu ?

Nie krytykuję waszego stylu życia , nie najeżdżam na was tylko pokazuję nie właściwą informację sprzeczną z waszą stroną i od razu dostaję OPR dlaczego ?
Nie wiesz jakie mam usposobienie czy jestem za czy przeciw a od razu robisz ze mnie wroga tylko za poprawki natury naukowej ???

Pozdrawiam i zapraszam do głębokich reelekcji

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 24/07/2006 3:16 pm
Maze
 Maze
stały bywalec

Czytaj ze zrozumieniem: w wikipedii pisze "Zwierzęta stałocieplne nie mające gruczołów potowych regulują ciepłotę.. "owszem, a zwierzęta stałocieplene MAJĄCE gruczoły potowe- POCĄ SIĘ. Jak widziesz nie pisze tu że zwierzęta stałocieplne sie nie pocą, tylko że te z nich, które nie mają gruczołów potowych ochładzają się w ninny sposób.

Gadanie o tym, że konie sie nie pocą jest doprawdy żałosne. Jestem instruktorką od 10 lat, wiem coś o tym. I raczej po kilkugodzinnym maratonie nie będą suche, chyba że jeżdziłeś stępem i zimą. Albo czegoś nie zauważyłeś, co u ignorantów jest częste- wsiądą parę razy na konia i wielcy znawcy, ogiera od klaczy po grzywie odróżniają.. Więc przestań kit wciskać, bo się słabo robi jak takie bzdury czytam.

Więc najpierw czytaj ze zrozyumieniem, oki???

[edytowane 24/7/2006 od Maze]

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 24/07/2006 4:03 pm
Aga16
rozmówca

Dobrze, dziękujemy Ci za poprawki. Swoją drogą, mam wrażenie, że wegetarianie niezbyt bardzo zwracają uwagę na tego typu artykuły "naukowe". Zawsze znajdzie się stu takich, którzy powiedzą, że człowiek jest z natury mięsożerny i stu takich, którzy powiedzą, że nie jest. Może jest, może nie...co to za różnica? Prawdą jest, że może żyć zdrowo będąc na diecie bezmięsnej, ale i jedząc mięso też może być w pełni zdrowia lub na odwrót-i jedna i druga dieta mogą mu szkodzić. Takie są fakty z życia i myślę, że to one jednak wygrywają z tymi "naukowymi" faktami i bardziej do ludzi przemawiają. Tylko, żeby nie było, że Cie atakuję, bo tego nie robię. PZDR

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 24/07/2006 4:09 pm
Bleks
bywalec

"konie itp. na farmie. Tylko człowiek posiada gruczoły potowe „wszystkie stałocieplne nie pocą się&#8221"
"Przypadkowo jeździłem na koniach i nawet po maratonie kilku godzinnym nie mają potu mimo że się kładą na ziemi , Ba nawet pod siodłem są suche. Proszę nie mylić gruczołów potowych z łojowymi dziękuję ."
No, to o koniach to kompletna bzdura, bo ja tez jezdze konno. I WIDZĘ jak konie się pocą...Wystarczy zdjąć siodło...Jak ja zdejmowałam koniowi siodło to pod spodem był CAŁY MOKRY...
A tak w paru spreawach to mrzero ma racje ale tylko w paru. Rzeczywiscie mozna sie spotkac z zaklamaniami albo pominieciem prawdy przez niektorych wegetarian, ale miesozercom tez sie to zdarza

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 24/07/2006 5:02 pm
Zarathos
bywalec

mrzero - byla juz tu podobna dyskusja i wege powiedzieli jasno, gdzie maja rzetelnosc informacji z tych artykulow, wiec sobie mozesz darowac.

a co do potu i koni - kliknij na wersje angielska tego linku. jak byk pisze, ze konie maja gruczoly potowe.

"Jastrambij. Que babatum intus cruce, ornatum in campo celestino,et in galea accipitrem defert." - Jan Długosz, kronikarz i sekretarz biskupa krakowskiego Zbigniewa Oleśnickiego

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 24/07/2006 5:02 pm
Lily
 Lily
Famed Member

Na [b]sronie [/b]?

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 24/07/2006 6:08 pm
Srebrna
stały bywalec

Mrzero, ja nie mówię, że te informacje są prawdziwe, nieprawdziwe, odbiegają od prawdy nieznacznie czy też wyssane są z palca. Po prostu, delikatnie mówiąc - mniej mnie to interesuje. I nie jest tak, że nie docierają do mnie jakieś tam poprawki, niech sobie one będą, po prostu w mojej ideologii są bez znaczenia, bo nie zostałam wege dlatego, że człowiek jest/nie jest tak usposobiony.

A teraz sprostowanie...

Hmm nie całkiem ciebie rozumie srebrna ,widzisz nigdzie nie powiedziałem , że jesteście idiotami. Nigdy nie nazwałem osoby idiotą ! Uznałem tylko filozofie za idiotyczne , przytoczyłem 3 przykłady faszyzm , wege i samobójcy które reprezentują 3 odmienne filozofie życia faszyzm = zabijania , weg = ocalania , samobujca = autodestrukcji. Chciałem tylko pokazać , że człowiek może reprezentować odmienne punkty widzenia . Wszystkie 3 są sprzeczne i nie występują w naturze (pokarz mi samobójczą sarnę ). Cała zabawa z ideologiami nie została przytoczona przeze mnie tylko przez twórcę artykułu ! On powiedział "..emocjonalnie przygotowany do zjadania mięsa.." Ja tylko ukazałem że są ludzie odmienni dla których zachowanie życia jest irracjonalne (faszysta , samobójca) dlatego człowiek może być emocjonalnie przygotowany do zabijania więc jak chcesz obwiniać mnie za pokazanie faktów ?

Nie, oczywiście, że nie nazwałes nikogo idiotą. Nie trzeba przecież mówić wszystkiego wprost, można się doczytać w półsłówkach. Przeczysz sobie, sam zobacz:

Tak na marginesie człowiek jako jedyny ma świadomość samego siebie i może siebie zmienić , [b]można człowieka dowolnie uformować[/b] przykład faszyzm , wegetarianizm , samobójcy (człowiek może dążyć do nienawiści , auto destrukcji lub wyrzeczeń [b]tylko na skutek jednego słowa[/b] to nie ma nic wspólnego z naturalnym usposobieniem człowieka) }

Po pierwsze: to była ironia 😮
Wybacz, nie musisz mówic wprost. Wyraźnie widać, jaki masz stosunek do wegetarian. No, po prostu, jak pisałam wcześniej, półgłówki, którzy dali się wciągnąć do sekty, bo spotkali na swej drodze dobrego demagoga.

Skoro wspomniałaś o sektach zauważ , że do sekty wchodzi się dobrowolnie , jest się karmionym "JEDYNĄ PRAWDĄ" , poza tym ja nigdy nie powiedziałem , że weg to sekta takie były spostrzeżenia typa ze strony jaką podałem. Na początku myślałem , że są mało prawdziwe jednak po przeczytaniu waszej strony zmieniłem opinię ( Kto tak naprawdę podsuną mi myśl o sekcie wegetarian jak nie wasza strona ?).

Znów ironia 😮
Po raz kolejny podpinasz nas pod grupę ludzi, która dała sie zwieść. Wbrew pozorom, nie wszyscy wegetarianie są zaślepieni, bronią tylko swoich poglądów, mają do tego prawo. Karmiący się jedyną prawdą to Ci, którym wydaje się, że dzisiejszy mechanizm zabijania zwierząt nie odbiega od tego, który mioał miejsce w prehistorii. Większośc wegetarian to ludzie otwarci, skoro potrafili zmienić swoje nawyki żywieniowe, tego nie robi się po przeczytaniu kilku zdań na jakieś stronie, rozmawialiśmy już tu o tym, że trzeba do tego dojrzeć. Nasza strona podsunęła Ci pogląd, jakoby wegetarianie byli członkami jednej wielkiej sekty? Cóż, przyzwyczaiłam się już do takiej opinii, nic nie poradzę na to, że ludzie są nietolerancyjni.

Teraz mówisz że nie ma Eko-oszołomów to kto wypisał to że człowiek jest jakąś nową klasą istot żywych (owocowiec) o której nikt nie słyszał ? Kto napisał te tezy ? Ja tylko pokazuję błąd informacji na stronie ! Próbuję wam pomóc a nie was zwalczać czy naprawdę możecie mnie nienawidzić za to ?

Ironia po raz kolejny 😮
Czy ty wszystko zawsze bierzesz dosłownie? Przeczytaj moja wypowiedź raz jeszcze i sie zastanów.

No tak, oczywiście, jesteśmy bezmyślnymi półgłówkami, którzy dali się zmanipulować pseudonaukowcom i oszołomom od ekologii. Oczywiście, ciemna masa, psychologia tłumu, wszyscy się dali, to my też, jasne.

Ironia, ironia :o. Nie będę tego nawet tłumaczyć, specjalnie wyżej przytoczyłam. Sprawdź, czy ma to związek z Twoją wypowiedzią.

Jak uwarzasz te zapisy za świetość są twoją ideologią (sekta) jak za naukę to można je krytykować i poprawiać. Zauważ , że na świecie istnieje wiele ekologów gotowych mordować ludzi za zabijanie czy to jest zdrowe ? Poza tym w średniowieczu nie widziano problemów w zabijaniu czarownic więc można indoktrynować wszystkich nawet na zewnątrz.

Po raz kolejny napisze, że wywody naukowców czy pseudonaukowców są dla mnie bez znaczenia. Z innych powodów zdecydowałam się na wegetarianizm. I nie pochwalam zachowania wszystkich ekologów, a ty nie ograniczaj się do stereotypów.

Dodatkowo mówisz , że "nie wiem, czy znajdziesz tu choć jedną osobę, która została wegetarianinem ze względu na religię, aspekty zdrowotne czy anatomię człowieka.."
jednak ktoś napisał ten artykuł to na pewno miał pobudki tego typu i sądzę że musi być gdzieś na tej stronie . Więc twoja teza jest mylna dodam tylko , że skoro nie przeciągają was pobudki religijne\\moralne , anatomia człowieka , zdrowie to co przeciąga ten dobry wybór ????????????

Nie chodzilo mi o autora artykuły, ale o użytkowników forum. Nie myl pobudek religijnych z moralnymi, bo to właśnie ze względu na moralnośc większośc z nas jest tutaj. Gdybyś jednak miał wątpliwości, definicje z wikipedii, która tak już polubiłeś:

Religia to system wierzeń i praktyk, określający relację jednostki do różnie pojmowanej sfery sacrum, czyli świętości i sfery boskiej. Manifestuje się ona w wymiarze doktrynalnym (doktryna, wiara), w czynnościach religijnych (kult), w sferze społeczno-organizacyjnej (Kościół, wspólnota religijna) i w sferze duchowości indywidualnej (m.in. mistyka).

Moralność - zbiór zasad, które określają co jest dobre, a co złe, którymi zgodnie z danym światopoglądem religijnym bądź filozoficznym powinni kierować się ludzie.

Jasne?

Nie krytykuję waszego stylu życia , nie najeżdżam na was tylko pokazuję nie właściwą informację sprzeczną z waszą stroną i od razu dostaję OPR dlaczego ?
Nie wiesz jakie mam usposobienie czy jestem za czy przeciw a od razu robisz ze mnie wroga tylko za poprawki natury naukowej ???

Pisałam już wyżej, że nie musisz pisać wprost, łatwo się domyślić, jaki masz stosunek do nas. Dowodem moje powyższe spostrzeżenia. I wiem, że mogę sie mylić. Jestem człowiekiem, zdarza mi się to, jak każdemu. I możliwe, że na stronie są setki błędów, jesli masz czas i ochotę, poprawiaj je, tylko chciałam Ci uświadomić, że to przyniesie jeden efekt - nie będzie fałszywych informacji. Na wegetarian raczej w żaden sposób nie wpłyniesz. Dlaczego? Możesz przeczytać wyżej.

[edytowane 24/7/2006 od Srebrna]

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 24/07/2006 6:09 pm
Lily
 Lily
Famed Member

Zdecydowana większość ludzi zostaje wegetarianami nie ze względu na ideologię czy podstawy naukowe, tylko po to, by nie krzywdzić innych istot. To jest proste i naturalne, wg mnie nie wymaga dodatkowych uzasadnień i argumentów.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 24/07/2006 6:14 pm
mrzero
początkujący

Może byłem zbyt emocjonalny hmm teraz będę w 100% logiczny 😀 oki.
Co do stereotypów to przytoczyłem odmienne zachowania grup społecznych (mogą być subkulturami ) z tym średniowieczem chciałem tylko pokazać , że demoralizacja nie musi dziać się w zamkniętej sekcie.

Co do Religo\\moralność - Moralność jest typem zachowań tak i nie , dobre i złe. Religie mają system wartości dobra i zła, tak i nie z czego wnioskować można , że religia zawiera swoją moralność czyli Religia = moralność + coś ; czysta dedukcja.

Co do naturalności zdefiniuj naturalność Lily ? Czym jest naturalność wasza definicja...

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 24/07/2006 7:14 pm
Strona 1 / 2 Następny

Praca