Sory, jestem przyzwyczajona do cytowania w oryginale pewnych rzeczy. Już się poprawiam :
- "Śnij tak jakbyś był niesmiertelny, żyj tak jakbyś miał umrzeć dzisiaj" - Jeams Deam
- Skoro nie można być uniwersalnym i wiedzieć wszystkiego, co da się wiedzieć o wszystkim, to trzeba wiedzieć wszystkiego po trochu. O wiele bowiem piękniej jest wiedzieć coś ze wszystkiego, niż wszystko o jednym" Pascal - "Myśli" (dalej jest rozdział i strona)
- Bóg umarł - Nietzsche.
"Jeśli chcesz być kochany, kochaj sam"
"Wszelki gniew, wszelką nędzę i moc wszelką, złe losy zmoże, kto zbrojny miłością"
"Żyć - to myśleć"
"Życie to szereg poświęceń"
"Im bliżej jesteśmy natury, tym więcej czujemy w sobie Boga"
"Zrozum człowieku jak wiele znaczysz"
"Kto jest okrutny w stosunku do zwierząt, ten nie może być dobrym człowiekiem. "
"Animals are my friends and I don't eat my friends."
"Los zwierząt jest dla mnie ważniejszy niż strach przed ośmieszeniem. Los zwierząt jest nierozerwalnie związany z losem człowieka. "
"Zarozumiałością oraz bezczelnością człowieka jest mówienie, że zwierzęta są nieme, tylko dlatego że są nieme dla jego tępej percepcji. "
"It is only with the heart that one can see rightly; What is essential is invisible to the eye."
"Z każdej sytuacji jest kilka wyjść - każde na innym poziomie."
"Wszystko co zdarza się raz, może się już nie przydarzyć nigdy więcej, ale to, co zdarza się dwa razy, zdarzy się na pewno po raz trzeci. "
"Czar poznania byłby niewielki, gdyby na drodze do niego nie trzeba było tyle pokonywać wstydu. "
Może nie jest to motto, ale słowa mojej ulubionej, nieżyjącej już pisarki- Doroty Terakowskiej, które zapadły mi w pamięć i mają dla mnie pewne znaczenie: ,,Nasze życie jest labiryntem- polega na szukaniu a nie na znajdowaniu, na stawianiu pytań, nie na znajdowaniu odpowiedzi. A po śmierci będziemy przechodzić kolejne labirynty. W labiryncie możesz ciągle pokonywać granice, iść dalej i dalej..."
I inne:
,,Jakąż ulgę przynosi myśl o zadaniu sobie śmierci. Nie ma tematu bardziej kojącego: wystarczy ledwie go musnąć, a już zaczyna się oddychać" nie pamiętam czyje to.
,,Największe szczęście w życiu to pewność, że jesteśmy kochani ze względu na nas samych, albo raczej pomimo nas samych’’
Wiktor Hugo
Do ritch -> jakoś te Twoje motta nie pasują mi do Twojej ikonki Aum....
....troszkę chyba się rozczarowałam........ 🙁
Moje motto to nie mieć motta 🙂
A tak na poważnie to kieruję się ostatnio poniższym:
"Doskonałość tkwi w byciu niedoskonałym...." -> od tej pory nie przejmuję się już tak bardzo swoimi "uszkodzeniami"......... Uważam to za całkowicie naturalne, że mogę czegoś nie wiedzieć, nie umieć, że nie mam zbyt wielu talentów itp. ..a dzięki temu nastawieniu mogę bardziej akceptować siebie i innych 🙂
All living beings are my self
Przecież nawet jeszcze nie zdążyłam wyrazić żadnej opini w Twoim kierunku....jedynie drobne uczucie, które pojawiło się po przeczytaniu Twojej odpowiedzi. Myślę, że jest to zasadnicza różnica. Po prostu niepotrzebnie miałam drobne wyobrażenie Twojej osoby, skoro wybrałeś tak znaczącego avatara. Moje rozczarowanie było wynikiem tylko i wyłącznie tymże mylnym wyobrażeniem....a nie Tobą. Przecież Cię nie znam.
Nie wiem jakie masz poglądy i na pewno nie zamierzam ich oceniać.
Aum nie jest znakiem. I nie jest związany z żadną religią.
Następnymrazem proponuję więcej luzu........
All living beings are my self
Może to nie moje motta ale ważne słowa, przeczytane kiedyś tam...
" Uśmiech bywa aktem męstwa. Smutek to słabość i postawa dość wygodna. Być radosnym i dobrym, kiedy świat jest smutny i zły - to dopiero odwaga".... M.Musierowicz
"Gubimy się, naśladując innych. Oddzielmy się tylko od tłumu a wrócimy do zdrowia"... Seneka
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja