Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Czym jest wegetarianizm - audycja w... Radiu Maryja 🙂  

Admin
stały bywalec

Serfując po sieci natrafiłem na archiwum audycji Radia Maryja, a tam odnalazłem zarchiwizowaną audycję o wegetarianizmie:)
Ogarnięty uczuciem zainteresowania kliknąłem i...
Słyszę jak zaproszona do studia pani doktor czyni wprowadzającą przemowę na temat definicji wegetarianizmu i uszom nie wierzę - promocja wegetarianizmu na antenie tego radia? Zrozumiała euforia nie trwa jednak długo. Wkrótce po przedstawieniu ogólnych zasad tego modelu żywienia zaczynam słyszeć o tym, że mięso jest zdrowe, a wegetarianizm, jakkolwiek urozmaicony, nigdy nie dorówna "tradycyjnemu" sposobowi odżywania, reprezentowanemu przez mięsożeców.
Okazuje się, że poglądy pani doktor (z głosu wnioskuję, że nie należy do osób najmłodszych) są wprost adekwatne do tegoż wieku, czytaj przestarzałe.
Za nic ma wspomniana pani piramidę żywieniową, która nawet w swej "mięsnej" wersji zaleca ograniczenie czerwonego mięsa.
Gdy zostaje wysunięty wątek żywienia optymalnego, audycja wydaje się zmierzać do totalnej klapy. Rozdzwaniają się telefony starszych osób pytających o to cudo dietetyczne pana Kwaśniewskiego i powiem szczerze, gdyby ne krótki wstęp i tytuł audycji, miałbym poważne wątpliwości w określeniu, czego własciwie to słuchowisko miało dotyczyć.
Gdyby zatem postawic słuchaczom zaprezentowanego lekarskiego wywodu tytułowe pytanie audycji "Czym jest wegetarianizm", cóż by odpowiedzieli? Głowę daję, że mniej zacni w rozumowaniu dali by szokującą odpowiedż wedle której wegetarianizm to jakaś odmiana nauk serwowanych przez dr Kwaśniewskiego i spółkę.
Jednym słowem zostaliśmy hurtem pożarci przez optymalnych wszystkożernych. Przy wsparciu lekarskiego autorytetu, przy braku reakcji prowadzących i niezrozumiałym bąkaniu osoby bodajże duchownej, która pojawia się na koniec.
Zresztą pozostawiam Waszej ocenie 😉

link do słuchania:
http://www.radiomaryja.pl/dzwieki/2005/01/2005.01.11.pp.m3u

link do ściagania jeśli by się słuchać nie chciało:
http://www.radiomaryja.pl/dzwieki/2005/01/2005.01.11.pp.mp3

link do oglądania, jesli by się słuchać po prostu nie dało 🙂
http://www.wegetarianie.pl

Wege Studio

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 19/10/2005 4:17 am
Justyna:)
bywalec

taaak....ciekawe dlaczego w ogole mnie nie zdziwil taki poglad na antenie w/w radia?

Życie jest marzeniem, urzeczywistnij je.

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 19/10/2005 5:52 pm
kristif
początkujący

mocherowe berety wiedzą swoje i gupot słuchac nie będą.

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 19/10/2005 7:12 pm
dziubek22
rozmówca

wysłuchałam 5 min. i nie żałuję że tylko tyle. ta kobieta robi ludziom wodę z mózgu 😮 . nie wspomniała ani przez chwilę (może w dalszej części audycji coś mówi) o wegetarianizmie jako odpowiedzi na cierpienie zwierząt. Twierdzi, że wegetarianizm w Polsce wystepuje jako dieta pozwalajaca odżywiać się zdrowo ( co ona oczywiście neguje) i tyle. nic o zabijaniu, męczeniu, etc.
wstyd mi , że pani doktor i reszta w tle (słuchacze) są mojego wyznania :mad2:

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 03/02/2006 10:48 am
euridice
stały bywalec

no coz, ja po wspanialym radiu maryja niczego innego bym sie nie spodziewala.

ale mam inna wiadomosc, moze malo wazna, ale podobnego typu - moj kolega wegetarianin ogladal jakis miesiac temu (czy cos kolo tego) odcinek teleranka (czemu on go ogladal to mnie nie pytajacie - ma 17 lat - tak jak ja 😀 ) poswiecony ... no, kto zgadnie? 😉 ... wlasnie wegetarianizmowi! (brawo dla tych co zgadli! 😛 ). ale tak powaznie mowiac to to byl super odcinek, bo zaprosili pania doktor, ktora bardzo pozytywnie mowila o byciu vege, rozwazala rozne plusy i mozliwe motywy takiej diety i powiedziala, ze jesli rodzice sa odpowiedzalni i dbaja o diete dziecka to spokojenie moze byc ono vege! 😀

uwazam to za duzy plus, bo jeszce 10 lat temu wszyscy lekarze ( albo prawie wszyscy) pewnie by zemdleli i pozwali matke do sadu slyszac, ze nie daje ona swojej pociesze "wspanialego, koniecznego do zycia, wartosciowego, zdrowego mieska" 😮 . a jest to przeciez oczywista bzdura - wystarczy spojrzec na zdrowe, szczesliwe wegetarianskie i weganskie dzieci w roznym wieku i ich rodzicow z forum www.wege.dzieciak.pl (jak ktos nie byl to polecam zajrzec 🙂 ).

pozdrawiam.

[edytowane 3/2/2006 od euridice]

animals are my friends and i don't eat my friends || GO VEGAN!

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 03/02/2006 2:51 pm
pawelGDZ
forumowicz

wogole RaDIO MARYJA HEJWI METAL STEJSZYN to jedne wielkie klamstwo i manipulacja:/ teraz ojciec Rydzyk ma juz swoja parwdziwa ARMIE poddnaych,ktorzy slepo wierza w kazde jego slowo...polecam ten filmik,pokazuje on,upośledzenie Polskiej spolecznosci Radia Maryja:/

http://www.patologiczna.rodzina.radia.maryja.patrz.pl/

pozdrawiam....

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 03/03/2006 11:07 am
Bleks
bywalec

Ciekawe, czy ta kobieta co się wypowiadała nosi moherowe berety? 🙂

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 03/03/2006 12:55 pm
yamaszka
forumowicz

Niestety ale tak to już jest, że katolicy często odczytują Pismo Święte na własny sposób, taki jaki będzie dla nich najwygodniejszy. Fragment "Bądźcie płodni i rozmnażajcie się, abyście zaludnili ziemię i
uczynili ją sobie poddaną; abyście panowali nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym i nad wszystkimi zwierzętami pełzającymi po ziemi" odczytują więc tak, że zwierzęta zostały wyłącznie stworzone dla potrzeb człowieka, że może on je traktować czysto instrumentalnie jak przedmioty, wykorzystywać w jaki tylko chce sposób dla zaspokajania swoich zachcianek 🙁

Ula

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 03/03/2006 7:34 pm
kazamuko
stały bywalec

Raz w życiu posłuchałam Radia M. ludzie dzwonili by pomodlić się. Audycję zakończyli sformułowaniem i strzeżcie się diabła..Smutne to jednak, ponieważ mój eks stał się fanem tego radia, więc źle że są przeciw wege, bo potem będzie córkę, a może już, w czasie weekendów faszerował mięsem. Spytałam co widzi w tym radiu, on co jeszcze niedawno chciał obalać krzyże? Powiedział, że mówią dobre rzeczy.

http://www.wegestudio.pl/Na_krawedzi_marzen-98.html

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 13/03/2006 2:18 pm

Praca