Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Polska jest zacofana! ...niestety...  

Strona 1 / 2 Następny
Sima
 Sima
stały bywalec

Czy wy tez macie takie odczucia?Mentalnosc naszego narodu jest niesamowicie zacofana 😡 ,boli mnie to cholernie,najgorsze jest to ze nic z tym nie robią,ci co mają na to wpływ, nawet w szkolach,no a przeciez edukacja mlodych ludzi czy dzieci to pierwszy i najwazniejszy krok do "otwarcia ich umysłu".Jak tak dalej pojdzie to beda wyrastac kolejne pokolenia niedoinformowanych szarych mas.Oczywiscie chodzi mi teraz o aspekt wegetarianizmu,ciagle tylko wpajaja tym dzieciom ze mieso jest potrzebne ze jest zdrowe! kiedy ci ludzie sie wkoncu zaczna myslec! ?
Nigdzie na świecie nie ma tak jak u nas,w Europie czy w Stanach wegetarianizm nie jest niczym dziwnym,wieksza czesc produktow na polkach w supermarketach jest oznaczana nastepujacym napisem"Suitable for vegetarians" i to jest wlasnie to! :thumbup: Czlowiek nie musi łazic po sklepie tam i spowrotem jak smród po gaciach zeby znalesc cos wege,a jak nawet znajdzie to i tak nie jest pewien...nienawidze tego kraju pod tym i wieloma innymi wzgledami.....Kiedy to sie zmieni czy ktos moze wie???

http://www.youtube.com/watch?v=lHdLRrUocOA&feature=player_embedded

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 21/02/2007 1:19 am

Unikam takich poglądów i winę zwalam na ogół ludzi a nie na narody.
Ludzie są wszędzie tacy sami, podatni na maskę którą sami tworzą. Kultura to nasza maska, nasza twarz, a nikogo nie ocenia się po twarzy czy masce. To wypadkowa wszystkiego.
W naszym kraju faktycznie mi się nie podoba... ta edukacja, ten antypolonizm (tak...), ech... wszędzie ta podatność...
SIMA nie powinnaś tak przejmować się tym szlamem, który wychodzi na wierzch bo sama dodatkowo sie do niego dokładasz...
A poza tym użyję przenośni- jak zbierzesz szumowiny to masz pyszny weganski bulionik...

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 21/02/2007 1:35 am
Sima
 Sima
stały bywalec

Moze i masz racje ze nie powinnam sie przejmowac,no ale jak tu sie nie wkurzac,jak np dostaje upominki od gosci hotelowych(zagranicznych) typu kawy smietanki do kawy slodycze i takie tam pierdoly do jedzenia,no i na kazdym z tych roduktow pisze ze moga go spozywac wegetarianie,naprawde jeszcze duzo nam brakuje jako krajowi szanujacemu kazdego konsumenta,Chetnie bym wogole z tad wyjechala,ale chce wlasnie tu szerzyc styl zycia wege...kurde powinnam urodzic duzo dzieci... 😮 😮 😮
Ps.ale wlasnie narody tworzone sa przez ludzi... 🙂

[edytowane 20/2/2007 od SIMA]

[edytowane 20/2/2007 od SIMA]

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 21/02/2007 2:18 am
Owo
 Owo
bywalec

Ludzie... Polska... jaka jest, każdy widzi.
Nie wiem czy ma sens narzekanie. Jest źle. Każdy o tym wie. Prawdziwym przedmiotem dyskusji powinno być - czy może być lepiej i co możemy ku temu zrobić?
Przedstawianie problemu ma sens tylko wtedy, jeśli nastawiamy się na jego rozwiązanie.

[url]www.cleopata.deviantart.com[/url]

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 21/02/2007 3:53 pm
Sima
 Sima
stały bywalec

Masz racje OWO..dlatego zamierzam stworzyc jakies fajne ulotki propagujace styl zycia wege, porozdawac mlodziezy i ludziom doroslym ,niech sie przynajmniej z czyms takim zaznajomią,nie bedzie to nic w stylu naklanianie lub narzucanie wegetarianizmu, ale jakas alternatywa.Moim zdaniem protesty i pikiety pod sklepami miesnymi nic nie dadza...tu trzeba uderzyc w inny punkt myslenia czlowieka.

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 21/02/2007 4:23 pm
Ireth
bywalec

Prawdziwym przedmiotem dyskusji powinno być - czy może być lepiej i co możemy ku temu zrobić?

Swiete slowa i ode mnie dwa razy TAK.

Nie jadam niczego, co moze spojrzec mi w oczy.

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 21/02/2007 6:53 pm
Owo
 Owo
bywalec

Hm, co do propagowania wegetarianizmu, SIMA - według mnie najlepsze byłyby jakieś imprezy wegetariańskie, na których można by było kupić sobie wegetariańskie pyszności i zakosztować ich; tam można by roznosić propagujące wegetarianizm ulotki (ale nie w stylu: biedne zwierzęta, popatrz co się z nimi dzieje, i jakie to mięso niezdrowe, tylko wprowadzające w wegetarianizm, informujące o konieczności zbilansowania potraw, może z jakimiś smacznymi przepisami - podstawa to zachęta, więcej informacji ktoś może sobie znaleźć jak będzie zainteresowany - można dać jakieś odnośniki do stron internetowych - np. do tej 🙂 tak żeby nie czuł się bombardowany informacjami) i jakieś może gry, zabawy (chociaż muzyka lepsza, bo większość ludzi, przynajmniej w moim mieście, odnosi się sceptycznie do gier i zabaw).
Jestem pewna że takie udane imprezy zostały już zorganizowane, więc można by się na nich wzorować. I tylko problem - zorganizowanie...

[url]www.cleopata.deviantart.com[/url]

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 21/02/2007 7:31 pm
Sima
 Sima
stały bywalec

Wiem o co Ci chodzi OWO,mysle bardzo podobnie w tej kwestii,ze propagowanie stylu zycia wege nie moze sie zaczynac od slów"jedzenie miesa to barbażynstwo".Trzeba rozwinac tu wątek min.zdrowotny i wiele innych sklaniajacych do bycia wege, aspekt humanitaryzmu do zwierzat moze sie pojawic w tle ale bardzo ostrożnie.No wlasnie takie imprezy pewnie mialy by sens ale tu wchodzi wlasnie kwestia organizacjii i niestety sponsorów...Zaczne narazie od tych ulotek napewno znajdzie sie na nich kilka adresow internetowych gdzie ludzie beda mogli sie blizej zapoznac z naszą dieta,poznac jej plusy,oraz przekonac sie o mozliwosci unikniecia wielu chorób cywilizacyjnych nekajacych wspolczesne spoleczenstwo. Lepsze coś niz nic,narazie moge zadzialac w taki a nie w inny sposób wiec dlaczego by nie.... 😛

[edytowane 21/2/2007 od SIMA]

[edytowane 21/2/2007 od SIMA]

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 21/02/2007 7:50 pm
parasolka
rozmówca

Mieszkam od 2 lat w Irlandi i moge stwierdzic ze jest tutaj raj dla wegetarian. Jest mnostwo produktow przeznaczonych dla wege chociaz irlandczycy odzywiaja sie makabrycznie tlusto i oblesnie (oczywiscie sa wyjatki). Nie ma kielabas, a szynki sa perfidnie drogie, poza tym jest duzy wybor warzyw i roznorakiej zdrowej i bezmiesnej zywnosci. A wegetarianizm nikogo nie dziwi.

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 27/02/2007 9:30 pm
Sima
 Sima
stały bywalec

Po prostu Ci zazdroszcze,bo u nas jeszcze wszystkich dziwi 😮

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 28/02/2007 7:31 pm

No mnie szlag trafia, kiedy musze łazić po sklepie szukając kotletów sojowych... Wege półka jest tylko w jednym sklepie (taka porządniejsza wege półka) w mojej okolicy. Jednak to raczej swiadczy o tym, ze ludzie nie uwzględniaja takiej grupy jak wegetarianie wsród potencjalnych klientów. oglądałam dzis jakis program w telewizji lokalnej , wypowiadały sie dzieci o wielkim poscie i KAZDE (a ze 20 ich było) mówiło, ze : nie wolno jesc miesa, ale ryby mozna. Skoro juz takie dziecko rozrównia istoty zywe na mieso ryby, spozywa je - to czemu my sie dziwimy? Dopóki MY nie wychowamy naszych dzieci tak, jak sami myslimy, ze powinien myslec swiatły i mądry człowiek srednio mozna cos zdziałąc na duza skalę. Wszytko jest w naszych rekach. (:

koskaan

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 28/02/2007 11:27 pm

większych miastach jest lepiej, bo u mnie tylko jakiś nie zbyt dobry paprykarz sojowy i kotlety, ostatnio zwiedziłam chyba z 7 sklepów i nigdzie nie mieli warzywnej kostki bulionowej o_O
wegetarianie są spychani na margines 😡
powinni zrobić jakieś nowe badania na temat liczebności wegetarian, bo jest nas już raczej więcej niż 1 %

[img]http://imagegen.last.fm/pencilauto/recenttracks/luca_rudegirl.gif[/img]

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 01/03/2007 9:01 pm
obłudna
bywalec

a pasztety sojowe, już po rezygnacji z poszukiwań, zauważyłam w końcu na półce z tymi 'normalnymi'

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 01/03/2007 9:39 pm
vegetena
stały bywalec

Widzę, że moje małe miasto robi postępy. W każdym sklepie sa półki z produktami dietetycznymi, sojowymi, czyli wegetariańskimi... A może to z okazji postu...

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 01/03/2007 9:48 pm
Zagadka
forumowicz

W moim miasteczku też nie jest w gruncie rzeczy tak źle. Jest coraz więcej miejsc gdzie można kupić wegetariańskie jedzenie. Oczywiście to nie znaczy, że we wszystkich sklepach tak jest, ale chyba jedne biorą przykład z drugich i każdy szanujący się sklep ma ot chociażby najzwyklejsze kotlety sojowe.
Tak więc coś chyba powolutku zaczyna się zmieniać na lepsze. Ostatnio pozytywnie zaskoczyła mnie moja szkoła. Na studniówce były dania specjalnie dla wegetarian ( wiem ze sprawdzonego źródła). Ci, którzy nie jedzą mięsa nie poumierali więc z głodu :). W dodatku na korytarzu wisi gazetka odnośnie wegetarianizmu i jego POZYTYWNYCH cech.
Najgorzej jest na wsi, ale jak przekonywać do niejedzenia mięsa kogoś kto utrzymuje się z hodowli świń? Chyba raczej się nie da 🙁 . Moja mama jest nauczycielką właśnie w jednej z takich wiejskich szkół, początkowo nie było łatwo zorganizować nawet loterii na rzecz schroniska, ale teraz jest już o wiele lepiej, a i dzieci biorą teraz chętnie udział w takich akcjach. Najważniejsze jest to żeby był ktoś kto już od najmłodszych lat zacznie je uświadamiać ( nie rzadko na rodziców nie ma co liczyć), bo im człowiek starszy tym trudniej przekonać go do czegokolwiek. Zbyt głęboko zakorzeniony ma swój niezmienny tok myślenia.
No, ale miejmy nadzieję, że z czasem będzie coraz lepiej.

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 02/03/2007 8:22 pm
Strona 1 / 2 Następny

Praca