Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

"rozgwiazda"  

JAGA
 JAGA
forumowy expert

tekst , który znalazłam na stronie www.damiano.one.pl(która gorąco polecam-panuje tam ciepły klimat-nabieram sił podczas wizyt na tej stronce)
"Pewien nasz przyjaciel o zachodzie słońca wybrał się na swój zwyczajowy spacer opustoszałym brzegiem morza. Idąc tak w zamyśleniu, spostrzegł nagle w oddali sylwetkę jakiegoś mężczyzny. Podszedłszy nieco bliżej, przekonał się, że to ktoś miejscowy, jakiś Meksykanin. Mężczyzna bezustannie schylał się, podnosił coś i ciskał to do wody.
Gdy nasz przyjaciel zbliżył się jeszcze bardziej, dostrzegł, że Meksykanin zbiera tak rozgwiazdy, które fale oceanu wyrzuciły na plażę. Wielce zaintrygowany podszedł do mężczyzny i powiedział:
- Dobry wieczór, amigo. Przechodziłem właśnie tędy i zastanawiałem się, co robisz.
- Wrzucam te rozgwiazdy z powrotem do wody. Widzi pan, mamy odpływ i wszystkie je wyniosło na brzeg. Jeśli nie wrócę ich morzu, umrą z braku tlenu.
- Rozumiem... - odparł nasz przyjaciel. - Lecz takich rozgwiazd muszą być pewnie na tej plaży tysiące i w żaden sposób nie uda ci się uratować wszystkich... Jest ich po prostu zbyt wiele. Poza tym zdajesz sobie chyba sprawę - tłumaczył - że na tym tylko wybrzeżu podobnych plaż są setki i na każdej z nich morze wyrzuciło pełno rozgwiazd. Nie sądzisz więc, przyjacielu, że to, co robisz, nie ma większego znaczenia?
Meksykanin uśmiechnął się, a potem pochylił, podniósł kolejną rozgwiazdę i wrzucając ją do wody, odrzekł:
- Ma znaczenie dla tej!

Autor nieznany"
Nic dodać nic ująć....po prostu piękne..proste a zarazem wzruszające...

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 10/11/2005 11:26 pm

Taaaaak.... Już w kilku miejscach widziałam to opowiadanie i też mi się baaaardzo podoba. 🙂

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 10/11/2005 11:29 pm
madzik
początkujący

to chyba każdy zna 😛 ale fajne 🙂

"Nie jem niczego, co miało rodziców"

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 11/11/2005 7:24 pm
Cartil
początkujący

ja tego wcześniej nie znałam 🙂
kojarzy mi się to z pytaniami mięsożerców - "jakie ma znaczenie to że nie jesz mięsa? przecież inni je jedzą .."
🙂 odpowiedź jest jasna i prosta ..

[edytowane 12/11/2005 od Cartil]

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 12/11/2005 5:39 pm
Doriska
rozmówca

Bardzo mądre. Musze to przeczytaćmojej siostrze, to ja napewno podniesie na duchu, bo każdy jej tak samo mówi "jakie to ma zaczenie ze uratujesz kilka koni z rzeźni",a własnie, ze ma znaczenie włłasnie dla tych kilku...

Zapraszam do obejrzenia mojego rękodzieła http://srebrnaagrafka.pl/sklep/cottage

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 12/11/2005 8:32 pm
bazgra
świeżaczek

taaak, Właśnie dlatego jestem wegetarianką. Dobrze być meduzą w rekach tego Meksykanina.

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 12/11/2005 11:15 pm
bazgra
świeżaczek

rozgwiazdą 😛

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 12/11/2005 11:16 pm

Musze to przeczytaćmojej siostrze, to ja napewno podniesie na duchu, bo każdy jej tak samo mówi "jakie to ma zaczenie ze uratujesz kilka koni z rzeźni",a własnie, ze ma znaczenie włłasnie dla tych kilku...

Twoja siostra ratuje konie z rzeźni?? No to super bo jak słusznie zauważyłaś, ma to ogromne znaczenie dla tych kilku koni. To smutne, że pomoc jest wyśmiewana, i to najczęściej przez tych, którzy wogóle nikomu nie pomagają. Dlaczego ludzie potrafię tylko krytykować? Dlaczego nie dość, że nie potrafią lub nie chcą nikomu pomóc, to jeszcze utrudniają to innym?? 🙁 Nie rozumiem tego...

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 12/11/2005 11:25 pm
JAGA
 JAGA
forumowy expert

tak...piękne i mądre słowa...podtrzymują mnie na duchu...gdy ludzie lekceważą i wyśmiewają moje poglądy.Bo wiem , że warto....każdy najmniejszy gest w stronę ratowania zwierząt jest na wagę złota.

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 13/11/2005 1:23 am
Cartil
początkujący

dokładnie ! 🙂
ludzie powinni nauczyć się szanować życie innych istot

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 14/11/2005 12:00 pm
Johrel
początkujący

Genialny tekst.. nareszcie mam "definicje" tego czym sie zajmujemy.. odrazu lepiej sie poczulem 😀

WWrraaaauuu!!! Neopogaństwo zbliża do Natury.. wierzysz, lub nie.. ale to ona jest Twoja Matka 😉 .. ja wierze.. i dbam o Rodzicielke

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 17/11/2005 8:10 pm
JAGA
 JAGA
forumowy expert

🙂
Gdy ludzie się mnie pytają o to dlaczego jestem wegetarianka to ta historia przychodzi mi na myśl-ciesze się ,że nadaje ona sens i wzrusza nietylko mnie.
ostatnio spodobały mi się tez następujące śłowa: " Człowiek nie odczuwa żadnych wyrzutów sumienia , poświęcając mnóstwo innych istnień jedynie po to, by przystroić własną, przemijającą powłoke cielesną i przedłużyć jej żywot na pare bodaj przelotnych chwil, przy czym rezultat jest ten, że sami uśmiercamy siebie: zarówno nasze ciała jak i dusze"....święte słowa

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 17/11/2005 10:20 pm
Albi
 Albi
forumowicz

Tak... mi też się ten tekst bardzo spodobał. Daje poczucie sensu jak nic innego, co zdarzyło mi się czytać.

[url= http://gotowanie.net.pl]przepisy[/url] :: Konsultantka Oriflame - Szczecin::

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 22/11/2005 10:23 am

Praca