"GREENPEACE
INFORMACJA PRASOWA
Bruksela, 12 Czerwiec 2007
GMO ZAGRAŻA ZDROWEJ ŻYWNOŚCI
Podczas dzisiejszego posiedzenia Rady ds. Rolnictwa Unii Europejskiej, Ministrowie z krajów Wspólnoty przyjęli rozporządzenie, które dopuszcza próg zanieczyszczenia żywności ekologicznej składnikami produktów modyfikowanych genetycznie (GMO) na poziomie 0,9%, w przypadku, gdy jest ono „przypadkowe lub technicznie nieuniknione" [1].
Organizacje ekologiczne krytykują podjętą decyzję, ponieważ przeczy ona zasadzie wolnego wyboru konsumenta. Rolnictwo ekologiczne to przyjazny środowisku, cieszący się dużym poparciem społecznym i najprężniej rozwijający się sektor rolnictwa.
'W sytuacji, gdy Unia Europejska dopuszcza obecność składników GMO w produktach ekologicznych, rolnicy, którzy będą chcieli zachować produkowaną przez siebie żywność wolną od GMO, napotkają ogromne trudności. Wspólnota powinna jak najszybciej wprowadzić prawo, które ochroni rolnictwo ekologiczne i konwencjonalne od zanieczyszczenia składnikami transgenicznymi', powiedziała Helen Holder z organizacji Friends of the Earth.
Parlament Europejski oraz organizacje ekologiczne wcześniej wniosły postulat, żeby próg zanieczyszczenia produktów ekologicznych był na poziomie najniższego progu wykrywalności organizmów modyfikowanych genetycznie, czyli 0,1%.
'Chociaż wśród konsumentów wciąż rośnie zainteresowanie zdrową, ekologiczną żywnością, Komisja Europejska wraz z częścią krajów Wspólnoty, w tym Polską [2], dopuściła do sytuacji, w której istnienie sektora organicznego jest poważnie zagrożone z powodu możliwego zanieczyszczenia GMO', podsumowuje Joanna Miś, Koordynatorka Kampanii przeciw GMO w polskim biurze Greenpeace, 'Nie rozumiemy, jak możliwa jest sytuacja, w której polski rząd, opowiadając się przeciw GMO, jednocześnie popiera prawo, które pozbawi konsumentów wyboru zakupu produktów bezpiecznych i całkowicie wolnych od zmutowanych składników', dodaje Miś."
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja