och, ach, hał briljant ju ar tru 😉
ktoś tu ma kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem i nie jestem to ja 😉 napisałeś, że w dowolnym zawodzie można zarobic krocie-BZDURA WIERUTNA!!! i tylko temu się sprzeciwiam!!! póki co pracuję gdzie się da, ale jak skończę studia, poszukam czegoś w swoich dziedzinach 😀
Tru, gubisz się.
est tylko dla budowlańców to zostańcie budowlańcam
ao ile się w tym spełnicie,
w jednym zdaniu 😮
A teraz ywobraź sobie kobietę, która ma coś ok 170 cm wzrostu, 30% niedowagi, parcującą na budowie 😉Wyjechać to bym już chciała, ale póki co studia mnie trzymają 😉
The Earth is our Mother, we must take care of her. The Earth is our Mother, she will take care of us.
Eh zazwyczaj używam przenośni żeby przekazać cos chcę powiedzieć jaskrawiej i w swej naiwności potem myślę jeszcze że to ktoś odczyta... tu się zgadzam głupi jestem. Nigdzie nie dałem gotowych odpowiedzi tylko kierunek myślenia szanując czytelnika i (w swej głupij naiwności) zakłądając że wyciągnie własne wnioski.
Nie proponuję Ci _dosłownie_ zostać budowlańcem, na młot Thora...ten fragment trzeba czytać jak hasło : "to praca nie pasuje do Ciebie czy Ty do pracy ?" ... Mam po kolei wymieniać wszystkie zawody ?
Podobnie jest z całą resztą... Mam mówić jak do dzieci ? ok zacznę
skoro nie tylko ja mam problemy z odczytaniem tych przenośni, to albo jesteśmy bardzo nieinteligentni, albo ktoś ma problem z wyrażaniem myśli
"ludzie zarabiają krocie w dowolnym zawodzie"-gdzie tu, do diaska, przenośnia? przeczytaj jakąś książkę to się dowiesz na czym polega ta forma wyrazu 😡
więc przetłumaczę intencje na język polski, coby ujarzmić ten trudny kanał komunikacji jakim jest internet
tylko skąd ja biorę na to wogóle siły ?
"Ludzie" - tak potocznie określa się wiele osób
"zarabiają krocie" - potrafią otrzymać wysokie wynagrodzenie
"w dowolnym zawodzie" - mając szeroki wybór wykonywanego zawodu
o to mniejwięcej mi chodziło, być może teraz jest to lepiej napisane
ah! więc to nie użycie przenośni uczyniło Twoją wypowiedź niezrozumiałą, tylko nieudolnośc językowa! zalecałabym na przyszłośc w tego rodzaju zdaniach użycie trybu przypuszczającego czasownika, czyli: "mogliby zarabiac krocie" nie jest to czepianie się-to słowko zmienia całe znaczenie wypowiedzi
Fasolencja, wyciągnełaś mi to z ust z tym przypuszczeniem 😀
Pomyslec że mnie ludzie wokoło za inteligentną biorą, a tutaj Tru zmienia mi pogląd 😮
Trzeba teraz tą ludzkość uświadamiać 😮 Tylko skąd na to fundusze brać? Ja pracy i tak dalejnei mam, a jak naapisałam wcześniej, chciałabym jednak pracować z dziećmi
A na budowlańca i innego metaforzyste to się nie nadaję 😡
The Earth is our Mother, we must take care of her. The Earth is our Mother, she will take care of us.
Ktosiek genialny wybór 🙂 studiami się nie przejmuj nie są takie straszne jak czasem je ludzie opisują. Mnie straszono nie wiadomo jak moją uczelnią... A to, że chemia nie do przejścia... Tyle strasznych przedmiotów: matematyka, fizyka... Przyszedł 3 rok najgorsze mam za sobą. Może i nie było łatwo ale jak się chce wszystko jest do przejścia.
Ja się zastanawiam nad zrobieniem czegoś dodatkowego poza biologią. Albo jakaś szkoła plastyczna albo japonistyka. Na razie dojrzewam do tego 😀
Kiedyś myślałam nad zostaniem ratownikiem medycznym. Jestem zbyt nerwowa na taki zawód.
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja