[b]jazz[/b] to chyba jednak kwestia religii... Bo ryba jest daniem postnym i nie jest traktowana jako mięso. Ach niejedzenie mięsa w poście, cóż to za ogromne wyrzeczenie dla katolika 🙄
dla mnie to niestety bzdura 🙁 oznaczałoby to że w związku z religią ludzie wyłączają swoje mózgi tak? i jeśli wmówić im że szpinak jest z mięsa to też uwierzą bo to kwestia religii ?
gdyby zwierze zabiło z premedytacją, byłby to ludzki odruch.
dla mnie to niestety bzdura oznaczałoby to że w związku z religią ludzie wyłączają swoje mózgi tak?
Noo... może inaczej... Część ludzi tak faktycznie robi ale tylko na rzeczy które jest im wygodnie 🙂 A cześć z natury jest niemyśląca. Może dla niektórych się to wydaje absurdalne ale dla wielu ludzi największym intelektualnym wysiłkiem jest dobranie koloru lakieru do sukienki.
Oczywiście zła edukacja też ma w tym swój udział ale skoro kościół uważa rybę za danie postne to większość ludzi przyjmie to jako jedyną prawdę i tyle. Ale seks przed ślubem to prawie każdy uprawia. Ludzie przyjmują do siebie tylko to co jest im wygodnie. Usprawiedliwiają swoje jedzenie mięsa ale sami nauk kościoła nie trzymają się ściśle.
EDIT: ta w ogóle uważam, że religia odbiera zdolność samodzielnego myślenia..
[edytowane 31/10/2010 przez Bellis_perennis]
Bellis:
Ludzie przyjmują do siebie tylko to co jest im wygodnie. Usprawiedliwiają swoje jedzenie mięsa ale sami nauk kościoła nie trzymają się ściśle. W ogóle uważam, że religia odbiera zdolność samodzielnego myślenia.
Amen. Zgadzam się w 100% :).
Bellis:
Ludzie przyjmują do siebie tylko to co jest im wygodnie. Usprawiedliwiają swoje jedzenie mięsa ale sami nauk kościoła nie trzymają się ściśle. W ogóle uważam, że religia odbiera zdolność samodzielnego myślenia.Amen. Zgadzam się w 100% :).
I ja też. 🙂
„Te no naka ni wa ai subeki hito sae mo, Hanabanashiku chitte. Te no naki ni wa ikita imi kizande mo, Munashiki hana to shiru...”
Nie tyle religia, co sami ją sobie odbierają.
Gdyby zlikwidować religię, to ludzie odbiorą sobie zdolność myślenia poprzez telewizję, gdyby zlikwidować telewizję, to odbiorą ją sobie poprzez każdą następną rzecz jaką można tu wymienić w niekończącej się liście likwidacji i zastępowania.
Problem w tym,że ci ludzie zawsze znajdą dowolny zewnętrzny powód, żeby nie musieć zaglądać do wewnątrz.
religia odbiera zdolność samodzielnego myślenia.
hmmm raczej bylbym skłonny zgodzic sie z tru w tym wypadku..generalnie religia jak wszystko potrafi być użyta przez człowieka by szkodzić bądź pomagać. Ja podobną tezę mogę zastosować do nauki zwykłej historii w szkołach - też odbiera zdolność samodzielnego myślenia (jako przykład mogą posłużyć różne wersje historii np. Rosji i Polski hehhe)...
Chyba, że ograniczymy się tylko do prywatnej religii ojca Rydzyka wtedy Bella masz całkowitą racje 😎
stay classy...
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja