a ja lubie sobie czasem wypic ze znajomymi piwko,najbardziej lubie ciemna'' FORTUNE'' nie pogardze takze tanim winem 😛 jak "LEŚNY DZBAN"(ma kopa :D),"DZIADUNIO",za"PATYKIEM"nie przepadam:/ kiedyś jeszcze "KOMANDOS"jak był w produkcji ale juz go zamkneli 🙁 szkoda...
w brew pozorom nie pije czesto:P
[edytowane 20/4/2006 od BASIOŁEK:*]
ehhh ten alkohol, zawsze wzbudza emocje 😉
osobiscie juz nic nie pije 🙂 nie liczac jakiegos wytrawnego winka od swieta.
za to bardzo sie dziwie jak ludziom moze sie w ogole podobac regularne chlanie az do utraty przytomniosci...
ze "osoby niepelnoletnie" to pociaga to sie nie dziwie, nowosc, zakazany owoc, rodzice niepozwalaja - super! glupie jeszcze to pije, nasladuje rowiesnikow, chce zaimponowac, zaklady ile kto moze wypic...
mozna sie tez pochwalic przed kumplami,ze juz ci sprzedaja alco bez zadania dowodu 😉
a jak widze taka laske, z 13/14 lat, na koncercie, godzina 21,impeza sie dopiero rozkreca a ta juz siedzi na schodach z glowoa w dol, film urwany, koniec...
no to zal mi sie robi rodu ludzkiego.
dziwi mnie tez,ze jak ludzi maja juz te swoje 18/19 lat i wiecej to wcale im sie to nie nudzi (mimo, ze przewaznie maja juz za soba jakies 4 lata picia 😉 ).
bo co ta za frajda tak na legalu sie uchlewac... eh to jeszcze nic. ale jak slysze te wciaz modne licytacje na ilosc wychylonych kielonow to ughh, szkoda gadac.
a podobno w tym wieku powinno sie miec juz troche rozumu...
ale ludzie sie nie zmieniaja.
kazdy chce byc cool... i mysli,ze z puszka piwa w rece albo fajka takim sie staje 😀
zreszta, niech sobie pija poki moga byle nie wygladali tak jak zule spod monopola.
[edytowane 23/4/2006 od sunnylion]
VEGE - REGGAE POWER 4 EVER 🙂
Czy każdy rodzaj alkoholu jest wege? Obiło mi się o uszy jakieś klarowanie żelatyną, ale nic konkretnie więcej nie wiem.....Więc może ktoś mnie oświeci ?
Nie, nie każdy rodzaj jest bezpieczny. Lepiej korzystać z tego typu list:
http://www.vnv.org.au/site/index.php?option=com_content&task=view&id=195&Itemid=133
http://homepage.ntlworld.com/geraint.bevan/Vegetarian_beers.html
http://www.barnivore.com/liquor
[edytowane 18/8/2009 przez Srebrna]
Dzisiaj piłam wino czerwone "Natalienne", mam nadzieję, że wege... 😉 Właśnie jak jest z tańszymi winami typu CIN CIN i wspomniane wyżej.Nie widzę ich na tych listach...Czy klarowane są te droższe wina cy te tańsze? I w jaki sposób? Proszę o odp.
klarowanie i filtrowanie
[b] Mimo kilkukrotnego odciągania wina znad osadu, nie jest ono jeszcze wystarczająco klarowne co grozi rozwojem szkodliwych bakterii i ponownym zafermentowaniem. Dlatego przed zabutelkowaniem stosuje się różne środki wiążące, które łączą się z zanieczyszczeniami i opadając na dno, klarują wino. W tym celu stosuje się białko jaja, bentonit (sproszkowana skała), żel krzemionkowy czy pęcherz jesiotra. Do czasu pojawienia się choroby „szalonych krów” stosowano również krew wołową[/b].
Nie widzę żeby było tu coś o klarowaniu żelatyną? Więc wynika z tego, że tylko niektóre wina są klarowane białkami jaj lub pęcherzem jesiotra ( wydaje mi się, że rzadko ). No chyba, że o czymś nie wiem. 😉
Eh, doszukałam się o żelatynie, ale ponoć ta metoda jest rzadko stosowana.
[edytowane 18/9/2009 od hipiska]
[edytowane 18/9/2009 od hipiska]
Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze
No a co z tym piwem? Juz nawet temat tutaj zakladalam ale nadal nie wiem czy jest wege czy nie. Mimo wyslanych kilku maili do Zywca i Kampani Piwowarskiej zero odpowedzi... czy ktos wie czym na 100% sa klarowane? Czy moze wszyscy tutaj beztrosko je pija nie szukajac odpowiedzi na to nurtujace pytanie?
Z dostepnych w Polsce na pewno wszystkie marki Guinnes ani Leffe nie sa wege.
[edytowane 18/9/2009 od Szczurunia]
A co z ajerkoniakiem? Wiecie może czy jest w nim coś niebezpiecznego?
I winem musującym powszechnie nazywanym szampanem? ( czy też może być klarowany żelatyną?
Odpowiedzcie proszę.
[edytowane 23/10/2009 od hipiska]
Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja