ja nie jestem ateistka wiec sie nie wypowiem 🙂
ale temat ciekawy.. tylko wytłumacz co to apostezja bo większość (?) pewnie nie wie co to znaczy...
[url=http://www.sandemo.pl] [img]http://www.sandemo.pl/userbary/05.png[/img] [/url] http://www.forum.sandemo.pl/index.php?ap=128
ja tez ateistka, ale z kosciola sie nie wypisałam.
moja katechetka (wiem,wiem.. troche to moze zasciankowe) powiedziała kiedyśą nam na lekcji, ze jesli jest juz się ochrzczonym to tak jakby jest to jakas "przynależność" do Boga i nawet po zmianie religii/wypisaniu się z kosciola nie mozna tego zmienić.
Ja mysle,ze jest to kwestia tego co się uwaza. W koncu jestesmy chrzeczeni nie z własnej woli. Wiec wybor w ogole powinien nalezec do nas.
Raissa!
Ja nie wypisałam się z prostej przyczyny- lenistwo. Trzebaby iść na tą całą plebanię , podpisywać jakieś papierki, coś pewnie płacić itd. Ale myślałam o tym, bo w sumie gdyby wszyscy ateiści się wypisali to okazałoby się, że w Pl nie jest wcale 99% katolików, więc może krzyże powinny nareszcie wywędrować z budynków użyteczności publicznej, religia ze szkół, itd. Ale to tylko teoria, Polska to nieszczęsny ultrakatolicki kraj, państwo wyznaniowe, i nie sądze żeby się to prędko zmieniło. Natomiast nie uważam, żebym kiedykolwiek należała do "boga" bo po pierwsze, żaden bóg nie istnieje, po drugie, ja się do tego całego Kościoła nie zapisywałam, zdarzyło się to bez mojej woli i świadomości. Moja dusza należy do mnie, nie do bogów których sobie inni ludzie wymyślili i którzy żyją tylko w ich wyobrażni i tam władają.
No, ja mam takie samo zdanie jak Ty, zdecydowanie, ale fakt faktem,ze taka opinia wsrod "nauczycjacych" religi istnieje.
W ogole religia w szkołach..albo na maturze ( co jest juz dla mnie troszke nietolerancyjne w stosunku do innych religii)... to troszke.. jakby powiedzieć niekonsekwentne. Bo albo wszystko,albo nic, jesli chodzi o ten konkretny przypadek.
Raissa!
Mam .... eee no wiadomo gdzie koscielne prawa i zwczaje.
Jeszcze mi tego brakowalo zeby latac z papierkami po okolicy, jakichs swiadkow sciagac (podobno trzeba 2, najlepiej rodzicow lub rodzicow chrzestnch), bulic im pewnie jeszcze (na pewno za odpis aktu chrztu). Niech sie odtnutnia odemnie, mam inne zmartwienia niz zawyzanie przezemnie statystyk
"Jastrambij. Que babatum intus cruce, ornatum in campo celestino,et in galea accipitrem defert." - Jan Długosz, kronikarz i sekretarz biskupa krakowskiego Zbigniewa Oleśnickiego
Heh, no prawidłowo 🙂
Aja niestety, pomimo tego,ze zasadniczo jestem osoba niewierzaca, musze w tym roku przystapic do bierzmowania...
To jest dopiero bol, robic cos tak wbrew sobie. Ale no coż, ostatnie takie poswiecenie. Po osiemnastce nic nie bede musiala w sprawach kosciola. O.
Raissa!
A jak przyjdize czas na bierzmowanie odpmowie wyjscia z domu, a jak mnie sila zaciagna to zwieje po drodze 😀 ale jak sie idzie do bierzmowania to trzeba tam chodizc przez oiles tygodni do kosciola a ja w zyciu nie pojde wiec mnie nei dopuszcza...ale to dopiero za bodajze dwa lata...
dokladnie - moi 'starzy' zrobili zmartwiona mine, kadzili mi jak to sie nie bede mogl ozenic (na co ja odpowiadalem, ze mimo kaczyz... wroc, wtedy byl... kwasniok chyba, w kazdym razie na likwidacje slubow cywilnych sie nie zapowiada) - w kazdym razie pomarudzili, ale i tak nic zrobic nie mogli - bo i co? Na sile mnie nie zaciagna.
Pomija fakt ze to byl drobiazg, bo na religii (tutaj niestety nie mialem nic do gadania - za mlody bylem, a nieobecnosc na durnej religi sie liczla 🙁 ) - w kazdm razie powiedzialem ksiedu co ja mysle o tej imprezie i mnie nie dopuscil 😀
"Jastrambij. Que babatum intus cruce, ornatum in campo celestino,et in galea accipitrem defert." - Jan Długosz, kronikarz i sekretarz biskupa krakowskiego Zbigniewa Oleśnickiego
machcin, tu sobie poczytaj 🙂
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,609
P.S. Nie jestem ateistką 🙂 Ale jestem areligijna 🙂
Zarathos,... z religii, jako ejdynego przedmiotu w całej historii swej nauki jestem nieklasyfikowana, zeszytu nie posiadam od trzeciej podstawowki, znaczy sie wyrodne dziecko kosciola..
Ale do bierzmowania przeystapie, sprawie przyjemnosc babci, niech chociaz ona bedzie przekonana o mej nieskazitelnosci 😉
Tym bardziej,ze wzielam imie po jej zmarlej corce.. 🙂
Ale.. w czym innym wykorzystam Twoje doswiadczene. MOze plastyka ?:D
Bo reszta to super raczej jest..
Pozdrawiam 🙂
Raissa!
a ja właśnie niedawno mialam bierzmowanie, ale szczerze się przyznam, że pod koniec żałowałam, że sie na to "zapisalam" bo ile człowiek czasu musi stracić na łażeniu bezsensu do koscioła, potem jeszcze jakieś próby itd ;/ a jakos Duch św. we mnie nie wstapił 😀 w każdym razie mam pytanie czy w ogóle jest na tym świecie inna parafia oprócz mojej, gdzie ksiądz stosuje sie do dziwnego zarządzenia, że na 3 imie mozna sobie wybrac 1 albo 2? :/ bo u mnie tak jest i to jest straszliwy bezsens...
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja