Ostatnio, kiedy byłam w Media Markcie, widziałam takie urządzenia - tablety. Jest to coś w rodzaju interaktywnej kartki z interaktywnym długopisem. Podobno urzadzenie potrafi rozpoznawać pismo ręczne i przetwarzać je na pismo komputerowe, czy tam jak je nazwać ;). Tylko... nie wiem, czy to jest naprawdę dobre. Jest wiele rzeczy, które wolałabym mieć w wersji komputerowej, ale pisanie na klawiaturze zabiera mi więcej czasu. Z kolei mój charakter pisma jest niezbyt piekny (delikatnie mówiąc) i później moje notatki są nieczytelne. Innymi słowy: chciałabym mieć takie cos, tylko boję się, że nie będzie to potrafiło wystarczająco dobrze przetwarzać to, co chcę napisać. Tym bardziej, że to wydatek co najmniej 300 - 400 zł. A Media markt to nie Decathlon, i nie mogę sobie wszystkiego dokładnie podotykać i wypróbować...
Czy ktoś z was używa takiego urządzenia? Jeśli tak, bardzo proszę o informację, czy tablet faktycznie dobrze się sprawdza.
Z góry dzięki za wszystkie info!
Vida musisz się dowiedzieć jakie języki to urządzenie jest w stanie rozpoznawać.
Może to jest firma IOGEAR , jeje produkt to digital pen (elektroniczne pióro)
http://www.iogear.com/product/GPEN200N/
link do forum (angielskojęzyczne):
http://tiny.pl/hm91z
Pytałem się o to cacko, rozpoznaje 12 języków ale bez polskiego.
Najpierw zapisuje w formie obrazku jpg
Następnie trzeba zrobić w komputerze konwersję na dokument (doc, txt itp) posługując się programem z rodzaju OCR (Optical Recognition Character).
To urządzenie umożliwia za jednym zamachem otrzymanie dwóch kopii, papierowej i elektronicznej.
Jest jeden szkopuł, trzeba pisać równo po linji aby można było później efektywnie zamienić na druk.
Jest to dobre do nauki pisania również dla dzieci, im ładniej się pisze tym lepsza efektywność rozpoznawania liter przez program OCR.
Moim zdaniem produkt wymaga dalszego dopracowywania, powinien istnieć pisany skrypt elektroniczny aby OCR zamieniało najpierw na ten elektroniczny pisany skrypt, a dopiero później zamienić to na elektroniczne drukowane litery.
Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:
Dzięki, Jędrusiu. To, co znalazłeś, to jeszcze coś innego - bo w tym linku znajduje się pióro do pisania po jakiejkolwiek powierzchni, a ja widziałam tak jakby specjalną kartkę, podłączaną do komputera.
Cenna uwage z językami. Chyba nie wpadłabym na pomysł, żeby to sptawdzić 😉
i masz rację, że przetwarzanie powinno być dopracowane.
Czekam na kolejne uwagi 😉
tablet jest dobry do rysowania..ale do pisania? hmmmm
nie wydaje mi się żeby to miało ułatwiać...chyba ze ktoś bardzo ładnie i wyraźnie pisze.
ale nie znam sie... używałam kiedys tylko do rysunków....sprawdzało sie
ale i tak wole tradycyjne metody 🙂
pozdrowionka
omnia vincit amor!!
Używam tabletu, ale do rysowania, nie do pisania. Do obróbki grafiki zdecydowanie wygodniejszy niż myszka. Poza tym, jeśli chcesz na nim pisać, zwróć uwagę na szybkość przetwarzania danych (nie wiem jak to się fachowo nazywa), chodzi o to, że tablet musi chwilę "pomyśleć" nim przetworzy Twój ruch na obraz czy napis. Jeśli rysuje się/ pisze powoli, to nie ma z tym problemów, ale szybkich ruchów może po prostu nie odczytać. Tak więc nie wiem, czy nie lepiej poćwiczyć pisanie na klawiaturze 😉
http://ekoprzewodnik.pl/
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja