Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

dzien ziemi-w praktyce czy na papierze?  

aneta22
forumowicz

dzien ziemi obchodzimy raz w roku w niedziele23 kwietnia.ta data sklania nas do refleksji nad tym czym jest ziemia, ziemia to otaczajacy nas swiat, glob , ziemia nasza matka, matka zycia,ziemia bedaca skarbcem zapasów energii , bogata w wode, zielemn otoczona powietrzem , stala ingerencja czlowieka w srodowisko naturalne prowaadzi do jego ciaglego przeobrazania, za pare lat wyzerpia sie zapasy energii, zasoby wegla, zabraknie wody , czystej wody, zasypia nas smieci...
jakie dzialania podejmiesz aby ratowac ziemie?jakie masz pomysły?moze prsaktykujesz jecna codzień?sortujesz smieci?sprzatasz na podwórku?wybierz sie do lasu , podnies papier, zasadż drzewo...napisz jak obchodzisz dzien ziemi...

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 21/04/2006 2:46 pm
sasha
rozmówca

ja dzisiaj w szkolwe obchodziłam dzień ziemi, to znaczy kto chciał sprzątał teren wokól szkoły, a pozostali przebierali się i ruszali w korowodzie po mieśćie, trzeba było się przebrać, a osobiście jadę w niedziele jade do lasu posprzątać, pozdrawiam

Sarve Bhavantu Sukhina. Sarve Sant Niramaya.

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 21/04/2006 5:57 pm
Weronika
bywalec

no więc, jesli chodzi o obchody Dnia Ziemi, to pewnie wiedzą o tym dniu tylko zainteresowani. Ja pamiętam ze szkoły podstawowej, kiedy jeszcze zupełnie nie byłam w temacie, że była tylko wielka radość, że nie będzie lekcji, a refleksji raczej zadnej. segregowanie śmieci, czy podniesienie papierka to raczej praktyka codzienna. Po prostu to co jest zawsze i nigdy nie zawodzi, nigdy nie zostanie docenione do czasu, aż się tego nie straci, tak jest z przyjaciółmi, zdrowiem itp. i tak tez jest z ziemią, o której nie mysli się na co dzień bo przeciez zupełnie naturalne jest dla nas, że nam słuzy i zawsze będzie śłużyć. Takie to oczywiste, ale w końcu dojdzie do tego,m ze i jej zasoby się dla nas skończą, ale jak to zwykle bywa pewnie będzie już za późno.

z dokładnością atomowej sekundy globalnej, wyruszyliśmy ratować świat, podejmując się niewykonalnej sprawy

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 22/04/2006 4:02 am
LisaNicole
forumowicz

Mieszkam w lesie choc do centrum miasta mam 5 minut drogi. Kiedys dawnej ludzie przyjezdzali z roznych zakatkow miasta uzbrojeni w rekawiczki ochronne i worki na smieci, dzisiaj zywej duszy nie widac. Nawet jest wrecz odwrotnie, ludzie przyjezdzaja z miasta i wyrzucaja smieci do lasu zeby nie musieli placic za wywoz. Przykro patrzec na gory smieci rosnace z dnia na dzien. Przykre ze nikomu nie zalezy na czystosci naszej planety. A jesli chodzi o DZIEN ZIEMI to dla wiekszosci jest to ciekawostka o ktorej slysza w telewizji w wieczornych wiadomosciach.. Szkoda. Przeciez tak naprawde to dzien ziemi powinien trwac caly rok, a my codziennie powinnismy dbac o czystosc wokol nas...

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 22/04/2006 6:29 pm
Ama
 Ama
bywalec

witam jak to w szkołach sie ochodzi?sprzątkając.... a ja osobiście tak szczerze nic nie robiłam ale dzisiaj mam zamair jechać na rowerze daleko od społeczeństwa z koleżanką i zanlazłyśmy taką fajna polankę gdzie sa tylko ziwerzęta i tam bede dzisiaj spedzała czas ;)pozdrawiam

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 23/04/2006 12:34 pm
ana:)
bywalec

U nas cos podobniez sprzatali, niewiem niewidzialam:D Moja klasa wraz z pierwsza biol-chem promowala zdrowa zywnosc, wogole bylo kupe zabawy i calkiem przyjemny dzien spedzilismy razem:D

OdpowiedzCytat
Opublikowany : 23/04/2006 1:18 pm

Praca