Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone
Serwisy informacyjn...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Serwisy informacyjne

5 Wpisy
4 Użytkownicy
0 Reactions
709 Widoki
 xxl
(@3582)
Wpisy: 1730
Noble Member
Rozpoczynający temat

[#6595]

Poszukuję podpowiedzi na temat internetowych serwisów informacyjnych - jakie są Waszym zdaniem godne polecenia, z jakich korzystacie? Strasznie mnie irytują strony typu onet czy gazeta.pl, gdzie ważne wiadomości przeplatają się z głupotami na temat życia "gwiazd" czy sensacjami typu "Jezus objawił się na grzance", a tytuły artykułów celowo nie mówią o ich treści. Wiem, że trwa walka o odsłony i przyciąganie odbiorcy, że trudno też o obiektywność w mediach, ale wierzę, że gdzieś tam są jakieś proste serwisy, które powiedzą mi po prostu: stało się to i to, to było ważne. Oczywiście także bez przesady w drugą stronę - za totalny underground i teorie spiskowe również podziękuję.

Sugestie...?

[edytowane 6/1/2013 od xxl]

Opublikowano : 06/01/2013 9:07 pm
(@9642)
Wpisy: 1839
Noble Member

Ja staram korzystać się z poważnych, akademickich źródeł, choć wiadomo, że nie ma czasu na analizę wszystkiego. Najważniejsza dla mnie jest polityka międzynarodowa więc obowiązkowo czytam biuletyn PISM:
[url] http://www.pism.pl/biuletyn [/url]
Jedynie 2 strony na dany temat, ale to taki punkt wyjścia.

Politykę wschodnią najlepiej przedstawia OSW i ich cotygodniowy "Tydzień na Wschodzie":
[url] http://www.osw.waw.pl/pl/publikacje/Tydzien-na-Wschodzie [/url]

Korzystam także z BBC World:
[url] http://www.bbc.co.uk/news/world/ [/url]
Wystarczy wybrać kontynent i już.

Korzystam też z dwóch serwisów nieco zideologizowanych. Indymedia i Centrum Informacji Anarchistycznej:
[url] http://cia.media.pl/ [/url]
Są tam informacje, której mainstreamowe serwisy nie podają. Niekiedy trzeba uważać na komentarz, ale wśród całej masy lewackiego gówna 😛 akurat te dwa źródła są poważne. Zdarzało mi się szukać źródeł podawanych informacji i zawsze okazywały się one być wiarygodne. Nie ma tu teorii spiskowych, razić mogą jedynie komentarze (które omijam), a "undergroundowość" to pojęcie względne - mało kto przedstawia kwestię walki o prawa pracownicze czy eksmisji lokatorów na bruk. W tym przypadku to chyba nie jest ideologia, tylko ciemniejsza strona rzeczywistości.

Poza tym przeglądam wiadomości na WP, ale to raczej dla śmiechu.

Zgadzam się z tym, że jest ciężko i brakuje jakiegoś normalnego serwisu informacyjnego.
PolskieRadio podaje niezłe wiadomości, ale jakoś nie mam czasu, żeby to zgłębić. Słucham z doskoku Trójki i zawsze jakieś skrótowe informacje docierają.

EDIT: Dostaję jeszcze mailem newslettery: Portalu Spożywczego i Pulsu Biznesu. Czytam jedynie co dwudziesty artykuł 😉

Moja refleksja: są całkiem niezłe portale branżowe z poważnymi informacjami. Brakuje takich "ogólnych", z informacjami z różnych dziedzin.

[edytowane 6/1/2013 od eRZet]

Opublikowano : 06/01/2013 10:34 pm
 tru
(@3580)
Wpisy: 872
Prominent Member

Jezus objawił się na grzance ? To nie jestem na bieżąco, muszę tą stronę mieć 😀

Mogę trochę pomóc z technologicznego punktu widzenia. Wiele stron (być może nawet wp i onet) po zalogowaniu oferuje personalizację strony. Każdą strefę (np życie gwiazd) można wyłączyć i/lub przesunąć na dowolne miejsce niczym okno.

Poza tym są strony, jak i programy (różnego rodzaju czytniki rss) które pozwalają stworzyć niejako swoją stronę "gazetkę", w każdym kafelku na ekranie można umieścić informacje z ulubionego przez nas źródła, dzięki temu rano czytamy informacje, które nas interesują.

Nazw nie znam - co do konkretów to musisz niestety poszukać sama, wiem że jest tego mnóstwo, ale jako iż dumnie pielęgnuję swoją mizantropię i socjopatię - mam w (...) co się dzieje na świecie i nie czytuję wiadomości 🙂

Opublikowano : 07/01/2013 8:57 pm
(@5657)
Wpisy: 1236
Noble Member

Mam podobnie do Tru. Kiedyś namiętnie czytałem i emocjonowałem się różnymi newsami, a teraz mam to w pompie. Czytam sporadycznie i najczęściej na luzie ;).

Opublikowano : 08/01/2013 1:34 am
 xxl
(@3582)
Wpisy: 1730
Noble Member
Rozpoczynający temat

Dzięki za odzew. Wiedziałam, że eRZet zabłyśnie w tym temacie 🙂

Też nie śledzę jakoś gorliwie wiadomości, mam za mało czasu i rozumku, by ogarnąć ten bajzel zwany światem, dlatego jeśli już czytam newsy, to chcę konkretów. Często ograniczam się jedynie do przejrzenia nagłówków, by nie stracić zupełnie kontaktu ze światem zewnętrznym - sprawdzam, czy nie wybuchła jakaś nowa wojna, kto umarł, itd.
W wakacje często czytuję Angorę, mam tam przekrój wiadomości i ciekawostek z różnych dziedzin i źródeł. Na co dzień niestety, czas, czas, czas + oszczędność.

[edytowane 7/1/2013 od xxl]

Opublikowano : 08/01/2013 3:51 am
Udostępnij: