trenuje biegi na orientacje od 7 lat. Osiagalam duze sukcesy w tym sporcie 🙂 Mysle, ze ta dyscyplina sportu jest naprawde godna uwagii. Zawody odbywaja sie w lesie lub w parkach na lonie natury. Dodam, ze zawody odbywaja sie bez wzgledu na pogode, startowalam w wielki mroz oraz wielkie upaly, lub tez w deszcz, snieg itp.
Zadaniem zawodnika jest przebiegniecie trasy w jak najkrotszym czasie i zaliczenie wyznaczonych punktow. Jest to swietna zabawa. Startuja zawodowcy, ktorzy trenuja pare razy w tygodniu i maja osiagniecia na skale Europy, ale sa tez kategorie dla amatorow. Wiek tutaj sie nie liczy, bo startuja male dzieci z mama, a najstarsi zawodnicy sa po 80. Bieg na Orientacje staje sie czescia zycia. Zawody odbywaja sie na terenie calej Polski [gory, niziny itd]. Mam wspaniale wspomnienia z wyjazdow i obozow.
Biegliscie kiedys po skalkach, bagnach, rowach, muldach, gestwinach, strumykach itp? Jest to naprawde niesamowite przezycie, jest sie samemu w lesie, ma sie tylko mape i kompas i to od Ciebie zalezy czy pobiegniesz po drogach czy tez na skroty przez las. Swieze powietrze, kontakt z natura, a nieraz ze zwierzetami to najpiekniejsze co jest w tym sporcie. Inaczej biega sie w lesie, a inaczej na biezni. Nie wyobrazam sobei przebiec paru kilometrow po asfalcie wsrod spalin, a w lesie... moge biegac pare godzin, jest cudownie 🙂
Zapraszam na stronke poswiecona bno, zeby dowiedziec sie wiecej:
www.puchatek.org
lub na stronke forum bno:
http://www.biegaj.isp.net.pl/forum/
Hej, pamiętam, że pisałaś wcześniej, że przestalas rysować, bo zaabsorbowala Cię szkola i sport. Rozumiem, że własnie chodzilo o te biegi. Powiem Ci, ze brzmi to ciekawie, taki "wolnościowy" sport bez jakichś mocno określonych ram- takie przynajmniej odniosłem wrażenie z tego, co piszesz. Jak to się u Ciebie zaczęlo? No i jeżeli, ktoś kompletnie zielony, raczej średnio wprawiony w biegach (chyba, że do uciekającego autobusu, jak ja 😉 ) chciałby zacząć się tym zajmować, co bys radzila na początek?
no u mnie to sie zaczelo dosyc dawno w 4 klasie szkoly podstawowe. Moja nauczycielka od geografii sama biegala i byla tez prezesem Lodzkiego Okregowe Zwiazku Biegu na Orientacje. Wiekszosc trenerow jest nauczycielem geografii ewentualnie wf, poniewaz umiejetnosc czytania mapa jest tutaj nadrzedna.
Ona zachecala wszystkich do pojechania na zawdoy, ja skusilam sie po pol roku. Po pierwszcych zawodach wiedzialam, z eto cos dla mnie. Na poczatku zdarzalo sie, z enie bylam klasyfikowana (trzeba odnalezc wszystkie punkty w okreslonej kolejnosci), ale mniej wiecej po roku zdobylam pierwszy medal, a potem juz bylo co raz wiecej sukcesow. Pochwale sie, ze w SP wygralam Ogolnopolski Puchar Najmlodszych 🙂 Jezdzenie na zawody weszzlo mi w krew i co tydzien w weekend biegalam. Bralam udziala w zawodach wojewodzkich oraz tych ogolnopolskich i miedzynarodowych na terenie calej Polski. Dzis przez szkole niestety nei moge jezdzic na wszystkie zawody, ale bardzo tesknie za tym i staram sie znalezc czas na ten sport.
Z tego co pamietam to chyba jestes z Krakowa tak? Jak chcesz moge znalezc kalendarz zawodow w tym wojewodztwie i jak bedzie pasowal Ci jakis termin, w ktoras sobote to wpadniesz. Ludzie sa tam bardzo mili i organizatorzy pomoga Ci postawic pierwszy krok w bno 🙂 Na poczatek oczywiscie wystartowalbyc w kategorii OPEN z krotka traska, zeby nauczyc sie o co w tym chodzi,a potem jesli dobrze by Ci szlo moglbys zmierzyc sie z zawodnikami trenujacymi. Ale najwazniejsze w tym nie jest wcale wygrywanie, ale zabawa i satychsfakcja jaka daje dotarcie na mete z znalezionymi wszystkimi punktami 🙂
.:: Bieg na Orientację ::.
"Ratunkiem dla współczesnego człowieka, zwłaszcza mieszkańca dużego miasta, będącego skazanym na fizyczną degradację, jest bieg na orientację" - Rolf Koskinen (biegacz fiński)
Bieg na orientację nazywany jest sportem nowoczesnego człowieka, ponieważ osiągane w nim wyniki zależą zarówno od kondycji, sprawności fizycznej, jak i od sprawności intelektualnej. Zadaniem zawodnika jest jak najszybsze przebycie pewnego odcinka z jednoczesnym odnalezieniem określonych punktów. Każdy startujący ma do dyspozycji mapę terenu z naniesionymi punktami kontrolnymi i stara się je odnaleźć na trasie. (©"Puls studenta" nr2(19)/2000 - Michał Dębowski)
Bieg na orientację jest dyscypliną sportu, w której zawodnik, posługując się mapą ma za zadanie w jak najkrótszym czasie przebyć wyznaczoną trasę przy pomocy umieszczonych w terenie punktów kontrolnych.
Sport ten, traktowany wyczynowo, jest trudny, traktowany rekreacyjnie jest zabawą, wypoczynkiem, przygodą, ruchem na świeżym powietrzu, a przede wszystkim nauką posługiwania się mapą.
to cytat z jednej ze stronek bno.
http://republika.pl/patria_mlynne/start2006.htm
to kalendarz, przed kazdymi zawodami powinnien sie pojawic regulamin, a w nim szegoly miejsca zawodow, wpisowego, godz itp.
18.03 sa najblizsze zawody, moze wtedy nie bedzie juz sniegu 🙂
o Natalka widzę bratnia duszą,bo ja też uwielbiam ten sport,jeszcze do teraz pamiętam jak na starcie w lesie wszyscy poubierani w koszulki i dederony a tu nagle zaczął padać śnieg,albo pamiętam jak biegłam przez polankę a tu nagle bagno i wpadłam do niego i później przez pięć minut szukałam mojego buta a jak przybiegłam na metę to byłam cała w błocie:)
w jakim klubie biegałaś/biegasz?:),może kiedyś się spotkałyśmy na zawodach:)
lady vegan
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja