Jeśli chodzi o zboża istnieją jak zwykle (masło, czy margaryna) dwie teorie. Przeciwnicy stawiają na teorię związaną z glutenem występującym w zbożach. Białko to silnie obciąża organizm. Gluten zawarty w pszenicy jest szczególnie niebezpieczny ze względu na jej zmodyfikowane genetycznie formy. Gluten jest nieprawidłowo i niecałkowicie trawiony w naszym układzie pokarmowym. Gluten gromadzący się w jelitach zaburza pracę kosmków jelitowych. Coraz częściej występujące schorzenie zwane zespołem jelita nadwrażliwego wiązane jest z glutenem. Niezdiagnozowana bądź utajona celiakia może być przyczyną wielu chorób.
Moja opinia na ten temat jest natomiast nieco sceptyczna. Każdy powinien zwrócić uwagę na spożywany pokarm i sprawdzać swoją reakcję. Jeśli pojawiają się objawy alergii jak uczucie senności, osłabienia, wysypka/trądzik, wypadanie włosów, kaszel, katar, obniżona odporność itp. i nie ma żadnego medycznego wytłumaczenia po przeprowadzeniu odpowiednich badań należy zainteresować się sprawdzeniem możliwości wystąpienia tzw. nietolerancji pokarmowej lub występowania alergii pokarmowej. Tego typu testy mogą wykazać wrażliwość mdz. in. na gluten. Uważam jednak, że nie powinno się z zasady wykluczać zbóż zawierających gluten szczególnie w diecie wegetariańskiej. Jeśli odstawienie produktów z jego zawartością skutkuje poprawą samopoczucia jest to uzasadnione, jednak w przeciwnym razie ograniczamy spożycie cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, które występują w zbożach.
Pozdrawiam serdecznie,
Dietetyk
Katarzyna Fizia
Dietetyk_VivaLaVita.pl
Jeśli chodzi o zboża istnieją jak zwykle (masło, czy margaryna) dwie teorie. Przeciwnicy stawiają na teorię związaną z glutenem występującym w zbożach. Białko to silnie obciąża organizm. Gluten zawarty w pszenicy jest szczególnie niebezpieczny ze względu na jej zmodyfikowane genetycznie formy. Gluten jest nieprawidłowo i niecałkowicie trawiony w naszym układzie pokarmowym. Gluten gromadzący się w jelitach zaburza pracę kosmków jelitowych. Coraz częściej występujące schorzenie zwane zespołem jelita nadwrażliwego wiązane jest z glutenem. Niezdiagnozowana bądź utajona celiakia może być przyczyną wielu chorób.
Moja opinia na ten temat jest natomiast nieco sceptyczna. Każdy powinien zwrócić uwagę na spożywany pokarm i sprawdzać swoją reakcję. Jeśli pojawiają się objawy alergii jak uczucie senności, osłabienia, wysypka/trądzik, wypadanie włosów, kaszel, katar, obniżona odporność itp. i nie ma żadnego medycznego wytłumaczenia po przeprowadzeniu odpowiednich badań należy zainteresować się sprawdzeniem możliwości wystąpienia tzw. nietolerancji pokarmowej lub występowania alergii pokarmowej. Tego typu testy mogą wykazać wrażliwość mdz. in. na gluten. Uważam jednak, że nie powinno się z zasady wykluczać zbóż zawierających gluten szczególnie w diecie wegetariańskiej. Jeśli odstawienie produktów z jego zawartością skutkuje poprawą samopoczucia jest to uzasadnione, jednak w przeciwnym razie ograniczamy spożycie cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, które występują w zbożach.
Pozdrawiam serdecznie,
Dietetyk
Katarzyna Fizia
Dziękuję, za odpowiedź. :red:
chlep
Chodzi o chleb?
[edytowane 24/9/2012 przez cienkun]
[edytowane 24/9/2012 przez cienkun]
Gwarantuję, że świeżo upieczony chlebek domowej roboty na zakwasie da nam wiele cennych składników odżywczych i radości z jedzenia.
Makaron można zakupić razowy, ekologiczny.
Pozdrawiam,
Dietetyk
Katarzyna Fizia
produkty zbożowe takie jak chlep, makaron można zastąpić komosem ryżowym, kasza gryczaną/jaglaną, ryżem.
Makaron i chleb to produkty wysoceprzetworzone które powinne zniknąć z naszej diety
(moje zdanie)[edytowane 25/9/2012 przez Grzes]
Dietetyk_VivaLaVita.pl
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja