Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Produkty zbożowe  

  RSS

cienkun
rada starszych
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 2718
19/09/2012 2:21 am  

Małachow zajmuje stanowisko, że człowiek nie powinien spożywać produktów zbożowych, gdyż jego organizm nie jest przystosowany do trawienia zbóż.
Ciekawi mnie jakie jest stanowisko w tej sprawie naszego szanownego dietetyka.


OdpowiedzCytat
Dietetyk_VivaLaVita.pl
forumowicz
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 25
23/09/2012 9:47 pm  

Jeśli chodzi o zboża istnieją jak zwykle (masło, czy margaryna) dwie teorie. Przeciwnicy stawiają na teorię związaną z glutenem występującym w zbożach. Białko to silnie obciąża organizm. Gluten zawarty w pszenicy jest szczególnie niebezpieczny ze względu na jej zmodyfikowane genetycznie formy. Gluten jest nieprawidłowo i niecałkowicie trawiony w naszym układzie pokarmowym. Gluten gromadzący się w jelitach zaburza pracę kosmków jelitowych. Coraz częściej występujące schorzenie zwane zespołem jelita nadwrażliwego wiązane jest z glutenem. Niezdiagnozowana bądź utajona celiakia może być przyczyną wielu chorób.

Moja opinia na ten temat jest natomiast nieco sceptyczna. Każdy powinien zwrócić uwagę na spożywany pokarm i sprawdzać swoją reakcję. Jeśli pojawiają się objawy alergii jak uczucie senności, osłabienia, wysypka/trądzik, wypadanie włosów, kaszel, katar, obniżona odporność itp. i nie ma żadnego medycznego wytłumaczenia po przeprowadzeniu odpowiednich badań należy zainteresować się sprawdzeniem możliwości wystąpienia tzw. nietolerancji pokarmowej lub występowania alergii pokarmowej. Tego typu testy mogą wykazać wrażliwość mdz. in. na gluten. Uważam jednak, że nie powinno się z zasady wykluczać zbóż zawierających gluten szczególnie w diecie wegetariańskiej. Jeśli odstawienie produktów z jego zawartością skutkuje poprawą samopoczucia jest to uzasadnione, jednak w przeciwnym razie ograniczamy spożycie cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, które występują w zbożach.

Pozdrawiam serdecznie,
Dietetyk
Katarzyna Fizia

Dietetyk_VivaLaVita.pl


OdpowiedzCytat
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 0
24/09/2012 12:22 pm  

produkty zbożowe takie jak chlep, makaron można zastąpić komosem ryżowym, kasza gryczaną/jaglaną, ryżem.

Makaron i chleb to produkty wysoceprzetworzone które powinne zniknąć z naszej diety
(moje zdanie)

[edytowane 25/9/2012 przez Grzes]


OdpowiedzCytat
cienkun
rada starszych
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 2718
24/09/2012 1:21 pm  

Jeśli chodzi o zboża istnieją jak zwykle (masło, czy margaryna) dwie teorie. Przeciwnicy stawiają na teorię związaną z glutenem występującym w zbożach. Białko to silnie obciąża organizm. Gluten zawarty w pszenicy jest szczególnie niebezpieczny ze względu na jej zmodyfikowane genetycznie formy. Gluten jest nieprawidłowo i niecałkowicie trawiony w naszym układzie pokarmowym. Gluten gromadzący się w jelitach zaburza pracę kosmków jelitowych. Coraz częściej występujące schorzenie zwane zespołem jelita nadwrażliwego wiązane jest z glutenem. Niezdiagnozowana bądź utajona celiakia może być przyczyną wielu chorób.

Moja opinia na ten temat jest natomiast nieco sceptyczna. Każdy powinien zwrócić uwagę na spożywany pokarm i sprawdzać swoją reakcję. Jeśli pojawiają się objawy alergii jak uczucie senności, osłabienia, wysypka/trądzik, wypadanie włosów, kaszel, katar, obniżona odporność itp. i nie ma żadnego medycznego wytłumaczenia po przeprowadzeniu odpowiednich badań należy zainteresować się sprawdzeniem możliwości wystąpienia tzw. nietolerancji pokarmowej lub występowania alergii pokarmowej. Tego typu testy mogą wykazać wrażliwość mdz. in. na gluten. Uważam jednak, że nie powinno się z zasady wykluczać zbóż zawierających gluten szczególnie w diecie wegetariańskiej. Jeśli odstawienie produktów z jego zawartością skutkuje poprawą samopoczucia jest to uzasadnione, jednak w przeciwnym razie ograniczamy spożycie cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, które występują w zbożach.

Pozdrawiam serdecznie,
Dietetyk
Katarzyna Fizia

Dziękuję, za odpowiedź. :red:

chlep

Chodzi o chleb?

[edytowane 24/9/2012 przez cienkun]

[edytowane 24/9/2012 przez cienkun]


OdpowiedzCytat
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 0
25/09/2012 11:22 am  

jasne 🙂


OdpowiedzCytat
Dietetyk_VivaLaVita.pl
forumowicz
Dołączył: 12 lat  temu
Posty: 25
25/09/2012 10:47 pm  

Gwarantuję, że świeżo upieczony chlebek domowej roboty na zakwasie da nam wiele cennych składników odżywczych i radości z jedzenia.

Makaron można zakupić razowy, ekologiczny.

Pozdrawiam,
Dietetyk
Katarzyna Fizia

produkty zbożowe takie jak chlep, makaron można zastąpić komosem ryżowym, kasza gryczaną/jaglaną, ryżem.

Makaron i chleb to produkty wysoceprzetworzone które powinne zniknąć z naszej diety
(moje zdanie)

[edytowane 25/9/2012 przez Grzes]

Dietetyk_VivaLaVita.pl


OdpowiedzCytat
  
Praca