Byłam dziś w aptece i pytałam o luteinę nie sprzedają bez recepty
luteina wchodzi w sklad tabletek na poprawe wzroku, ale lepiej sama nie eksperymentuj z hormonami. Ja jeszcze pare lat temu, gdy spoznial sie okres, pilam duzo barszczu czerwonego (krakus w szklanej buteleczce, dodaje sie tyko goracej wody i miesza) i, o dziwo, okres dostawalam po 1-2 dniach. Moze to przypadek, ale zdarzyl sie pare razy.
Estrogen i progesteron to sterydy, a do ich wytwarzania organizm potrzebuje tłuszczu (ogólnie mówiąc
mysle, ze masz racje, kiedys czytalam, ze kobietom w obozach koncentr. zanikaly miesiaczki z niedozywienia i braku tluszczu. Czasem zdarza sie tez tak u sportsmenek, ktore w wyniku aktywnosci fizycznej maja malo tkanki tluszczowej.
Chetnie po prostu bym sie go pozbyla -oczywiscie, o ile to mozliwe bez uszczerbku na swoim zdrowiu..
przylaczam sie do grona chetnych. Ja nie odczuwam jakichs specjalnych mek podczas okresu, ale wystarczy to, ze rosna mi piersi i przy kazdym kroku bola, kiedys jak miseczka podchodzila pod E, bylo o wiele gorzej, dobrze, ze schudlam. Poza tym juz na tydz przed okresem nachodzi mnie straszzzzny apetyt, jem doslownie co godzine, jesli sie czyms nie zajme, to straszne 🙁 Zrujnuje sie niedlugo, zywnosc coraz drozsza, a musze dokladac z wlasnej kieszeni, bo to, co kupi mama, nie wystrcza 😉
[edytowane 25/7/2008 przez Włochata21]
Nie trawie obludy, dwulicowosci i falszu!
Ja biorę w tej chwili juz od roku hormony i jestem bardzo bardzo zadowolona. Okresmam trzy,maks cztery dni,bezbolesny i mało obfity. Mogę sobie wszystko zaplanować,bo dostaję zawsze w tym samym dniu i nawet o tej samej godzinie! Prócz tego,gdy zaczne życie seksualne nie ma obaw niechianej ciązy. Hormony moga byc dobre po dokładnych badaniach.
Pozdrawiam.
Grunt to mieć marzenie =)
Pozytywne szkolenie psów,zapraszam =)
natiimar@gmail.com
Byłam dziś w aptece i pytałam o luteinę nie sprzedają bez recepty
luteina wchodzi w sklad tabletek na poprawe wzroku, ale lepiej sama nie eksperymentuj z hormonami. Ja jeszcze pare lat temu, gdy spoznial sie okres, pilam duzo barszczu czerwonego (krakus w szklanej buteleczce, dodaje sie tyko goracej wody i miesza) i, o dziwo, okres dostawalam po 1-2 dniach. Moze to przypadek, ale zdarzyl sie pare razy.
Estrogen i progesteron to sterydy, a do ich wytwarzania organizm potrzebuje tłuszczu (ogólnie mówiąc
mysle, ze masz racje, kiedys czytalam, ze kobietom w obozach koncentr. zanikaly miesiaczki z niedozywienia i braku tluszczu. Czasem zdarza sie tez tak u sportsmenek, ktore w wyniku aktywnosci fizycznej maja malo tkanki tluszczowej.
Chetnie po prostu bym sie go pozbyla -oczywiscie, o ile to mozliwe bez uszczerbku na swoim zdrowiu..
przylaczam sie do grona chetnych. Ja nie odczuwam jakichs specjalnych mek podczas okresu, ale wystarczy to, ze rosna mi piersi i przy kazdym kroku bola, kiedys jak miseczka podchodzila pod E, bylo o wiele gorzej, dobrze, ze schudlam. Poza tym juz na tydz przed okresem nachodzi mnie straszzzzny apetyt, jem doslownie co godzine, jesli sie czyms nie zajme, to straszne 🙁 Zrujnuje sie niedlugo, zywnosc coraz drozsza, a musze dokladac z wlasnej kieszeni, bo to, co kupi mama, nie wystrcza 😉
Zastanawialam sié czy luteina w tabletkach na wzrok to to samo co hormon luteina = progesteron
Wiele nie znalazlam bo nie mialam dostépu do internetu o luteinie na wzrok czytalam chyba ze to rodzaj barwnika (podobnie jak karoteny)
Z tluszczem potrzebnym do produkcji hormonów sterydowych to moze byc rzeczywiscie to
ania
ja tam po przejściu na wege zmian nie zauważyłam, skręcałam się z bólu jak jasna cholera kilka dni i nieregularne miałam strasznie okresy :/
zaczęłam brać hormony(tabletki anty) bo one też między innymi wpływają na jakość i ilość okresu;p
po prawie 2 latach odstawiłam i już do nich więcej nie wrócę, jak przestałam je brać włosy zaczęły mi wypadać garściami, naprawdę sceny jak z horroru przeżywałam w łazience po umyciu włosów ;/
hormony to jedno wielkie g. dopóki się bierze to jest super, a jak się odstawi to zaczyna się cyrk.
a zmiany naturalne w okresie zauważyłam na diecie wegańskiej. serio. nic nie boli i trwają 3-4 dni.
jestem lakto-wege i też zmian w bolesności nie zauważyłam...boli tak samo mocno jak wcześniej..i tak jak z zasady nie łykam zadnych prochów tak tego dnia nie mam innego wyjścia..już raczej straciłam nadzieję, że cokolwiek to zmieni...choc lekarze twierdzą, że ciąża i poród pomoże;) no cóż na to "lekarstwo" jeszcze nie ma szans;)
naiada
[size=11]Jean Carper (publicystka popularyzująca badania naukowe na temat żywności i żywienia, nagradzana za reportaże medyczne dla CNN):[/size]
Niedobór tłuszczu w [b]diecie[/b], a co za tym idzie tłuczczu w organizmie, może być bardzo niekorzystny dla prawidłowej czynności układu rozrodczego, w tym także dla prawidłowego miesiączkowania.
Kobiety które mają zbyt nisko poziom cholesterolu LDL, uważanego za "zły" gdyż sprzyja miażdżycy, mogą mieć zaburzenia miesiączkowania. Tak twierdzi [b]prof. Laurence M. Demers[/b], patolog z centrum Medycznego Miltona S. Harsheya w Pensylwanii. Mówi on, że młode kobiety jak na ironię ćwiczą i głodują by się odchudzić i mieć jak najniższy poziom cholesterolu LDL. Uzyskują wprawdzie doraźnie znakomite efekty, ale często płacą za to zaburzeniami miesiączkowania i bezpłodnoscią, a w starszym wieku szybszym postępem osteoporozy i częstszymi złamaniami kości.[b]Prof. Demers[/b] wyjaśnia, że do wyprodukowania hormonów kobiecych regulujących miesiączkowanie potrzebne są substancje tłuszczowe, w tym cholesterol. "Ludzie sądzą, że tylko jajniki produkują estrogeny, ale to także tkanka tłuszczowa je wytwarza. Zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej w organizmie może spowodować zaburzenia czynności rozrodczych u kobiety"- mówi [b]prof. Demers[/b]. Potrzeba także pewnej ilości [b]cholestetolu LDL[/b], czyli całkowite odstawienie tłuszczów zwierzęcych w diecie [mój koment. - tłuszczy zawierających cholesterol] nie jest korzystne. Wegetarianki, mimo spożywania dostatecznej ilości tłuszczów roślinnych, są szczególnie skłonne do zaburzeń miesiączkowania.
książka Żywność twój cudowny lek Food - your miracle medicine
[size=10] Nie pamiętam tylko teraz czy cholesterol LDL można otzrymać wyłącznie z produktów zwierzęcych[/size]
[size=9] ps. wysłałam dziś już tego posta i zniknął, jeśli według moderatora coś jest nie tak, to proszę o jakieś info np na maila[/size]
ania
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja