Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Miesiączka a wegetarianizm  

Strona 3 / 15 Wstecz Następny
  RSS

Aś

świeżaczek
26/12/2006 3:49 pm  

jak można jeszcze to też bym poprosiła o wysłanie artykułu :
a_z_i_a@wp.pl
🙂

OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
27/12/2006 1:07 pm  

Jędruś, gdybym mogła prosić jeszcze raz o ten artykuł to byłabym wdzieczna - miałam formatowanie dysku i skasowałam...

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com

OdpowiedzCytat
JAGA
 JAGA
forumowy expert
06/01/2007 11:51 pm  

Jakie należy wykonać badania aby mieć pewność, że kobieta ma owulacje? Hormonalne?

OdpowiedzCytat
SoulSista
bywalec
07/01/2007 1:51 am  

Najprostszym sposobem na 'złapanie' momentu owulacji jest mierzenie temperatury, niestety wymaga to czasu, cierpliwości, i przynajmniej kilku miesięcy obserwacji, by z grubsza poznać swój cykl, i jego humory.

Tak na skróty, można też występowanie owulacji stwierdzić z dużym prawdopodobieństwem przy pomocy testów owulacyjnych, bardzo podobnych w obsłudze do testów ciążowych. Określają stężenie w moczu hormonu luteinizującego LH (co odpowiada stężeniu LH w surowicy krwi), którego poziom jest najwyższy tuż przed jajeczkowaniem. Trochę to zawile brzmi, ale w sumie jest bardzo proste 😛

OdpowiedzCytat
JAGA
 JAGA
forumowy expert
07/01/2007 1:38 pm  

Dzięki SoulSista, orientuje się kiedy w czasie cyklu jest wysoki poziom LH, a kiedy FSH(Twoje wyjaśnienie nie brzmi dla mnie zawile :red: ). Ale podpowiedź o testach owulacyjnych jest bardzo przydatna.
PS. a temperaturę mierzę od dziś rana

OdpowiedzCytat
Paulina_p
bywalec
07/01/2007 9:32 pm  

Czy wegetarianizm ma wpływ na cykl miesięczny? Czuję się trochę niezręcznie zadając takie pytanie na forum.
Zastanawiam się czy wegetarianizm może mieć wpływ na zatrzymanie miesiączki. [i] [/i]

Jeśli o mnie chodzi to jestem chyba najlepszym przykładem że wegetarianizm wpływa na mój organizm w tym cykle miesięczne w jak nalepszy sposób otóż przez cały ubiegły rok zawsze okres zaczynał mi się w czwartki,co tyle samo dni, przeważnie o tej samej porze przed południem:D

OdpowiedzCytat
Inesita
rozmówca
07/01/2007 10:06 pm  

jeśli można to również bym chciała otrzymać ten artykuł, mój mail: agna121@wp.pl z góry dziękuję!!!

raaraa swami raaraa!

OdpowiedzCytat
Nienor
forumowicz
09/01/2007 10:14 pm  

Niestety, po przeczytaniu tego artykułu nie mogę się z nim zgodzić a w wielu miejscach jest wręcz śmieszny w swoich twierdzeniach...
Jak dobrze widzę na forum, wielu wegan ma problemy z niedoborem kabalaminy (B12) w diecie i łyka tabletki. Już to świadczy o tym, że ten sposób odżywainia nie został dla nas, ludzi, stworzony.

OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
10/01/2007 12:12 am  

Problemy z niedoborami? To raczej profilaktyka niedoborów niż problemy z nimi.

OdpowiedzCytat
Nienor
forumowicz
10/01/2007 12:53 am  

B12 to nie wit. C, że się łyka profilaktycznie! Zazwyczaj, w diecie tak zwanej "normalnej" i wegetariańskiej, jakby ktoś miał problemy z niedoborem, to znaczy, że ma upośledzone wchłanianie a nie, że nie dostarcza z pożywieniem tej witaminy. Z tego wynika, że w diecie wegańskiej musi jej być stanowczo za mało.

OdpowiedzCytat
Jędruś
stały bywalec
10/01/2007 2:17 am  

Witam Nienor
Nie chodzi o to czy się zgadzasz z poglądami na mechanizm zaprzestania krwawień miesięcznych czy nie, raczej o to czy praktycznie jest to do zrealizowania będąc nadal płodną, zdrową dziewczyną; linki do gorących debat na ten temat podałem w innym moim liście, zobacz.

Co do B12 to polecam zapoznać się z tym opracowaniem, Charlie wyraźnie napisał co o tym myśli.
http://www.surawka.republika.pl/KIW.html

Środowisko w którym żyjemy nie jest takie jakie było poprzednio i trzeba się z tym liczyć, jak ktoś o tym zapomina i myśli ciągle o tej jedynej naturalnej diecie jedząc komercyjnie pożywienie to niech się nie zdziwi jak włosy wypadają itp.

B12 biorę profilaktycznie i nie czekam aby sprawdzać po kilku latach czy poziom B12 obniżył się czy jeszcze nie.

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:

[edytowane 9/1/2007 od Jędruś]

OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
10/01/2007 3:51 pm  

Większość wegan na pewno nie ma pojęcia, czy ma te niedobory, więc łyka profilaktycznie. Żeby zobaczyć objawy niedoboru, to owe niedobory muszą być już bardzo poważne.

OdpowiedzCytat
Nienor
forumowicz
10/01/2007 4:53 pm  

Tylko po co truę się czymś tak sztucznym jak syntetyczne witaminy jeśli ma się prawidłowo zbilansowana dietę?

OdpowiedzCytat
Jędruś
stały bywalec
10/01/2007 11:11 pm  

Polecam inny wątek
[url] http://www.wegetarianie.pl/XForum-viewthread-tid-1793.html [/url]
Tam też niektórzy fachowcy chcieli udowodnić szkodliwość tofu przede wszystkim dla starszych ludzi i przy okazji wyszła naga prawda o B12 i to niezależnie o tej całej prawidłowo zbilansowanej diecie.

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:

[edytowane 16/6/2007 przez Jędruś]

OdpowiedzCytat
Izolda
świeżaczek
14/01/2007 1:34 am  

też proszę o ten artykuł
judith_tew@wp.pl

OdpowiedzCytat