W jakich granicach powinna się mieścić hemoglobina dorosłego, zdrowego mężczyzny? Brat był 2 lata na diecie jarskiej, a od pół roku jest na wegetarianskiej. Za czasów mięsożernych miał hemoglobinę zawsze powyżej 14 g/dl (norma 12,0-16,0), obecnie ma 8,0! Wygląda kiepsko:blado, ale twierdzi, że niska hemoglobina u wegetarian to norma, gdyż nie muszą trawić mięsa, więc nie jest wyższa potrzebna! Jak to wygląda w rzeczywistości? Sama borykam się ze stanem podanemicznym i słabą przyswajal;nością żelaza, więc jestem wyczulona, ale przecież hemoglobina 8,0 to ewidentna anemia!!
Fakt, poziom hemoglobiny 8,0 to anemia jak nic... Bez względu na dietę (mięsna czy bez...) u zdrowego człowieka prawidłowe wartości powinny się mieścić w granicach 12 - 16 jednostek. Ewidentnie czegoś brakuje w diecie Twojego brata.
W moim przypadku przejście na wegetarianizm bardzo poprawiło wyniki badań. Normą u mnie jest poziom hemoglobiny w granicach 15 (teraz 13, ale jestem w 7 m-cu ciąży, więc mnie ten "spadek" nie martwi 🙂 ).
Powinnaś przekonać brata, żeby dokładniej przyjrzał się temu, co je, zamiast tłumaczyć się tekstem, że niski poziom hemoglobiny u wegetarian to norma (szczerze mówiąc pierwszy raz spotykam się z takim poglądem). Być może w Waszym przypadku gorsza przyswajalność żelaza i skłonność do anemii jest uwarunkowana genetycznie (skoro, jak sama piszesz, też masz z tym problemy), ale tym bardziej wobec tego musicie pilnować zbilansowanej diety, która dostarczyłaby Waszym organizmom wszystkich niezbędnych składników
Sadze, ze Twoj brat powinien zwrocic baczniejsza uwage na diete (rosliny straczkowe i lisciaste), w ostatecznosci przyjmowac jakis suplement. Natomiast wlasciwa dieta wegetarianska nie prowadzi do obnizenia poziomu hemoglobiny -- od blisko 10 lat jestem krwiodawca, a od prawie 5 wegetarianka i nigdy nie mialam problemow.
Nie jadam niczego, co moze spojrzec mi w oczy.
Na diecie vegańskiej poziom hemoglobiny utrzymuje się cały czas na poziomie powyżej 14;) To czy jesteś na diecie vegańskiej czy wegetariańskiej nie ma wększego znaczenia ani wpływu na poziom hemoglobiny, a teoria, że niski - wręcz poniżej normy - poziom hemoglobiny u vegan czy wegetarian to mit, z którym należy walczyć. Niech Twój brat zwróci szczególną uwagę na warzywka, które mają wysoki poziom żelaza i niech tym nadrobi ten niedobór. Suplementy odradzam...Naturalne źródła są najlepsze i najbezpieczniejsze. Pozdrawiam!! 😛 🙂
Moona podałaś zbyt mało informacji, co twój brat jada. Czy jest weganinem czy lakto-owo-wegetarianinem.
Czy spożywa siemie lniane źródło Omega-3 (witamina)?
Proponuję zwrócić uwagę również na pasożyty, zrobić badania na pasożyty.
Zakażenie bruzdogłowcem szerokim wywołuje u ludzi chorobę zwaną difylobotriozą, jednym z jej objawów jest niedokrwistość złośliwa, wywołana niedoborem witaminy B12.
Z linku poniżej:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bruzdog%C5%82owiec_szeroki
Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:
Przepraszam Jedrus czy ty jestes lekarzem? Zawsze takie madre odpowiedzi dajesz, takie z konkretami bym powiedzial.
[url=http://www.yasoda.pl]Salon kosmetyczny Opole[/url] [url=http://www.oknadrewniane.co.pl]okna drewniane[/url] [url=http://www.oknadrewniane.co.pl]drzwi drewniane[/url]
[quote Braad:]Przepraszam Jedrus czy ty jestes lekarzem? Zawsze takie madre odpowiedzi dajesz, takie z konkretami bym powiedzial.
Dzięki Braad.
Nie, nie jestem lekarzem, jestem biologiem, biochemikiem. A przede wszystkim weganinem od ponad 16 latek (w tym ponad 4 lata witarianizmu).
Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:
Na diecie vegańskiej poziom hemoglobiny utrzymuje się cały czas na poziomie powyżej 14;) To czy jesteś na diecie vegańskiej czy wegetariańskiej nie ma wększego znaczenia ani wpływu na poziom hemoglobiny
pow. 14? gdy oddawałam krew w lipcu br. to miałam trochę ponad 12...
pat;)
Mój poziom hemoglobiny to 15,2. Twój brat kręci, sam nie wiem dlaczego (?!), przecież to nikomu nie służy, a powodem takiego poziomu nie jest wegetarianizm, a zła dieta. Więc uświadom Twojemu bratu, że nie karzesz mu wyrzekać się wege, a jedynie troszczysz się o niego.
Podaj więcej info, czy są jeszcze jakieś anomalie w wynikach, bo tak to trudno coś orzec.
Jakby co zgadzam się z powyższymi użytkownikami - więcej zieleniny, szczególnie polecana pietruszka, a przy spożywaniu sałatek radzę popijać sok z kiwi, pomarańczy, etc. Witamina C w nich zawarta ułatwia przyswajanie żelaza. Ponadto niech unika herbaty, kawy, soi niefermentowanej (tofu, miso - OK, kotlety sojowe - be) i ograniczy nabiał - wszystkie wymienione wypłukują żelazo.
Pozdrawiam i czekamy na więcej info!
sXe
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja