Gdy nastąpił wybuch w elektrowni w Czarnobylu ja żyłam na tym świecie dopiero pare miesięcy...ale pamiatke mam:( przez 2 lata przyjmowałam tabletki Euthyrox, ktore wywolywaly rozne skutki uboczne i tak sie stalo ze pewnego dnia nie poszlam juz do mojego endokrynologa. Ale teraz zaczynam sie bac ze nie leczac tej niedoczynnosci moga wytworzyc sie guzki na tarczycy i krotko mowiac-rak. A druga sprawa- juz wiem ze to ona uniemozliwia mi normal funkconowanie ( ciagle zmeczenie mimo oczywiscie super zdrowego stylu zycia, niemoznosc skoncentrowania, podły nastroj, bole glowy itp. Moja mama juz 7 lat ptzyjmuje Letrox ale w skladzie mam m.in. zelatyne. laktoze i stearynian magnezu:( a co jesli zaczne znow sie leczyc i lekarz mi to przepisze:( wyczytalam ze nie wolno leczyc sie na wlasna reke ( zreszta tabletki tego typu nie sa dosbez recepty, choc znalazlam taki suplement diety Topinullin Aktiv ktory zawiera jod i chrom, mozna tez dodawac do kapieli Zabłocka solanke termalną lub chodzić do groty solnej-swietne miejsce:) jednak to moze nie wystarczyc, poza tym powinnam zrobic USG tarczycy bo przez te 3-4 lata nieleczenia mogla sie znacznie powiekszyc. czy ktoras z kolezanek wegetarianek ma podobny problem i jak sobie z nim radzi? pozdrawiam wszystkich 😉
Nie trawie obludy, dwulicowosci i falszu!
Witam Włochata21
Czarnobyl , Znalazłem w googlu fora na temat tarczycy, zobacz może się przyda:
http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=24712
http://kardiologia.nethit.pl/forum/topic3034409.html
http://www.gimbla.pl/forum/viewtopic.php?t=44771
http://tiny.pl/fgl1
Teraz podaje się syntetyczną tyroksynę (hormon tarczycy) kiedyś ten hormon ekstrahowano z trzustek zwierząt.
http://en.wikipedia.org/wiki/Levothyroxine
http://tiny.pl/fgl2
fragment tekstu z linku powyżej:
Syntetyczna tyroksyna podawana jest przy zaburzeniach czynnościowych tarczycy. Podstawowe działanie tyroksyny polega na przyswajaniu powstałych energodajnych reakcji utleniania we wszystkich tkankach ciała w procesie fosforylacji przeprowadzanych przez układ przenośników elektronów.
Jak widać syntetyczna tyroksyna jako suplement jest wegański teraz kwestia czy otoczka pastylki jest wegańska.
Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:
[edytowane 2/6/2007 przez Jędruś]
dziękuje Ci Jędruś 😉 a jednak nie tak wiele kobiet ma ten problem gdyz 0 odpowiedzi- to lepiej dla nich:) Niedlugo pojde po skier do endokrynologa bo czasem juz sie do niczego nie nadaje (najgorzej jest z nauka) niestety na wizyte czeka sie najkrocej 4-6 m-cy (tak jest w moim miescie:/ coz...bede musiala przetrzymac;)
Włochata21 w międzyczasie jak będziesz czekała na badania endokrynologiczne polecam suplementację tyrozyną i jodem, z nich właśnie syntetyzowany jest hormon tyroksyna w trzustce.
Zobacz opracowanie na linku poniżej:
http://luskiewnik.strefa.pl/biochemia/iodum.htm
Samopoczucie powinno się polepszyć.
Pozdr.
bardzo przydatne opracowanie (juz spisalam co mam jesc;) wlasnie czytalam juz ze rosliny krzyzowe (kapusta, kalafior brokuly brukselka-ktora w okresie letnim jem w ilosci 0.5 kg nawet 3 razy w tyg;) spowalniaja prace tarczycy:/ a co do soli jodowanej to jod ulatnia sie w wyniku zlego przechowywania w magazynach lub po prostu gdy skonczy sie data waznosci wiec w soli jest go naprawde niewiele. Wsazane przy niedoczynnosci tarczycy jest takze picie soku...z bialej kapusty (to dziwne). Tak czy inaczej dzieki Jędruś za zainteresowanie, musze cos z tym wreszcie zrobic zanim bedzie za pozno
PS tez lubie sok marchewkowy ktory sama wyciskam, dobry jest z 1/2 lyzeczki miodku, czsem tez wyciskam do niego cytryne i od razu ma inny smak;) Pozdrawiam
Paulina a jakie masz objawy? zmeczenie, wypadanie wlosów, deprsja? Uważaj na lekarzy, popytaj ludzi w poczekalni ktory endokrynolog jest dobry bo przez zle leczenie potrafia rozwalic gospodarke hormonalna ( mi w ciagu brania Euthyroxu pojawił sie hirsutyzm - mocniejsze owlosienie, nastapil wzrost meskich hormonow, na co dostalam tabletki antykoncepcyjne po ktorych przytylam 4 kg w miesiac a jeszcze potem tabletki przeciwcukrzycowe abym schudła;/ dletego unikam lekarzy, teraz jest OK wszystko poza ta tarczyca bo vciagle jestem zmeczona i nie moge sie na niczym skupic. Ale lecze sie na wlasna reke az do momentu kolejnych badan- efekty na razie jakie-takie;) pozdrawiam
Parę miesięcy temu robiłam saobie regularne badanie na białko, żelazo itd. Od jakiegoś roku w tył chodziło mi po głowie, żeby przebadać sobie tarczycę. Nie wiem czemu, tak po prostu. Jak pani doktor (pobierająca krew) brała ode mnie próbkę, to stwierdziła że powinnam sobie ja przebadać, bo osoby z niedowagą moga mieć problemy z tarczycą, a to może być wyniekiem niedoczynności wielu organów wewnętrznych. Nic nie myślac poszłam po skierowanie i się przebadałam. Ale najpierw się niezmiernie przestraszyłam, ponieważ intuicję mam bardzo dobrą, a to ona mi najpierw podpowiedziała o tym badaniu. Jak dostałam wyniki to przed wejściem do lekarza myślałam ze zemdleję ze strachu. Na szczęscie okazało się, że wyniki mam w bardzo dobrym stanie 😀
Ulga
Wspólczuję tym, co mają jakiekolwiek dolegliwości zdrowotne. W sumie według lekarzy to też jestem ciężko chora (genetycznie), ale nie ma rzadnych objawów, żyję samodzielnie, bez lekarstw, ciesze się zdrowiem, wyniki mam w porządku i żyję, co mnei najbardziej dziwi. Bo jak bym była chora, to nieleczona powinnam dawno wąchać kwitaki od spodu 😛
Lekarzom po prostu nie powinno się ufać do końca 😎
The Earth is our Mother, we must take care of her. The Earth is our Mother, she will take care of us.
po dwóch miesiącach dopiero trafiłam na ten wątek
Włochata21
moje objawy są takie: kołatanie serca przy wysiłku fizycznym, zmęczenie, nerwica(najbliźsi to najbardziej odczuwają)wypadanie włosów też choć ostatnio mniej dzięki wyciągowi ze skrzypu, jeśli chodzi o wage to ważę mało +/-50kg ale wyglądam na więcej i ludzie się dziwią jak mówię im ile ważę... moja mama też miała tarczyce więc pewnie to dziedziczne jakieś 12 lat temu miała ją zoperowaną i już od tamtego czasu nie ma żadnych problemów
ja w przyszłym roku obiecuje sobie ze zacznę leczenie i obym nie musiała połykać tabletek z żelatyną
ale ja błędy robię
[edytowane 1/1/2008 przez Paulina_p]
[quote Anaitis:]ze mna jest bardzo smiesznie...
rok temu.. no... troche ponad mialam bardzo dobre wyniki badan..
w tym roku wykryto u mnie nadczynnosc tarczycy.. po leczeniu zmienilo sie to w niedoczynnosc potem znowu w nadczynnosc potem ponownie w niedoczynnosc....
przeczytalam gdzies, ze wegetariaznim w niektorych przypadkach moze miec zly wplyw na zdrowie... no i zastanawiam sie czy ja nie jestem takim przypadkiem bo na wegetarianizm przeszlam niewiele ponad rok temu...
niby lekarze podejrzewaja u mnie chorobe autoimmunologiczna ale jesli to wyklucza to bede zmuszona zapytac o zwiazek wege i tarczycy...
Robiłaś badania na alergie?
To jest podstawa sparawa przy takich wahaniach aktywności tarczycy.
Skontaktuj się z alergologiem bo nigdy nie dojdziesz co jest grane.
Pozdr.
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja