Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

badania krwi  

Strona 16 / 18 Wstecz Następny
  RSS

cienkun
rada starszych
Dołączył: 10 lat  temu
Posty: 2718
25/10/2013 12:17 am  

Jako że w badaniu krwi zleconym przez lekarza wyszedł mi delikatnie podwyższony poziom wapnia we krwi, a wierzyć mi się nie chce że to przez nadmiar D (choć może i tak być) planuję zbadać odpłatnie D i poziom hormonu przytarczyc.
Sugerujecie coś jeszcze?


OdpowiedzCytat
an
 an
bywalec
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 360
25/10/2013 2:08 am  

Jako że w badaniu krwi zleconym przez lekarza wyszedł mi delikatnie podwyższony poziom wapnia we krwi, a wierzyć mi się nie chce że to przez nadmiar D (choć może i tak być) planuję zbadać odpłatnie D i poziom hormonu przytarczyc.
Sugerujecie coś jeszcze?

Densytometria jakiegoś istotnego kawałka kości

Poziom wapnia we krwi niewiele mówi o np stanie kości

ania


OdpowiedzCytat
VikVeg
bywalec
Dołączył: 10 lat  temu
Posty: 134
25/10/2013 3:29 pm  

Jako że w badaniu krwi zleconym przez lekarza wyszedł mi delikatnie podwyższony poziom wapnia we krwi, a wierzyć mi się nie chce że to przez nadmiar D (choć może i tak być) planuję zbadać odpłatnie D i poziom hormonu przytarczyc.
Sugerujecie coś jeszcze?

Densytometria jakiegoś istotnego kawałka kości

Poziom wapnia we krwi niewiele mówi o np stanie kości

Densytometrie najlepiej zrobic dla calego ciala. Trwa to chwile a wyniki w postaci graficznej i liczbowej maszyna wypluwa dosc szybko.


OdpowiedzCytat
cienkun
rada starszych
Dołączył: 10 lat  temu
Posty: 2718
26/10/2013 1:20 am  

Chodziło mi bardziej o to co zbadać we krwi.


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 4164
26/10/2013 3:24 am  

Chyba tylko te hormony przytarczyc. Znajoma też miała wysoki poziom wapnia, ale o ile pamiętam, nic tam poza tym nie wyszło.
[url] http://natemat.pl/66985,kiedy-wapn-zamiast-w-kosciach-znajduje-sie-we-krwi[/url] - a propos...

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
cienkun
rada starszych
Dołączył: 10 lat  temu
Posty: 2718
28/10/2013 5:03 pm  

Nie było możliwości wykonania PTH, zrobiłem TSH3 oraz FT3 i FT4, wszystko w normie, niemal po środku skali, a wit.D niedobór -20,08 ng/ml (norma 30-80)
Niech to mój lekarz interpretuje, bo ja już nie mam pomysłu... 😮

A, i odebrałem wynik B12- 247,8 pg/ml (norma 191-663)

[edytowane 28/10/2013 przez cienkun]


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 1596
28/02/2014 10:46 pm  

Bardzo Was proszę o pomoc w interpretacji nieprawidłowości jakie wyszły mi w badaniach. Wiem, że to nie forum medyczne, ale liczę na Was:). Jak myślicie- czy jest się czym martwić, z góry bardzo dziękuję, bardzo zależy mi na interpretacji, bo u lekarza, który mnie na to kierował (reumatolog) jestem zapisana dopiero na koniec marca.

Bardzo proszę o pomoc.

Z góry baaardzo dziękuję.

Leukocyty ¯ 3,2 K/μl 4,0 — 10,0 ----> ZA MAŁO
Erytrocyty 4,27 M/μl 3,7 — 5,1
Hemoglobina 12,8 g/dl 12,0 — 16,0
Hematokryt 37,6 % 37,0 — 47,0
MCV 88,0 fl 77,0 — 95,0
MCH 29,8 pg 27,0 — 34,0
MCHC 33,9 g/dl 32,0 — 36,0
RDW 15,1 %
Płytki krwi 250 K/μl 150 — 450
PCT 0,20 %
PDW 12,5 fl
MPV 8,2 fl
Rozmaz automatyczny
NEU% 57,3 % (1,85) 45,0 — 70,0
NEU ¯ 1,85 tys/μl 2,50 — 5,00 ---> ZA MAŁO
LYMPH% 30,5 % (0,99) 20,0 — 45,0
LYMPH ¯ 0,99 tys/μl 1,50 — 3,50 ---> ZA MAŁO
MON% 7,1 % (0,23) 3,0 — 8,0
MON 0,23 tys/μl 0,20 — 0,80
EOS% 4,4 % (0,14) 1,0 — 5,0
EOS 0,14 tys/μl 0,04 — 0,40
BASO% 0,7 % 0,0 — 1,0
BASO 0,020 tys/μl 0,020 — 0,100
Materiał: Krew na cytrynian, data i godz. pobrania: 27-02-2014 10:15, data i godz. przyjecia: 27-02-2014 14:44
Odczyn Biernackiego 4 mm/h < 12
Biochemia
Nazwa badania Wynik badania Zakres referencyjny
Materiał: Surowica, data i godz. pobrania: 27-02-2014 10:15, data i godz. przyjecia: 27-02-2014 14:03
Kinaza kreatynowa (CK) 58,91 U/L < 170,00

Nie wiem dlaczego jakoś dziwnie się to przekleja w każdym razie nie w normie są 3 wskaźniki:

1) LEUKOCYTY - mam 3,2, a norma jest od 4

2) NEU- mam 1,85, a norma jest od 2,50

3) LYMPH- mam 0,99, a norma jest od 1,50
[edytowane 28/2/2014 od hipiska]

No i jeszcze ciężar właściwy moczu nieco za niski- mam 1,010, a norma od 1,015.

[edytowane 28/2/2014 od hipiska]

[edytowane 28/2/2014 od hipiska]

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
Jędruś
stały bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 849
01/03/2014 3:36 am  

Hipiska
Spróbuj spożywać więcej białka.
Polecam soczewicę.
Normy są oparte na ludziach wszystkożernych z podniesionymi stanami zapalnymi.
Może w końcu zostaną opublikowane dane dla wegan i witarian.
Niestety, na razie jeszcze nie ma takowych.

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty.
:yltype:


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 1596
01/03/2014 4:46 pm  

Jędruś, czyli uważasz, że przyczyną może być niedobór białka? To nic groźnego Twoim zdaniem?

Faktycznie ostatnio chyba jadłam mniej białka, bo mniej orzechów, strączków (ze względu na żołądek). Teraz jem więcej tofu, białego sera, ciecierzycy, rzadziej fasolę, soczewicy muszę faktycznie więcej.

Dzięki za poradę 🙂 .

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
Jędruś
stały bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 849
02/03/2014 4:22 am  

Przyczyną jest niski stan zapalny. Raczej dobra wiadomość.
Zwiększają ilość białka ponad normę, zwiększasz stan zapalny.
Zobacz: reakcja histaminowa
http://tiny.pl/qlt7n

Czy ty się słabo czujesz?
Czy coś tobie dolega?
Jeżeli nie, to jest wszystko w porządku.
Leczy się ludzi a nie wyniki zwłaszcza gdy chodzi o białe ciałka krwi.

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty.
:yltype:


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 1596
03/03/2014 1:20 am  

Cały czas mam problemy z kręgosłupem, ostatnio też te mdłości, zauważyłam też, że mam zdecydowanie słabsze włosy (wypadają), ale mam wrażenie, że to przez stres.

Jędruś, odniosłeś się do wyniku leukocytów, a jeśli chodzi o wskaźnik neu? O Limfocyty w zasadzie chyba nie ma co się martwic, zajrzałam w swoje badania sprzed kilku miesięcy i tam miałam 1 i norma też była od 1, więc to chyba też zależy od laboratorium.

Czy powinnam zasugerować lekarzowi dalszą diagnostykę?

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
Jędruś
stały bywalec
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 849
04/03/2014 7:17 am  

Witam Hipiska

O ile wiem, to od urodzenia miałaś problem z kręgosłupem.
Porada specjalisty od ćwiczeń na kręgosłup (fizjoterapia, joga) poszukaj co tobie odpowiada.

Co do białych ciałek krwi:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Elementy_morfotyczne_krwi

Cytata z linku powyżej:
Granulocyty dzielą się na:
bazofile
neutrofile
eozynofile
Duża ilość granulocytów we krwi, zazwyczaj świadczy o infekcji bakteryjnej.

Neu to neutrofile

Co do włosów:
Jadasz siemię lniane lub konopne, ewentualnie nasiona chia (omega-3)?
Jadasz orzechy brazylijskie (siarka i selen)
Glony morskie (jod i inne mikroelementy)
A czy mogę wiedzieć czym się tak stresujesz?

Co do diagnostyki: jakie masz poziomy witaminy B12

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty.
:yltype:


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 1596
06/03/2014 12:46 am  

Witam Hipiska

O ile wiem, to od urodzenia miałaś problem z kręgosłupem.
Porada specjalisty od ćwiczeń na kręgosłup (fizjoterapia, joga) poszukaj co tobie odpowiada.

Co do białych ciałek krwi:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Elementy_morfotyczne_krwi

Cytata z linku powyżej:
Granulocyty dzielą się na:
bazofile
neutrofile
eozynofile
Duża ilość granulocytów we krwi, zazwyczaj świadczy o infekcji bakteryjnej.

Neu to neutrofile

Co do włosów:
Jadasz siemię lniane lub konopne, ewentualnie nasiona chia (omega-3)?
Jadasz orzechy brazylijskie (siarka i selen)
Glony morskie (jod i inne mikroelementy)
A czy mogę wiedzieć czym się tak stresujesz?

Co do diagnostyki: jakie masz poziomy witaminy B12

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty.
:yltype:

Tak, z kręgosłupem mam problem, ale to w sumie inna sprawa.
Co do białych ciałek krwi, to zobaczę co mi lekarz jutro powie.

Jeśli chodzi o włosy: orzechy bardzo lubię, ale ostatnio jadam rzadko (żołądek, mdłości), glonów nie jadam (no chyba, że liczyć agar 😉 ), z siemieniem też się ostatnio opuściłam.

Nie wiem jaki mam poziom żelaza, zawsze był w normie, ale w tych badaniach nie było tego wskaźnika, w sumie nowy lekarz, nie wspominałam mu o wege, może dlatego mi nie dał na to.

Co do stresu: najogólniej mam nieciekawą sytuację rodzinną, ale nie chciałabym tego tutaj wywlekać.

Z nieco innej "beczki": czy ktoś z Was miał gastroskopię? Podzielicie się wrażeniami, poradami jak się do tego przygotować żeby nie było strasznie (przyznam, że się tego boję 🙁 )?

[edytowane 6/3/2014 od hipiska]

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
neah
 neah
świeżaczek
Dołączył: 7 lat  temu
Posty: 1
30/03/2014 10:34 pm  

Hej, zamierzam niedługo zrobić podstawowe badania laboratoryjne (morfologia, ob, mocz, cholesterol).
Chciałbym spytać jakie dodatkowe badania powinienem zrobić, aby sprawdzić czy dobrze się odżywiam (jestem wegetarianinem), czy nie brakuje mi żadnych witamin i mikroelementów? Strasznie mi zaczęły wypadać włosy od kiedy przeszedłem na wegetarianizm i boję się, że mogę mieć jakieś niedobory, a nie chciałbym chorować.

Z tego co wiem, to trzeba ogólnie dbać o niedobory białka, żelaza, wapnia, cynku, wit B12 i wit D, sodu, potasu.
Czytałem też o jakiejś homocysteinie, ferrystynie - czy to też zbadać?

[edytowane 30/3/2014 przez neah]


OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
Dołączył: 13 lat  temu
Posty: 1596
15/04/2014 7:06 pm  

Odebrałam dzisiaj wyniki morfologii, leukocyty nadal obniżone- 3,8 (norma od 4), neutrocyty również 2,3 (norma od 2,5), ale jednak wzrosły (wcześniej było 3,5 i 2,0).

Znowu natomiast mam podwyższony cholesterol- znowu, bo jak kiedyś miałam badany to też tak było:

Cholesterol 227 (150-200)
HDL 67 (40-60)
LDL 149 (100-130)

Lekarz powiedział mi nawet, że norma co do LDL to właściwie teraz 100, także mam sporo to przekroczone.
Powiedział również, że u mnie dieta na niewiele się zda, ponieważ już teraz właściwie jestem na diecie.

Moje pytanie jest takie- czy macie podobne doświadczenia, jakieś pomysły jak można zbić ten cholesterol?
Wydaje mi się, że nie jem tłusto, owszem jem żółty ser, jajka i masło, ale to nie są raczej duże ilości, prawie codziennie też 300 gram jogurtu naturalnego 3,5%, poza tym sporo tłuszczów roślinnych- głownie oliwa z oliwek, pestki słonecznika i dyni, rzadko smażę, raczej polewam dania oliwą niż dodaję do gotowania.

Nie chciałabym brać już w tak młodym wieku tabletek na zbicie LDL dlatego zwrwacam się o pomoc, z góry dziękuję za porady.

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze


OdpowiedzCytat
Strona 16 / 18 Wstecz Następny
  
Praca