Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Drętwienie dłoni  

RSS

StellaArtois
weteran forum
04/11/2008 11:58 pm  

Od pewnego czasu mam bardzo zimne dłonie, a ostatnio zaczęły drętwieć 🙁 nie wiem dlaczego tak jest, może to dlatego, że ostatnio bardzo źle się odżywiam... 🙁

OdpowiedzCytat
kryminalna18
początkujący
05/11/2008 12:53 am  

Pozwole sobie przyłączyć sie do tematu, ponieważ mam podobny problem....otóż od pewnego czasu czuje takie dziwne mrowienie w 2 palcach i bardzo czasto dretwieje mi cała dłoń.....robiłam nie dawno badania i wszystko jest ok....

kryminalna18

OdpowiedzCytat
Ayna
 Ayna
forumowy expert
05/11/2008 1:27 am  

Zimne dłonie przy niskim ciśnieniu to częsta przypadłość kobiet. Mogą też drętwieć palce. Słyszałam ,że jeśli to takie uciążliwe to wykonuje się jakiś drobny zabieg , nacinając delikatnie końcówki palców co miało by spowodować lepsze ukrwienie. 😉
Drętwienie zapewne spowodowane jest złym krążeniem a nie jakimiś niedoborami witamin czy minerałów.
Sama borykam się z tym problemem , na szczęście jeszcze mi nie drętwieją palce.

Na poprawę krążenia zaleca się dużo ruchu ( sport ) , naprzemienne prysznice ( ciepłą i zimną wodą), masaże , uwzględnienie w diecie rozgrzewających przypraw ( np. imbir ) no i nie zaszkodzi lampka wina na noc. Na zewnątrz nie zapominać o noszeniu rękawiczek.
p/s A ja mam zimne stopy
🙁

OdpowiedzCytat
StellaArtois
weteran forum
05/11/2008 12:34 pm  

o, to mnie pocieszyłaś, Ayno 😀 ja stopy też mam zimne, czasami nie pomaga założenie dwóch par skarpet i siedzenie pod grubym kocem...ponadto mam jeszcze zimny nos i niekiedy uszy, ale pewnie ma to związek, tak jak napisałaś, z bardzo niskim ciśnieniem, bo faktycznie takie mam. jak w tamtym roku cały rok chodziłam na wydział na piechotę, to takie rzeczy się nie zdarzały, ale teraz jeżdżę autobusem, no i proszę...najczęściej drętwieje mi mały palec u lewej ręki.

OdpowiedzCytat
rubia
forumowy expert
06/11/2008 12:31 am  

Ja mam, w przeciwieństwie do Was, nadciśnienie, a też drętwieją mi ręce za każdym razem jak przyjeżdżam do Anglii. Zawsze w nocy i zawsze nie ta ręka, którą uciskam, bo na niej leżę, tylko ta, która swobodnie spoczywa na wierzchu. Nieraz zamiast spać zamartwiałam się, że mam początki udaru 😮 , aż pewnego dnia koleżanka z niskim ciśnieniem wspomniała przypadkiem, że ma podobny problem. Trochę mnie to uspokoiło, ale sprawa nadal jest dość tajemnicza. 😎 Może to wina morskiego klimatu? W każdym razie uczucie drętwienia nie jest przyjemne.
Co do zimnych stóp, nosa i uszu- to u mnie też bardzo częsty stan 😡

OdpowiedzCytat
adamrozew
stały bywalec
06/11/2008 1:38 am  

Chciałbym Wam pomóc i dać jakąs cudowną rceptę, ale niestety tak się nie da. Statystycznie, rzecz biorąc , z reguły takie drętwienie to oprócz tego, że jest kłopotliwe nie ma innych konsekwencji. Ale przyczyn moze byc tak wiele, ze po pierwsze na odległość, po drugie bez dokładnego wywiadu i badania oraz badan dodatkowych nic mądrego na ten temat nie da się powiedziec.
Niektórzy mają takie dretwienia sinienia palców np pod wpływem zimna, czesto mają to soby które kiedyś "przemroziły" dłonie , może tez to byc objaw zupełnie innch chorób (tzw. objaw/zespół Raynauda) np reumatycznych i innych tk. łacznej, mogą wchodzić w gre jakieś zaburzenia naczyniowe, zmiany w drobnych naczyniach np przy niektórych schorzeniach endokrynologicznych. Niektórzy opisują dretwienie wzdłuz całej konczyny górnej do palców i moze to mieć związek z chorobami kregosłupa. Nie mozna wykluczyć innych schorzeń neurologicznych, czy nawet czasmi anemii Mógłbym jeszcze parę przyczyn dorzucić ale nie o to chodzi, moze to byc nawet zwiazane z trybem zycia spaniem na jednym boku, uciskiem na na naczynie etc. Powtórze jak na początku postu, na szczęscie z reguły dolegliwosci te pomimo częstego występowania nie są statystycznie groźne. Wystarczy dobrze się ubierac, odżywiać (chyba tutaj to jest oczywiste :)) uprawiac trochę sportu.
Pozdrawiam
Adam
Badan jakie trzeba zrobic nie wymieniam bo wszystko zalezy od indywidualnego przypadku

[edytowane 5/11/2008 przez adamrozew]

OdpowiedzCytat
motylek8725
bywalec
06/11/2008 2:43 am  

wlasnie sie nad tym wiele razy zastanawialam...czasem po przebudzeniu nie moglam ruszyc reka bo byla calkowicie bezwladna 😮 musialam ja mocno rozmasowac i dopiero wtedy zaczelam nia poruszac 😮 to jest straszne uczucie widziec reke i jej nie czuc 😮 juz nieraz myslalam ze moze jestem na cos chora ale to sie zdarza teraz rzadko wiec chwilowo o tym zapomnialam.stopy raz mam zimne i nic mi nie pomaga na ogrzanie ich innym razem sa tak gorace ze chetnie wlozylabym je do zamrazalki 😮 dziwne mam przypadki mam nadzieje ze niegrozne...

OdpowiedzCytat
Mayka
bywalec
06/11/2008 9:10 pm  

Ja też mam z tym problem. Zimne dłonie i stopy mam nawet latem, a drętwienie ostatnio jeszcze bardziej się nasiliło. Drętwieją mi dłonie tak, że nie mogę przez chwilę ruszać palcami, czuje takie nieprzyjemne mrowienie. Jeśli chodzi o nogi, to drętwieją mi głównie stopy, ale jak w porę nie rozmasuję, to przechodzi aż do kolan 🙁

OdpowiedzCytat

Praca