Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Co na ból głowy?  

RSS

vegesmile
bywalec
12/09/2009 8:49 pm  

Zdziwiłam się bardzo, że nie znalazłam na forum takiego tematu. Możliwe, że wegetarian bóle głowy nie dotyczą prawie wcale, bo fakt - nie piszę w swojej sprawie.
Postanowiłam napisać tutaj, wśród swoich, którzy nie polecą mi silnych tabletek przeciwbólowych itp, a jedynie jakieś naturalne, dobre rozwiązanie.
Problem jest następujący - moją przyjaciółkę często nawiedzają bóle głowy. Zaczyna się lekkim bólem, a po kilku godzinach ledwo widzi na oczy i prawie nie kontaktuje... Była u wielu lekarzy, robiła wszelkie badania i wygląda na to, że nie ma widocznej przyczyny tego problemu. Poza tą głową jest to jedna ze zdrowszych osób jakie znam. Z jej obserwacji wynika, że głowa boli ją przy zmianach pogody, a i bez nich czas od czasu także. Ostatnio cierpi coraz częściej. Poddała się i jej jedynym sposobem jest nurofen czy dwa i sen. Ale nie jest to dobra walka ... sama boi się, że przy tak częstym przyjmowaniu leku w końcu przestanie on działać. Jest wiele ziół, ale podchodzi do tego sceptycznie.. oraz twierdzi, że jej ból jest za mocny na ziółka. Kupiłam dzisiaj chińską herbatkę chryzantemową instant. Ponoć bardzo dobra. Mam nadzieje, że ją namówię do regularnego picia, ale gdyby nie pomogło to nie chce tak jak ona się poddać i chce jej w końcu pomóc! Bo sprawa jest poważna, a ja nie chce żeby cierpiała...
Czy macie jakieś sposoby na silne bóle głowy ? Nie za bardzo alternatywne najlepiej, żeby udało mi się ją namówić...

jestem lewakiem.

OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
12/09/2009 10:14 pm  

Długa kąpiel, najlepiej z olejkami eterycznymi. Jest wiele działających w takim przypadku.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com

OdpowiedzCytat
vegesmile
bywalec
12/09/2009 10:23 pm  

Owszem, dobry pomysł, rozważałam to. A jakieś sposoby, które zminimalizowałyby częstotliwość napadów? Bo kąpiel to taka jednorazowa jest i też nie zawsze jest możliwość w każdej chwili wskoczyć do wanny...

jestem lewakiem.

OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
12/09/2009 10:35 pm  

Trudno powiedzieć, wszystko zależy od przyczyny. Bo to może być np. alergia albo napięcie psychiczne, albo zbytnie zaciskanie szczęk...
Wiem, że ataki migreny wywoływać może czerwone wino, kakao, żółty ser. Sama zresztą jestem obdarzona tą mało przyjemną dolegliwością...

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com

OdpowiedzCytat
Szczurunia
bywalec
13/09/2009 12:12 am  

A koleżanka nie ma problemów z ciśnieniem w czasie tych bólów głowy? Bo jeśli reaguje na zmiany pogody to może być to spowodowane ciśnieniem. Zarówno za niskie jak i za wysokie powoduje bóle głowy. Moja mama ma takie objawy jak opisałaś przy spadku ciśnienia, więc wtedy łyka kawę albo dwie.
Na pewno kojąco wpłynie kąpiel z olejkiem lawendowym, na mnie to działa. Tutaj znalazłam zastosowania różnych olejków:

http://www.arome.com.pl/wlasciwosci-lecznicze-olejkow-eterycznych.html

OdpowiedzCytat
Vida
 Vida
rozmówca
30/09/2009 2:39 am  

A co na "zwykłe" bóle głowy? macie jakieś sposoby?

OdpowiedzCytat
hipiska
weteran forum
01/10/2009 12:10 am  

A co na "zwykłe" bóle głowy? macie jakieś sposoby?

No właśnie nie 🙁 Ale na szczęście nie nękają mnie aż tak często. O, czasami gorąca kąpiel z jakimś ładnie pachnącym olejkiem mi pomaga 😛

Ilekroć zwalczałem pokusę było to piękne, ale kiedy pokusie ulegałem, było po stokroć piękniejsze

OdpowiedzCytat

Praca