Ostatnio mam problemy ze zdrowiem. zaczęło się to od nagłego zawrotu głowy strasznie przyspieszonego bicia serca i drżenia mięśni. Ciśnienie wtedy wynosiło 210/180. zanim w szpitalu się mna zajeli ( po ok godzinie) juz wszystko przeszlo zostal tylko bol glowy EKG i ciśnienie wyszło prawidłowe. Dostalam leki uspokajajacy prace serca PROPRANOLOL po ktorym mialo juz nie byc takich dolegliwosci. Niestety na drogi dzien historia sie powtorzyla.
Wynik morfologii:
WBC 8,12 (4,0-11,0)
RBC 4,9 (3,8-5,2)
HGB 13,3 (12,0-16,0)
MCV 77,3 (80,0- 97,0)
HCT 37,8 (37,0-47,0)
MCH 27,2 (26-32)
PLT 365 (130- 430)
cholesterol 189 mg (120-200)
Potas 4,3 (3,8-5,2)
Sód 136,0 (136,0-145,0)
Było podejrzenie że to od tarczycy ale pozniom TSH w normie.
Kardiolog stwierdził niemiarowość oddechową. Zlecił USG jamy brzusznej i echo serce ktore wyszły prawidłwo. Wczoraj załozyli mi Holtera.
Dodatkowo badanie magnezu zelaza i wapnia
wapń 9,87 (8,80-10,20)
żelazo 59 ( 50-150)
magnez 1,9 (1,9-2,5)
Lekarz twierdzi że magnez wypłulukalam pijac duzo kawy lub coli.. a ja coli nie lubie i nie pije nawet kropli z kawą jest podobnie pije wyjatkowo raz na kilka miesiecy ostatnio pilam jedna ponad miesiac temu.. Czesto piję kakao ktore zawiera duzo magnezu czesto tez jem orzechy zielone warzywa
Problem jest tez z sodem ktorego mam za malo a uzywam duzo soli. Mama uwaza ze nawet za duzo.
Dodam ze 2 lata temu mialam podobny epizod z kolataniem serca wtedy tez stwierdzono niemiarowosc oddechowa ale poza tym żadnych nieprawidlowosci. dostałam tylko relanium na uspokojenie.
Od momentu kiedy miałam ten atak serce ciągle czuję się zmęczona niewyspana i czesto boli mnei glowa. Potrafie przespac 12 godz i budze sie zmeczona
Może ktoś z Was pomoże rozwiązać ta zagadke? w domu nei daja mi spokoju bo za głowny powod tego uwazaja niejedzenie miesa..
[edytowane 19/3/2010 od SurykatkaxD]
Ale te wyniki, które podajesz, są na dolnej granicy normy, prawda? Nerki Ci zbadali? Jeżeli nie ma żadnej dietetycznej przyczyny tych niskich poziomów to mogą być zaburzenia wchłaniania. Sama mam znajomą, która na coś takiego cierpi i niestety jest skazana na tabletki (suplementy), bo jeśli przestaje je brać to po prostu popada w depresję z powodu tych niedoborów.
To trochę dziwne, co Cię spotkało, bo jeśli masz poziom magnezu na niskim, ale jeszcze prawidłowym poziomie to chyba nie powinno być aż tak drastycznych objawów. Poza tym nadmiar sodu wypłukuje magnez - czyli jeśli za dużo solisz, to rzeczywiście możesz mieć z tym problem. Jest też taka sól [url] http://www.zdrowazywnosc.com.pl/index.php?products=product&prod_id=76 [/url]
Poza tym wyczytałam, że:
Spadek poziomu sodu poniżej 135 mEq/l może być spowodowany przez:
* niedoczynnosc tarczycy, niewydolność kory nadnerczy
* czesto współwystępuje z chorobami układu oddechowego (zapalenie płuc, gruźlica, ropień płuca, nowotwór płuc, astma), czy ośrodkowego układu nerwowego (zakażenie, uraz, nowotwór)
* przyjmowanie niektórych leków, jak: amiodaron, chlorpropamid, klofibrat, karbamazepina, cyklofosfamid, tolbutamid, opiaty, tiazydy, oksytocyna, desmopresyna, SSRI, trazodon, winkrystyna
* niedożywienie, szczególnie w połączeniu ze spożyciem dużej ilości piwa
* przyjmowanie narkotyków z grupy amfetamin np. ekstazy
Ale nie masz wyniku poniżej 135. Generalnie myślę, że to lepiej mieć niski niż za wysoki.
Ja bym rozważyła suplementację magnezu (najlepiej w formie chelatowanej), no i zastanowienie się, czy ten atak nie był na tle nerwowym. Zresztą niedobory magnezu też źle wpływają na stan nerwów.
I życzę Ci, żeby się to nie powtórzyło.
http://szydelkoikoraliki.blogspot.com
Miałam podobne objawy, łomotanie serca, szybki puls i póle mięśni jakby pod lewą pachą. Poza tym drżałam cała i było mi okropnie zimno. Po przebadaniu okazało się, że mam niedobór potasu i wszystkie te objawy występują na tle nerwicowym.
Niedawno objawy wróciły, bardzo utrudniają życie, nie wiem, jak u Ciebie, ale u mnie nasilają się w nocy. I nie mam pojęcia jak sobie z tym radzić.
Fasolencjo, ja miałam kiedyś podobne bóle w klatce piersiowej i kłopoty z oddychaniem. Miałam wówczas dużo stresu i żyłam zbyt szybko. Nie uprawiałam sportów i odżywialam się niezdrowo. W takich sytuacjach zawsze pomagał mi Aspargin. Parę lat temu był do kupienia w aptekach bez recepty nie wiem jak z tym jest teraz, ale powinien być również łatwy do kupienia.
SurykatkaxD
Piszesz.że dużo jesz kakao .kakao tak jak kawa zawiera dużo kofeiny która wypłukuje minerały z organizmu.Raczej staraj się jeść naturalne pokarmy na przykład kasza gryczana zawiera dużo magnezu.Sód zawarty jest w świeżych sokach owocowo warzywnych.
[edytowane 29/3/2010 przez tessa]
Na naszej stronie znalazłem coś o magnesie:
http://www.wegetarianie.pl/mod-CMpro-viewpage-pageid-18.html
Mam nadzieje , że pomoże 😉
Życzę zdrowia 😉
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja