Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Osłabienie - jak rozpoznać powód?  

Strona 1 / 2 Następny
  RSS

Matello
forumowicz
12/05/2010 1:24 am  

Siemka, mam taki dziwny problem 😛 Od jakiegoś czasu czuję się osłabiony, senny, miewam bule głowy, ogólnie jestem w "kiepskim stanie". I nie wiem jaki jest tego powód, czy źle dobrana dieta wegańska (prawdopodobne) czy może moje długie sesje przed komputerem, które trwają już od około 6 lat (jak nie lepiej) [również prawdopodobne]. Czy są jakieś badania, które mogą pomóc rozpoznać, jaki jest tego powód? Jakby to był weganizm to najwyżej wróciłbym do mleka, jakiejś lepszej firmy (tzn. krowy traktowane dość "humanitarnie" - wcześniej piłem Mlekovite, ale przyznam że nie wiem jak z nią jest 😛 A jajek eko to już całkiem nie mam skąd wytrzasnąć 😛 Ale jak będzie trzeba to da radę, ale chcę mieć pewność.

[edytowane 11/5/2010 przez Matello]

OdpowiedzCytat
katrinko
stały bywalec
12/05/2010 5:23 pm  

Najlepiej idź do lekarza, tylko nie sugeruj odr razu, że może to być wina weganizmu; zrób przede wszystkim morfologię, może badanie moczu, poziom żelaza ew. innych pierwiastków. Jeśli okazałoby się, że wyniki nie są dobre i wskazywałoby to na braki w diecie (także wg lekarza!) wydaje mi się że nie musiałbyś rezygnować z weganizmu i tak, może dałbyś radę bardziej zbilansować dietę? Na forum znajdziesz dużo rad dotyczących prawidłowej diety wegańskiej.

OdpowiedzCytat
Matello
forumowicz
12/05/2010 6:11 pm  

Ale boje się, że problem może leżeć w B12. Wyczytałem na wikipedii objawy niedoboru i się pokrywają z tymi, które ja mam - niestety :/ Jak jest z tym traktowaniem zwierząt przez takie firmy jak Mlekovita? Bo to by - jak myślę - rozwiązało problem.

OdpowiedzCytat
Maksymilian1997
bywalec
12/05/2010 6:20 pm  

Jest suplement diety B12 Vegevit dla wegan lub jedz dużo drożdzy choć nie jadłem surowych napewno lepsze rozwiązanie to suplement 😀

[edytowane 12/5/2010 przez Maksymilian1997]

OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
12/05/2010 6:22 pm  

O mamo. Natychmiast zacznij suplementować B12, jeśli jeszcze tego nie robisz. Bo jeśli pojawią się zmiany neurologiczne z niedoboru, to mogą się już nie cofnąć do końca. Mleko może nie wystarczyć, za mało kobaltu jest w glebie, żeby była tam odpowiednia ilość B12.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com

OdpowiedzCytat
katrinko
stały bywalec
12/05/2010 6:23 pm  

Skoro boisz się,że to niedobór B12, to po piewsze zbadaj jej poziom, po drugie kup ją sobie i zacznij zażywać. Jedzenie nabiału nie jest lekiem na niedobór tej witaminy, bo, nie oszukujmy się, mleko, sery z przemysłowego chowu krów nie zawierają jej wcale dużo. Jeżeli w badaniu wyjdzie ci znaczny niedobór, leczy się go zastrzykami z B12 o ile wiem. Tabletki natomiast najlepiej zażywać rozpuszczone, jak zaleca to Jędruś 😀 Poszukaj jego postów, zresztą, temat witaminy B12 przewijał się przez forum często.

OdpowiedzCytat
Catinahat
bywalec
12/05/2010 6:26 pm  

Jak się jest weganinem to trzeba suplementować b12. Nie wydaje mi się żeby samo picie mleka (tym bardziej takiego sklepowego) zapewniło ci wystarczającą ilość tej witaminy. Tak jak Katrinko radzę ci zrobić sobie badania.

OdpowiedzCytat
Matello
forumowicz
12/05/2010 6:30 pm  

po drugie kup ją sobie i zacznij zażywać.

a gdzie można ją kupić?

OdpowiedzCytat
Maksymilian1997
bywalec
12/05/2010 6:41 pm  

vegevit w aptekach na recepte :/ , a drożdże w sklepie xD

OdpowiedzCytat
katrinko
stały bywalec
12/05/2010 6:59 pm  

Suplementy B12 w aptece oczywiście, niekoniecznie na receptę, ja kupuję bez, to zależy od apteki, trzeba rozejrec się i popytać. Mozna też kupic przez internet. Drożdży zwykłych jako żródła B12 nie polecałabym...

OdpowiedzCytat
Maksymilian1997
bywalec
12/05/2010 8:34 pm  

czemu ?

OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
12/05/2010 9:23 pm  

Drożdże zawierają witaminy z grupy B, ale nie B12. Kup B12 Naturell, niektóre apteki ponoć chcą recepty (ja się nie spotkałam z tym u siebie), ale na pewno znajdziesz jakąś normalną. Ja biorę tabletkę i trzymam pod językiem aż do rozpuszczenia, tak się ponoć lepiej wchłania - zresztą z roztworem jest podobnie.

OdpowiedzCytat
Pacyna
bywalec
12/05/2010 9:41 pm  

Wszystko to, o czym mówisz (senność, osłabienie, bołe glowy - dość uciążliwe, i generalna kiepska forma) przerabiałam sama w zeszłe wakacje, ale nie byłam jeszcze wtedy na diecie wegetariańskiej/wegańskiej.

Oczywiście jak nie wiadomo o co chodzi, to - idzie się do lekarza. No to poszłam. Po badaniach moczu, morfologii, echo serca, teście wysiłkowym, USG jamy brzusznej (...), lekarz doszedł do wniosku, że to tylko i wyłącznie problemy z ciśnieniem (i ze to w moim wieku - a mam 17 lat, podobno normalne), dostałam jakieś lekarstwa. Do tej pory zresztą mam takie totalne zniżki formy - jak np. teraz, od 3 dni siedzę w domu, w poniedzialek ledwo palcem mogłam ruszyć, przeleżałam cały dzień.

Nie czuję się na tyle ekspertem, aby dawać Ci porady odnośnie B12 etc., ale myślę, że po porstu należy udać się do lekarza, mimo wszystko to chyba najlepsze wyjście. Powód może byc banalny, ale może też się coś dziać, lepiej to sprawdzić ze specjalistą.

post ten wyraża opinię użytkownika w dniu dzisiejszym i nie może być użyty przeciwko niemu w dniu jutrzejszym ani żadnym innym.

OdpowiedzCytat
Matello
forumowicz
13/05/2010 1:07 pm  

Drożdże zawierają witaminy z grupy B, ale nie B12. Kup B12 Naturell, niektóre apteki ponoć chcą recepty (ja się nie spotkałam z tym u siebie), ale na pewno znajdziesz jakąś normalną. Ja biorę tabletkę i trzymam pod językiem aż do rozpuszczenia, tak się ponoć lepiej wchłania - zresztą z roztworem jest podobnie.

Naturell? Nie lepiej Vegevit B12? Naturel zawiera 0,000010 g b12, a Vegevit B12 - 5 g (ile to razy więcej? 5 miliardów? Ale w sumie to dziwne, chyba się pomylili w opisie...)

[edytowane 13/5/2010 przez Matello]

OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
13/05/2010 3:13 pm  

Coś Ci się pomyliło z tymi liczbami, Naturell ma większą dawkę. Mowa o zawartości witaminy, a nie wadze tabletki. B12 w Vegevicie jest śladowa ilość.
Jeśli wyczytałeś to tutaj [url] http://www.domzdrowia.pl/45069,vegevit-b-12-5-mcg-tabletki-100-szt.html [/url] to są to błędne dane!

[url] http://www.leki.med.pl/lek.phtml?id=486&idnlek=2375&menu=4 [/url] tu właściwe, Naturell ma 2 razy więcej - 10 mcg. Dlatego aż tyle, bo wchłania się bardzo niewielka część.

[edytowane 13/5/2010 przez Lily]

OdpowiedzCytat
Strona 1 / 2 Następny

Praca