Nie radzę kupować wit B12 w naszych aptekach-skoro nasz przemysł farmaceutyczny nie dba o polskich wegetarian to zbojkotować i kupować na internecie o wiele lepsza wit w formie metylokobalaminy.Własnie zakupiłam preparat złożony pod nazwą Anavita(szukać w google) i jest tam cały zestaw minerałów w dobrze przyswajalnej formie,minn CHELATOWANY Cynk oraz METYKOBALAMINA w dawce 250 mcg.Zdziwi Was może tak duża dawka,skoro zapotrzebowanie wynosi 10 razy mniej,ale taka jest własnie wchłanialnośc wszelkich suplementów B12.Suplementowana wchlania się na innych zasadach niż ta z żywności np z jajek,gdyż na zasadzie dyfuzji.Wchłania się zaledwie ułamek,więc trzeba zażywać sporo.W formie cyjanowej nie jest to dobry sposób,-forma metylo lub adenozyno jest dużo bezpieczniejsza,lepsza.Istnieje jeszcze forma hydroxy(taka jak w żywności,ale to już w formie zastrzyków,więc tylko na marginesie wspominam.Cena Anavity wynosi ok 140 zlotych razem z przesyłka,.Jest to super cena,gdyż tabletek jest aż 180,Polecam.Niezle sa też drożdże odżywcze jako żródło B12 ale nie własnej roboty,Też można kupić przez internet
Jesli znajdę korzystną wersję samej B12 dam znać.Na razie ten zestaw jest najlepszy jaki znam.Widziałam wersje czystej B12 ale nie na polskich stronach,więc trudno mi się rozeznać w procesie zamawiania.Co do cen,to porównaj sobie byle Witaral-za 30 tabletek w małych dawkach masz około 20 złotych
To już Naturell jest tańszy, a najbardziej ekonomicznie wychodzi Solgar: 100 tabletek po 100 mikrogramów każda w cenie 30kilku złotych (jeszcze raz podziękowania dla Bellis).
Zawiera podejrzany stearynian magnezu, ale piszą, że jest suitable for vegans.
[edytowane 30/3/2012 od eRZet]
Strefa rokendrola wolna od Angola, środa/czwartek godzina 0.00 w radiowej Trójce
Z tego by wynikało że Solgar jest najtaszy,gdyż zawiera 100 mcg,a w Naturell jest tylko 10 mcg,więc zupełnie się nie opłaci.Aby przyswoić dzienne zapotrzebowanie trzeba spożyć Solgar,Jedyny szkopuł ,że to sa cyjanokobalaminy,a nie metylo..I tu własnie zdania sa podzielone,gdyż w większości żródeł uważa się metylkobalaminę-niedostepną w polskich aptekach za lepszą,bepieczniejszą.Cyjanokobalamina jst natomiast trwalsza,stabilniejsza jako produky handlowy
Jeszcze małe uzupełnienie do mojej wypowiedzi-zapotrzebowanie dla dorosłego wynosi ok 2,5 mcg,ale z suplementów doustnych przyswaja sie niewielki ułamek,więc jesli na ulotce informacyjnej czytamy że tabletka zawiera 10 mcg to znaczy ze trzebaby dziennie łyknąc wiele tabletek.A więc Naturel się nie opłaci.Witamina z żywności,np z jajek,jogurtow przyswaja sie na innych zasadach-przez wiązanie z czynnikiem Castla w żolądku.Ta z suplementów przyswaja się przez dyfuzję ,w niewielkim ulamku przyswajalności.Duże dawki w zastrzykach też wydają się niewskazane,nadmiar i tak jest wydalany przez nerki.Najlepsza opcja to częste dawki doustne w mniejszych porcjach.Trudno coś zarzucić drożdżom odżywczym,skoro 2 łyczeki dziennie wystarczą-można rozpuścić w wodzie,(zawiesina).Podany przez przkład preparatu Anavite wydaje się dobry ze względu na pełną dawkę w jednej tabletce-bo 250mcg-to nie za dużo,z tego zostanie przyswojone ok 1/100 .Tyle że każdy wolałby czystą.Dla znawców języków obcych żaden problem zamowić przez internet czystą metylkobalaminę-jest jej sporo na forach.Tylko dokładnie sprawdzcie czy chodzi o cyjano-czy o metylo-
Źródła witaminy B12: jajka, mleko i przetwory mleczne, pieczarki i grzyby, fermentowane produkty sojowe (np thua-nao), fermentowana Japanese Black Tea (Batabata-cha) , fermentowany napój z melona
źródło m.in.
The findings reported here may lead to the development of (fermented) foods
based on perishable fruits, such as melons, with extended durability and higher
nutritional value. A good-tasting fermented melon juice or melon squash
containing high folate and vitamin B12 levels could be the start of a product
line with a longer shelf-life that especially targets vitamin-deficient populations.
aem.asm.org/cgi/content/full/74/10/3291?view=long&pmid=18344331
High-Level Folate Production in Fermented Foods by the B12 Producer
Lactobacillus reuteri JCM1112{triangledown}
Filipe Santos,1,{dagger} Arno Wegkamp,1,{dagger} Willem M. de Vos,2 Eddy J.
Smid,1 and Jeroen Hugenholtz1*
The Netherlands,1 Laboratory of Microbiology, Wageningen University and
Research Centre, Wageningen, The Netherlands2 [u] [/u] [b] [/b]
Szpiceluś
Źródła witaminy B12: jajka, mleko i przetwory mleczne, [b]pieczarki i grzyby, fermentowane produkty sojowe (np thua-nao), fermentowana Japanese Black Tea (Batabata-cha) , fermentowany napój z melona [/b]
źródło m.in.
The findings reported here may lead to [...]
To gdzie jest o tym wspomniane w tych źródłach??
Jakie źródło podaje, że wszystkie te produkty są naturalnym źródłem witaminy B12 ?(czyli że nie są w nią wzbogacane, ani poddawane określonej [b]fermentacji z użyciem określonego szczepu bakterii[/b])?
Jeśli jest to w tym artykule, to proszę konkretny cytat, przeczytałam abstrakt, do przeszukania reszty z braku czasu i cierpliwości użyłam wyszukiwarki, i nic nie znalazło
ania
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja