Hejka
Czy ktos moze trenuje w domu lub na silowni
I mzoe ma jakies wskazowki na temat suplementacji (bialko, weglowodany czy gainery oraz tez suplementacja witaminowa) Chodiz mi o weganskie/wegetarianskei sprawdzone produkty
Oraz inne wskazowki na temat diety co jesc i jak a czego unikac
[edytowane 11/11/2011 od xxl]
Może [url] http://www.surawka.republika.pl/KIW.html [/url] , [url] http://www.wegesport.pl/index.php?option=com_content&task=section&id=2&Itemid=37 [/url]
http://szydelkoikoraliki.blogspot.com
wracam do tematu
od poniedziałku zaczynam ćwiczyć na siłowni bez trenera, czy ktoś może mi podpowiedzieć jak długo powinien trwać taki trening dla osoby zupełnie "zielonej" i od jakich ćwiczeń zacząć żebym we wt mogła iść do pracy 😉
do dyspozycji mam tzw; atlas i bieżnie
[edytowane 6/8/2011 przez jazz]
gdyby zwierze zabiło z premedytacją, byłby to ludzki odruch.
Chcesz wzmocnić mięśnie czy spalić trochę tłuszczyk? Na mięśniach to ja się nie znam, a jeśli chodzi o to drugie to ćwiczenia aerobowe czyli na przykład bieżnia minimum 30-40 minut. Trening siłowy wzmacnia działanie aerobów, więc trochę też nie zaszkodzi. U mnie zazwyczaj niecała godzinka aeroby (akurat stepper i ergometr, bo to mam do dyspozycji albo bieganie) a siłowy trening to z kilkanaście minut przed/po, ale raczej rzadziej niż częściej, więc nie będę rozwijać tematu 😛
Widzę, że ciepło się zrobiło i wszystkim się ćwiczyć zachciało... mi też, bo od dzisiaj biegam, za chwilę idę ;)...
A wracając do tematu, to zacznij ćwiczenia na maszynie (atlas jest ok), zapewni ci to stabilną i prawidłową pozycje i będziesz mogła się skopić na wykonywaniu ćwiczenia, a nie na tym czy ci się sztanga przechyla.
Biorąc twoją pleć i poziom zaawansowania, to zakładam że chcesz poćwiczyć dla lepszego zdrowia i wypuklenia pewnych mięśni ;)...
Więc na początek przed każdym treningiem zrób dobrą rozgrzewkę. Przed każdym treningiem na atlasie pobiegaj (truchtem) też około 20 minut. Gdy trening składa się z samego biegania niech to będzie na wstępie 30minut (truchtem) i stopniowo zwiększaj czas biegania oraz tępo (ale powoli), to powinno pomóc w uniknięciu zbytnio wielkich zakwasów (ale nie zupełnie). Na początku trenuj co trzy dni z czasem co drugi (na zmianę bieganie i atlas)
Dla większych partii mięśni (np. klata, uda, barki) staraj się raz robić raz w tygodniu... z czasem może byc to dwa... brzuch możesz robić na każdym treningu...
http://www.gajusz.org.pl/jedenprocent
Czy ktos moze trenuje w domu lub na silowni
I mzoe ma jakies wskazowki na temat suplementacji (bialko, weglowodany czy gainery oraz tez suplementacja witaminowa) Chodiz mi o weganskie/wegetarianskei sprawdzone produkty
Oraz inne wskazowki na temat diety co jesc i jak a czego unikac
Nie przesadzaj z białkiem ani z wit z grupy b.
edit.
Ja olałem ciężary jakies 6 lat temu. 🙂
[edytowane 6/8/2011 przez cienkun]
Niekoniecznie trzeba siłowni żeby sie fajnie wyrzeźbić . ja ćwiczę w domu, oprócz codziennej gimnastyki mam 3 kilowe hantelki i juz całkiem spore mięśnie mi sie zrobiły, ..na brzuchu tez 🙂 Ale na suplementach sie nie znam .
No pewnie. Joga jest super. Ale jeżeli się to robi bez nauczyciela, to trzeba być bardzo ostrożnym. Zresztą przy wszystkich ćwiczeniach trzeba.
[edytowane 6/8/2011 przez cienkun]
hej dzięki ,nie spodziewam się aż takiego odzewu 🙂
chcę przede wszystkim stracić kila kilogramów, i na pewno NIE rozbudowywać sobie ud bo z natury są ogromniaste
czyli zrzucić dół ukształtować górę
MuayThai89 dzięki za podpowiedź żeby zacząć z przerwami szczerze mówiąc nie wpadłabym na to i starałabym się ćwiczyć codziennie :rotfl: pewnie by bolało 😮
gdyby zwierze zabiło z premedytacją, byłby to ludzki odruch.
no właśnie.. pytanko tez mam. Wyrobiłam sobie ładne mięśnie ale nie chce przesadzić i zostać babochlopem , tzn ze teraz mam tylko ćwiczyć z hantlami 1-2 razy w tyg. zeby to utrzymać ? bo do tej pory ćwiczyłam co dziennie..
Choć nigdy nie zajmowałem się tym na poważnie, więc mogę być w błędzie, ale wydaje mi się że jeżeli nie zwiększysz obciążenia/ intensywnosci, a najlepiej, delikatnie zmniejszysz intensywnosć treningu, to nie będziesz już mieć przyrostu mięsni, nawet przy zachowaniu takiej samej częstotliwosci treningów.
edit. Chyba nie powinno się ćwiczyć codziennie. wskazany jest odpoczynek dla mięsni i sciegien. Tak z 2 dni w tygodniu wolnego. 🙂
[edytowane 7/8/2011 przez cienkun]
NIX. Ćwiczenie z obciążeniem zawsze rozwija mięśnie. Przyzwyczajamy organizm do sygnału, że w tym miejscu wykonujemy większą pracę niż potrzeba dla stanu neutralnego, on więc powiększa masę mięśniową, aby sprostać stałemu jak mu się wydaje obciążeniu.
Stąd warto uważać np. na ćwiczenie brzuszków z obciążeniem, jeśli nie ma się precyzyjnej kontroli nad swoim ciałem najlepiej w ogóle zapomnieć o obciążeniu bo brzuch po prostu rośnie.
W wielkim skrócie są też 2 rodzaje włókien: wolnokurczliwe i szybkokurczliwe. Rozwojowi 1 sprzyja ćwiczenie wytrzymałościowe, 2 - ćwiczenie siłowe. 1 to ćwiczenia lekkie, ale długie i z udziałem tlenu (np rowerek, aerobik) 2 - to ćwiczenia ze sztangami. 1 mięśnie nie są z wyglądu okazałe i ich przewagę Tobie bym polecał aby zachować kobiecość, natomiast 2 to właśnie takie męskie mięśnie.
Żeby wzmocnić mięśnie trzeba mięśnie najpierw rozciągnąć.
A to się robi za pomocą ćwiczeń rozciągających (rozgrzewka).
Pomiędzy ćwiczeniami siłowymi warto robić ćwiczenia rozciągające.
Moim zdaniem najlepsze są ćwiczenia jogi.
Polecam wybór ćwiczeń jogi jaki zrobił Makary Sieradzki w książce Życie bez chorób. (w niej są fotki jak to wygląda).
Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty.
:yltype:
Moim zdaniem najlepsze są ćwiczenia jogi.
Polecam wybór ćwiczeń jogi jaki zrobił Makary Sieradzki w książce Życie bez chorób. (w niej są fotki jak to wygląda).
Czytałam, fajna książka, mądra, a obrazki heh, trzeba zobaczyć jak się Pan Makary wygina - w tym wieku - pozazdrościć:)
IMHO najlepszy podręcznik Hatha Jogi na początek to "Hatha Joga dla wszystkich" Maliny Michalskiej. A książki B.K.S. Iyengara są w ogóle debest. Też ma jedną specjalnie dla początkujących, ale nie miałem jej w rękach. Ale "Światło Jogi" jest super, ale tam już mamy dużo zaawansowanych asan.
Edit. Jest jeszcze podręcznik specjalnie dla kobiet "Joga doskonała dla kobiet" Gity Iyengar (córki B.K.S. Iyengara)
[edytowane 8/8/2011 przez cienkun]
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja