Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone
Soja - wole tarczyc...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Soja - wole tarczycowe

12 Wpisy
8 Użytkownicy
0 Reactions
3,056 Widoki
(@10655)
Active Member
Połączone: 15 lat temu
Wpisy: 19
Rozpoczynający temat   [#6237]

Niedawno czytałam w internecie na temat soi i przeraziło mnie stwierdzenie, że 'długotrwałe spożywanie dużych ilości soi' może prowadzić do powstania tzw wola taczycowego. Co myślicie na ten temat i czy znacie kogoś kto na to zachorował? Zastanawiam się ile to w ogóle 'duże ilości i długotrwałe spożywanie? Przyznam, że lubię soję i gdy nie mam nic na ciekawego na obiad od razu sięgam po sojowe kotleciki...

Artykuł o soi tu http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soja-lagodzi-menopauze-zastepuje-mleko-i-mieso-obniza-cholesterol-chroni-przed-rakiem_33952.html

Cytat
(@11368)
Active Member
Wpisy: 5

czesc

wiesz co, nie sięgaj po sojowe kotleciki. To jest ZŁO. Te najczęściej spotykane kotlety sojowe mogą być tworzone dwoma metodami. Pierwsza z nich to ekstruzja. Strawność białek po ekstruzji maleje (ze względu na wiązania poprzeczne i topienie się struktur polimerowych) Druga metoda to przędzenie. Droższa i nie jest WEGE. Poza tym kotlety robi się z izolatów sojowych, zero wartości odżywczych i jeszcze wciskają to ludziom co się odchudzają...
Jedz Tofu!!!!

(link od ciebie cos nie dziala)

OdpowiedzCytat
(@10655)
Active Member
Rozpoczynający temat  

Obrzydziłeś mi. Nie wiem czemu link nie działa, ale wszystkie te informacje z tego artykułu można znaleźć gdzie indziej w necie.

OdpowiedzCytat
(@11254)
Estimable Member
Wpisy: 227

Dlatego najlepiej robić swoje kotlety a nie te z paczki. A jak masz obawy to zamień soję na soczewicę, fasolę albo ciecierzycę i tyle.. 🙂

OdpowiedzCytat
(@10294)
Famed Member
Połączone: 16 lat temu
Wpisy: 2718

Ja bym uważał na ilość spożywane soi w przypadku nadczynności tarczycy.

OdpowiedzCytat
(@10655)
Active Member
Rozpoczynający temat  

Ja zwykle te z paczki kotlety bo szybko itp w sumie ja dużo nie jem - max 2 kotlety na raz i przecież nie codziennie. Nadczynności nie mam, bo kiedyś się badałam na tarczycę, tyle, że ona jest podobno bardzo mała, ogólnie trochę mnie wystraszył ten artykuł.

OdpowiedzCytat
(@10294)
Famed Member

Możesz jeść, nic Ci nie będzie :red:

OdpowiedzCytat
 an
(@4310)
Reputable Member
Połączone: 19 lat temu
Wpisy: 360

cienkun, wprowadzasz w błąd

to w niedoczynności a nie w nadczynności soja jest niewskazana, wręcz można powiedzieć zabroniona

Nie chce mi się pisać więc tylko dam link do podobnego tematu http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=497870#497870

OdpowiedzCytat
(@10294)
Famed Member

sorki 😛

[edytowane 18/2/2012 przez cienkun]

OdpowiedzCytat
(@6135)
Reputable Member
Połączone: 18 lat temu
Wpisy: 295

O nieeeee, a tak lubię kotleciki sojowe z paczki 😮 Ehhhh, wszędzie jakieś szkody.. 🙁

OdpowiedzCytat
(@8909)
Reputable Member
Połączone: 17 lat temu
Wpisy: 382

Ja czasem jem, raz na jakiś czas nie zaszkodzi 😉

OdpowiedzCytat
(@5657)
Noble Member
Połączone: 18 lat temu
Wpisy: 1236

[url] http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soja-lagodzi-menopauze-zastepuje-mleko-i-mieso-obniza-cholesterol-chroni-przed-rakiem_33952.html [/url]

Powinno już działać. Sprawdzajcie linki (dokładnie kopiujcie z pasku adresu) zanim wkleicie.

OdpowiedzCytat
Udostępnij: