Niedawno czytałam w internecie na temat soi i przeraziło mnie stwierdzenie, że 'długotrwałe spożywanie dużych ilości soi' może prowadzić do powstania tzw wola taczycowego. Co myślicie na ten temat i czy znacie kogoś kto na to zachorował? Zastanawiam się ile to w ogóle 'duże ilości i długotrwałe spożywanie? Przyznam, że lubię soję i gdy nie mam nic na ciekawego na obiad od razu sięgam po sojowe kotleciki...
Artykuł o soi tu http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soja-lagodzi-menopauze-zastepuje-mleko-i-mieso-obniza-cholesterol-chroni-przed-rakiem_33952.html
czesc
wiesz co, nie sięgaj po sojowe kotleciki. To jest ZŁO. Te najczęściej spotykane kotlety sojowe mogą być tworzone dwoma metodami. Pierwsza z nich to ekstruzja. Strawność białek po ekstruzji maleje (ze względu na wiązania poprzeczne i topienie się struktur polimerowych) Druga metoda to przędzenie. Droższa i nie jest WEGE. Poza tym kotlety robi się z izolatów sojowych, zero wartości odżywczych i jeszcze wciskają to ludziom co się odchudzają...
Jedz Tofu!!!!
(link od ciebie cos nie dziala)
Obrzydziłeś mi. Nie wiem czemu link nie działa, ale wszystkie te informacje z tego artykułu można znaleźć gdzie indziej w necie.
Dlatego najlepiej robić swoje kotlety a nie te z paczki. A jak masz obawy to zamień soję na soczewicę, fasolę albo ciecierzycę i tyle.. 🙂
Ja bym uważał na ilość spożywane soi w przypadku nadczynności tarczycy.
Ja zwykle te z paczki kotlety bo szybko itp w sumie ja dużo nie jem - max 2 kotlety na raz i przecież nie codziennie. Nadczynności nie mam, bo kiedyś się badałam na tarczycę, tyle, że ona jest podobno bardzo mała, ogólnie trochę mnie wystraszył ten artykuł.
Możesz jeść, nic Ci nie będzie :red:
cienkun, wprowadzasz w błąd
to w niedoczynności a nie w nadczynności soja jest niewskazana, wręcz można powiedzieć zabroniona
Nie chce mi się pisać więc tylko dam link do podobnego tematu http://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=497870#497870
sorki 😛
[edytowane 18/2/2012 przez cienkun]
O nieeeee, a tak lubię kotleciki sojowe z paczki 😮 Ehhhh, wszędzie jakieś szkody.. 🙁
Ja czasem jem, raz na jakiś czas nie zaszkodzi 😉
Powinno już działać. Sprawdzajcie linki (dokładnie kopiujcie z pasku adresu) zanim wkleicie.