**bezciała** Ten pierwszy link prowadzi wprost do światowej klasy experta w dziedzinie tłuszczy - Mary Enig. Jej książka "Know Your Fats" to klasyka w tej dziedzinie. Co do drugiego linku to jestem trochę zawiedziony. Skąd ty wytrzasnąłeś tego Bena Best? Jego kwalifikacje wyglądają trochę blado przy M. Enig. Ben Best mówi o sobie, że jego "late 20s & early 30s were dominated by educational pursuits that were more suitable to my nature. I was a "professional student" at Simon Fraser University. Później zarabiał na życie jako taksówkarz.
Ten artykuł w Mercoli jest również ciekawy: http://www.mercola.com/2002/aug/17/saturated_fat1.htm
**bezciała** Skąd ty wytrzasnąłeś tego Bena Best? Jego kwalifikacje wyglądają trochę blado przy M. Enig. Ben Best mówi o sobie, że jego "late 20s & early 30s were dominated by educational pursuits that were more suitable to my nature. I was a "professional student" at Simon Fraser University. Później zarabiał na życie jako taksówkarz.
Artykuł jest bardzo dobry, Wyjaśnia wiele spraw!
I nawet gdyby taksówkarz jego eminencję wyprzedził, powinniśmy zaakceptować to z fasonem 🙂
Właśnie niedawno zainteresowałam się olejem kokosowym, ale chciałam najpierw zobaczyć co się tutaj dzieje - jakie opinie itp. Przyznam, że zalety oleju kokosowego mnie nie zadziwiły, ale żeby tł. wielonienasycone były złe? Kiedy przygotowywałam prezentację o fitosterolach natknęłam się na artykuł, co prawda jakiegoś laika, który opisywał jak cały świat klęka przed olejami, a on wszystko smaży na maśle i smalcu i jest zdrowy, ma cholesterol w normie. Wierzę, że te wszystkie oleje podczas smażenia mogą się zmieniać w nieciekawe substancje. To samo powtarza mi ciągle mama, która też czyta Budwig, Korżawską itp. Ale mam nadzieję, że na surowo taki olej rzepakowy np jest ok? Słyszy się o nim przecież tyle dobrego...
A jak w ogóle smakuje olej kokosowy? Czy potrawy na nim smażone bardzo odbiegają smakiem od tych smażonych na "zwykłych" olejach?
jestem lewakiem.
co do smaku oleju ot jeżeli jest nierafinowany a taki właśnie chcemy kupić ma zapach i posmak kokosa 😉 przy smażeniu nie będzie to specjalnie zauważalne no chyba że nawalimy go bardzo dużo. jest okropnie zdrowym olejem i dużo mniej kalorycznym niż inne oleje(o jakies 20-30%) a to serio dużo jeżeli zastąpimy zwykły olej właśnie kokosowym możemy jeść dużo mniej kalorii 😉 albo dać go więcej 😛 i jeść tyle samo
warto bliżej zapoznać się z tym olejem na początek do przeczytania artykuł o właściwościach zdrowotnych [url= http://www.zdrowyportal.pl/1956/olej-kokosowy-10-wlasciwosci-leczniczych-oleju-kokosowego]http://www.zdrowyportal.pl/1956/olej-kokosowy-10-wlasciwosci-leczniczych-oleju-kokosowego[/url]
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja