podobno syrop z agawy wcale nie jest zdrowy - to najczęściej wysoko przetworzony słodzik bez żadnej wartości odżywczej, a do tego tuczy (100 gram zawiera aż 300 kilokalorii), więc...
co do ksylitolu to jest on w miarę ok, ma dużo prozdrowotnych właściwości (np. chroni przed próchnicą, pomaga przyswajać wapń, ma właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne), ale też jest parę rzeczy na które trzeba uważać, np. potrafi przeczyścić, jak go za dużo zjemy 😉 no i jednak trochę kalorii ma (cukier ma 405 kcal/100 g, a ksylitol 240)
stewia rządzi według mnie 🙂 oczywiście najlepiej w postaci liści - trzeba tylko przywyknąć do smaku 🙂
ostatnio widziałam liście stewii w Auchanie
[edytowane 14/7/2016 od nightrunnerka]
OlkaM
z syropem z agawy prawda
teraz stosuję miód
słyszeliście o miodzie "dzikim" robionych w pniach (belkach) ściąga się tylko go raz w roku gdy pszczoły mają nadwyżkę (a zawsze mają)- to jest dobra alternatywa dla wegan- niestety nie wiem czy jest już na rynku, bo ten sposób dopiero się rozkręca no i nie przynosi takich korzyści majątkowych- za to zdrowotne są całkowicie- no i takich pszcółek nie dokarmia się syropami glukozowo-fruktozowymi
no i owoce, suszone, normalne każde !
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja