Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

cienkie, łamliwe, matowe włosy  

Strona 1 / 2 Następny
  RSS

Princess_Leia
bywalec
28/01/2013 1:57 am  

Witam.
Wiem, że były już wątki o wypadaniu włosów oraz o "odżywkach ratujących czuprynę". Jednak mi chodzi o coś nieco innego. Mam 19 lat, wegetarianką jestem od ok.10 lat. Stan moich włosów jest koszmarny. Są bardzo cienkie, wypadają i wyglądają bardzo niezdrowo. Boję się, że wpływ na to może mieć dieta. Coś za coś, jak to się mawia, ale chyba każdy jest w stanie mnie zrozumieć. Włosy to atut kobiety, a ja będąc w tym wieku mam ich naprawdę mało. Co będzie za 10, 20, 30 lat?
Zdaję sobie sprawę z tego, że na kondycję włosów wpływ mają przede wszystkim geny (moja mama również nigdy nie miała gęstych włosów), ale mi się odechciewa przez to gdziekolwiek wychodzić. Może wpływ ma także stres? Stresuję się często i do tego praktycznie wszystkim.

Pomocy! Co o tym myślicie?

sky's the limit.

OdpowiedzCytat
alternative
stały bywalec
28/01/2013 2:11 am  

spróbuj propozycji z tamtych tematów. po olejowaniu czesto pojawiaja się całkowicie nowe włosy. zmiana szamponów, odżywek, masek, pewnych przyzwyczajeń. skrzyp + pokrzywa.
raczej nic nowego nie dodamy 😛

poczatki 🙂

OdpowiedzCytat
VikVeg
bywalec
28/01/2013 1:39 pm  

spróbuj propozycji z tamtych tematów. po olejowaniu czesto pojawiaja się całkowicie nowe włosy. zmiana szamponów, odżywek, masek, pewnych przyzwyczajeń. skrzyp + pokrzywa.
raczej nic nowego nie dodamy 😛

Oczywiscie, ze jest bardzo prawdopodobne ze jest efekt twojej diety lub... czestych "trwalych". Niewatpiliwe powinnas juz czas temu poczytac o tym, ktorych to brak mikroelementow moze prowadzic do nadmiernej lamliwosci wlosow.
Zaprzyjaznij sie z populrna googlarka a napewno znajdziesz...

Brakow mikroelementow czy witamin nie uzupelnisz szybko wiec nastaw sie na dluzsza kuracje.

A stres to raczej powoduje ich nadmierne wypadanie...

[edytowane 28/1/2013 przez VikVeg]

OdpowiedzCytat
StellaArtois
weteran forum
28/01/2013 2:37 pm  

na wypadające włosy polecałam w tamtym temacie wcierkę Jantar i polecę ją też Tobie, powoduje wyrastanie nowych włosków i bardzo ją sobie chwalę. choć oczywiście jeśli z natury masz rzadkie włosy to nie spodziewałabym się cudów i przesadnie spektakularnych efektów. odstaw suszarkę z gorącym nawiewem, prostownicę i na pewno będzie lepiej 🙂
poza tym, taki temat już jest, wystarczy się wczytać 🙂

OdpowiedzCytat
bułek
forumowy expert
28/01/2013 2:57 pm  

Sorry za offtop. Łamliwe włosy to jakiś skrót myślowy, metafora? Jak włos może się złamać? Przecież jest zbyt miękki i elastyczny ;).

Smakowite przepisy wegańskie

OdpowiedzCytat
Fatty
weteran forum
28/01/2013 3:21 pm  

niet bułku, włos potrafi się złamać 😉

Jak włos jest przesuszony, osłabiony to dosyć kruchy w strukturze- ja mam kiepskie końcówki(farbowanie, chlor i suszarka), łamią się a potem odrywają.

Białowieska się Puszcza.

OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
28/01/2013 3:43 pm  

Polecam jedzenie dużej ilości produktów pełnoziarnistych (orkisz, owies, żyto) - zawierają kwas krzemowy, który dobrze wpływa na włosy i skórę. Mnie przynajmniej rosną jak szalone (włosy i paznokcie). Choć z natury mam też cienkie włosy.
A propos jeszcze - kiedyś czytałam taki przepis, żeby zalać pszenne otręby ciepłą wodą i nałożyć taką maskę na całą noc, obwiązać workiem, ręcznikiem - ponoć świetnie po tym rosną.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com

OdpowiedzCytat
StellaArtois
weteran forum
28/01/2013 4:27 pm  

wlosy jak najbardziej się łamią, najpierw pojawia się biała kropeczka, a potem w tym miejscu włos łamie się i urywa.

OdpowiedzCytat
Szczurunia
bywalec
28/01/2013 5:52 pm  

Myślę, że stres może być tutaj głównym czynnikiem wypadania włosów. Ja mam tak, że nawet po krótkotrwałym, ale silnym stresie włosy wypadają mi garściami. Walczę z tym nadmiernym stresowaniem się jak mogę i to przynosi efekty także na czuprynie. Polecam kupić sobie melisę w suszu w sklepie zielarskim i jakieś łagodne ziołowe tabletki uspokajające,a przede wszystkim dbać o odpowiednią dawkę odstresowania się codziennie!

Jeśli chodzi o jedzenie to polecam czarną rzepę (codziennie wszamać trochę surówki), dużo natki pietruszki, paprykę, nasiona dyni. Oprócz tego pamiętać o pełnowartościowym białku i popijać herbatki z pokrzywy - powinno być dobrze.

[edytowane 28/1/2013 od Szczurunia]

OdpowiedzCytat
tru
 tru
stały bywalec
28/01/2013 7:20 pm  

Księżniczko, oczywiście że od stresu. Czasem u niektórych ludzi może być to stres wywołany martwieniem się o poprawność diety 😉 Sposób odżywiania oczywiście może mieć zawsze na to wpływ, ale znając życie - jest dobry.

Offtopem i swoją drogą, dowiedziałem się ostatnio rewelacji, że badano różne sposoby odżywiania i sporządzono listę od tej najlepszej do najgorszej. Najlepszą okazała się dieta witariańska, mięsna oczywiście bardzo nisko, ale najbardziej niezdrową na świecie okazała się... dieta Krisznowska, ze względu na dużą ilość mleka i smażenia w głebokim tłuszczu.

OdpowiedzCytat
Szczurunia
bywalec
28/01/2013 9:21 pm  

Jakoś nie chce mi się wierzyć, że fani McDonalda odżywiają się lepiej niż Krisznowcy. 😮

OdpowiedzCytat
Princess_Leia
bywalec
28/01/2013 9:39 pm  

bułek, oczywiście, że włosy się łamią. informacje dostępne także za pośrednictwem google.pl 😉

dzięki wam za rady, spróbuję zawalczyć z moim problemem 😉

sky's the limit.

OdpowiedzCytat
alternative
stały bywalec
29/01/2013 2:34 am  

z przeczytanych artykułów... podobno olej z łopianu powoduje wyrastanie nowych włosów. zakochałam się w olejowaniu więc każdemu polecam :D.

ja się podpieram tym co u anwen (anwen.pl) i recenzjami na wizażu :P. po odstawieniu silikonów moje wlosy wygladają dużo lepiej i nie lecą garściami.

poczatki 🙂

OdpowiedzCytat
StellaArtois
weteran forum
29/01/2013 11:38 am  

prostym włosom silikony krzywdy nie zrobia, więc jeśli ktoś takie ma, nie musi ich po "włosomaniacku" unikać ;p

OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
29/01/2013 12:28 pm  

Ja w ogóle polecam mgiełkę Radical z Farmony po myciu jako środek wzmacniający, znowu moja koleżanka zachwala odżywkę Jantar - też z Farmony. O taką [url] http://allegro.pl/jantar-wyciag-z-bursztynu-do-wlosow-i-skory-glowy-i2966285122.html [/url] (to nie moje Allegro jakby co).

[edytowane 29/1/2013 przez Lily]

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com

OdpowiedzCytat
Strona 1 / 2 Następny

Praca