Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Dlaczego?  

RSS

Lily
 Lily
Famed Member
21/06/2006 2:36 pm  

mięsożercy są tacy niedouczeni? (zresztą nie tylko, ale to jest 1 z głównych argumentów - musisz jeść mięso, bo jest konieczne dla zdrowia. A to tak naprawdę tylko usprawiedliwienie...
http://viva.eko.org.pl/art3.htm
Wybaczcie, ale ostatnio mnie to rusza bardziej niż powinno.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com

OdpowiedzCytat
Patka
rozmówca
21/06/2006 4:21 pm  

No właśnie. Pewna koleżanka zrobiła mi wykład że nie mogę tak poprostu byc vege. Ja nie jestem tak poprostu, przeczytałam o tym milony stron, chociaż bez tego też bym została (Zwierzęta), ale nie rozumiem jak mięsożerca może mnie pouczac :exclam: To raczej ja powinnam robic jej wykłady że nie może tak poprostu żrec mięcha. No, ale co robic 🙁 Jak czytam takie teksty, że człowiek zawsze jadł mięso i tak jesteśmy stworzeni to w takim razie ja będe wyjątkiem i przeciwstawie się tym genom :exclam: 🙂

OdpowiedzCytat
Asia
 Asia
bywalec
09/07/2006 3:26 am  

Wiecie co... wkurzają mnie tacy ludzie!!!!!Np kiedy kumple(niewegetarianie) gadają o jedzeniu to zawsze zejdzie na mój temat a konkretnie na wege... no i zaczynają się teksty: ty musisz jeść mięso, no to co ty jesz??,nie wiesz co tracisz, nie dostarczysz organizmowi wystarczającej ilości składników,jesteś głupia,.... no mam tego dosyć!!!!!!!!! Dokładnie, to przekonanie, że ludzie jedli zawsze mięso i niczym się go nie zastąpi wynika po prostu z niewiedzy(szkoda też że takie samo przekonanie ma mój lekarz, sądzi że żelazo jest tylko i wyłącznie w mięsie hihihi:)) ale ja już nie mam siły żeby im tłumaczyć:\\

OdpowiedzCytat
EvilOne
stały bywalec
26/07/2006 4:06 am  

ach widzicie starego dewoctwa sie nie oduczy:D
ludzie sa przyzwyczajeni ze trzeba wsunąc schabowego na niedziele, isc z rodzina do kosciola, najlepiej w nowym futrze czy w nowej garsonce z męzem pod pachą itd 😀
jak ktos jest ograniczony to nie ma na to rady :D:D:D
a poza tym wydaje im sie ze kilo schabu kupione czy cos takiego swiadczy o dobrej sytuacji majatkowej i jest powodem do dumy
tak samo futro jest synonimem luksusu
no coz... nogi sobie nie urwe :D:D:D

hide and seek

OdpowiedzCytat
crazylikeastrawberryjam
forumowicz
30/07/2006 7:00 pm  

ehhh miesozerni sapiens to glupki i tyle.. 😛 "to co ty jesz" jakby o warzywach nie slyszeli... albo "to jak ty robisz zupe bez miesa" no na wywarze z warzyw tez jakos 😀 i lepsza i nie plywa po niej kilo tluszczu xD hihihi

kiedys jak powiedzialam, ze nie zjemm iesa bo jak jem mieso to mi sie "wydaje" ze jem trupa, to uslyszalam "no tak, to trup ale on po to zyl zeby go zabic i zjesc"... 😐 😐 😐

a poza tym wydaje im sie ze kilo schabu kupione czy cos takiego swiadczy o dobrej sytuacji majatkowej i jest powodem do dumy

a swoja droga kilo schabu... to moze jeszcze cos kosztuje ale u nas w kraju to sie zre przewanie mielonego smazonego na smalcu [mieszane mieso mielone najtansze prawie] albo rosol z kurczaka [w ogole najtansze miecho] albo wsowa jakis syf za 2 zl z zamrazalnika w takim supermarkecie czy pasztet albo mielonke albo salceson 😐 i gdzie tu ten luksus?

żyj i daj żyć innym 😛

OdpowiedzCytat
daffnia
bywalec
30/07/2006 7:25 pm  

debata na temat: mięsożerni, roślinożerni, czy wszystkożerni trwa i chyba się prędko nie skończy (nigdy?)
w artykule poleconym przez lily jest pewna nieścisłość: mianowicie polowanie szympansów na inne małpy nie jest zjawiskiem przypadkowym, ani wyjątkowym i prawdopodobnie owo zachowanie było charakterystyczne dla ludzi pierwotnych. urządzanie polowania przez małpy jest co jakiś czas powtarzane. możnaby też uznać, że jest ono naturalne dla człowieka. nie chodzi jednak o konieczność spożywania mięsa (choć wysoce prawdopodobne, że miało to istotny plus dla zdrowia) bardziej ma znaczenie społeczne. w polowaniach brali udział głównie mężczyźni i mogli dzięki temu pokazać swoją siłę, sprawność i spryt:MĘSKOŚĆ jednym słowem 🙂 poza tym polowanie pełniło funkcję integracyjną, wszak przeprowadzane było zbiorowo. po polowaniu w pierwszej kolejności jedli samcy/mężczyźni, potem dzielili się pokarmem z samicami/kobietami i dziećmi, przez co podkreslali swoją rolę dominantów, ale też opiekunów.
tylko, że nasi przodkowie robili to raz, dwa razy w roku, a nie codziennie!!
również wtedy kiedy człowiek dysponował już zrobionymi przez siebie narzędziami. powszechnie przekazuje sie fałszywą wiedzę jakoby mężczyźni wybierali się na polowanie, kobiety zostawały w wiosce i czekały na powrót mężczyzn (z upolowanym zwierzem) od dawna już wiadomo, że to kobieta była karmicielką, a podstawą żywienia było to co nazbierała. mężczyźni, owszem, na polowania chadzali, ale niezmiernie rzadko, a gdyby mięso miało być podstawowym pożywieniem nikt by nie przeżył. czemu nie wprowadzono jeszcze zmian w podręcznikach?? bo co by się stało z konserwatywnym mysleniem o podziale ról w rodzinie? bo taka jest tradycja myslenia? bo by komuś było wstyd się przyznać, że się mylił? 😮 😮

Najlepsze Rzeczy W Życiu Są Za Darmo 🙂

OdpowiedzCytat
Paulina_p
bywalec
30/07/2006 7:53 pm  

kiedyś będąc na komuni u kuzyna. Zostałam zaatakowana pytaniami przez jakiegoś gościa który nie mógł pojąć jak ,,mozna nie jeść mięsa" wydaje mi się iż ten gość studiował psychologię dlaczego więc nie mógł tego pojąć. a te jego pytania:,, czy nie boisz się że to może się odbić na twoim zdrowiu, być może nie teraz ale w przyszłości" i inne tego typu głópie pytania 😉

OdpowiedzCytat
Owo
 Owo
bywalec
23/08/2006 2:50 pm  

Zostałaś zaatakowana pytaniami? Powinnaś się cieszyć! Gorzej by było, gdyby bez żadnych wiadomości ten gość zasypał Cię oskarżeniami! Myślę, że jednak chyba chciał się czegoś dowiedzieć, zanim mógł wydać osąd. To dobrze o nim świadczy.

[url]www.cleopata.deviantart.com[/url]

OdpowiedzCytat
saimaa-lake
bywalec
23/08/2006 3:02 pm  

Nie jesteśmy stworzeni by jeść mięso. Wystarczy zobaczyć na naszą budowę, na zeby, wśród których jest za mało kłów by przegryzać mięso etc.

On a steady diet of soda pop and Ritalin.

OdpowiedzCytat
Wiejka
stały bywalec
26/08/2006 3:22 pm  

ja na poczatku swojej wege drogi miałam spokój, było kilka pytań i tyle, ludzie to zaakceptowali, ale teraz na wakacje co rusz miliony pytań, a potem oskarżenia...:D.Ostatnnio mama koleżanki, która(dzięki mnie:D)tez przeszłą na wege, powiedziała, że w naszym wieku jest to niewskazane, bo się jeszcze rozwijamy...ale mnie się nie czepiałą tylko qmpeli, że ona się tym nie interesuje i, że nie robi sobie zaqpów, w przeciwieństwie do mnie(no cóż jest młodsza;)), a wczoraj babcia tak samo mówi, że teraz powinnam uważać z tą"dietą", bo rosnę i potrzebuje dużo białka...:DJuz nie mam siły odpowiadać na takie rzeczy i poprostu się uśmiecham i dalej wcinam moje kochane śliwki lub jabłka, a babci powiedziałam, że wolę mieć niedobór białka(heh..ciekawe jak;p)niż jeść te świnstwa z mięsa..:DA jak jej powiedziałąm o mleku to szoku doznała, ale powiedziałam, że to jest niezdrowe, bo każde Uht, takie jest przez tio przetwarzanie i, że gdyby było świeże to może jeszcze byłobyt ok(jest już starszą osobą i ma już swoje poglady wiec nie będę jej zmieniać..tak było łatwiej:))...
Pzdr!

Życie nie jest ani lepsze ani gorsze od naszych marzeń...Jest po prostu inne..

OdpowiedzCytat
heidi
bywalec
26/08/2006 3:53 pm  

A wiecie co ja się dowiedziałam?
Gdy przestałam jeśc mięso, stałam się nirnormalna bo brakuje mi jakiś składników w mózgu 😀

Nie jesteśmy stworzeni by jeść mięso. Wystarczy zobaczyć na naszą budowę, na zeby, wśród których jest za mało kłów by przegryzać mięso etc.

To chyba najprostszy, najlogiczniejszy argument. Zawsze to powstarzam wszystkim tym, którzy mi zadają pytania. Ale jak widać, do nich to nie dociera. Trudno.

Ja i tak zdania nie zmienie :}

OdpowiedzCytat
saimaa-lake
bywalec
26/08/2006 4:26 pm  

A wiecie co ja się dowiedziałam?
Gdy przestałam jeśc mięso, stałam się nirnormalna bo brakuje mi jakiś składników w mózgu 😀

To chyba najprostszy, najlogiczniejszy argument. Zawsze to powstarzam wszystkim tym, którzy mi zadają pytania. Ale jak widać, do nich to nie dociera. Trudno.

Ja i tak zdania nie zmienie :}

Eh...to niech jedzą kalosze, mają gumowe serca, to im kalosze pewnie też nie zaszkodzą :/...czemu gumowe? Bo rozciągają się i dopasowują do sytuacji. Załosne.

On a steady diet of soda pop and Ritalin.

OdpowiedzCytat

Praca