Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Kłopoty z pamiecią  

RSS

Anonim
bywalec
11/09/2008 2:55 pm  

Czesto zapominacie roznych rzeczy i wydarzen? Ja mam to niezwykle czesto i nie wiem co robic, wczoraj ogladalam film i dzisiaj juz nie pamietalam roznych scen, jestesm wegetarianka i jem jajka, maslo, sery i pije mleko, orzechy tez czesto zajadam, fasole i groch uwielbiam, salatki tez lubie i owoce oraz warzywa jem, bo mam i na sadzie i w ogrodku. Normanlie miewam zaniki pamieci, bylo lepiej jak np jeszcze sie uczylam, ale skoczylam studium i z pamiecia u mnie kiepsko, mam nadzieje, ze to nie wina genetyki, bo tylko dziadek pod koniec zycia (84lata) mial alzheimera, a ja jeszcze mloda jestem. Aha i zjadam mnostwo slodyczy. To straszne, ze nie pamietam roznych rzeczy, boje sie, ze bedzie gorzej.

OdpowiedzCytat
tru
 tru
stały bywalec
11/09/2008 3:18 pm  

Myślę, że nie warto tym sie przejmować. Żaden organizm nie jest idealny - zobacz ile np. na świecie osób noszacych okulary. Jeśli masz słabsza pamięć, trudno, i tak dookoła tyle tandety że nie warto o tym pamiętac 😉
Jakby co to spróbuj może nalewki z miłożębu japońskiego. Nawet jak się nie ma problemów to warto brać, działa dobroczynnie na mózg i układ krwionosny.

OdpowiedzCytat
Anonim
bywalec
11/09/2008 3:34 pm  

Moze nie martwilabym sie tak bardzo, gdybym nie wiedziala, ze np naprawde kiedys mialam niezla pamiec, a teraz czasem czuje sie jak moj dziadek kazdy mi o czyms przypomina. Pracuje w biurze i pamiec musze miec dobra, bo czasem nie wiem gdzie dalam papiery, a ostatnio szefowa szukala pieniedzy, bo zapomniala gdzie dala i byly... w koszu (na szczescie nie ja je tam wyrzucilam).
P.S. Tru dziekuje za dobre slowa.

OdpowiedzCytat
Stanisław
weteran forum
11/09/2008 4:19 pm  

Aniu dobrym sposobem na niezawodną pamięć jest jej ćwiczenie. Sama mówisz , że miałaś ją lepszą w czasie nauki. Dobrym ćwiczeniem na rozwijanie pamięci jest rozwiązywanie krzyżówek, wykonywanie działań matematycznych na papierze zamiast kalkulatorze lub chociażby staranie się zapamiętać najważniejszych numerów telefonu.
Ja też nieraz pójdę do sklepu i nie mogę sobie przypomnieć co ja jeszcze mialem kupić bo wiem że miały byc to cztery rzeczy a w koszyku mam trzy. Chodzę i patrzę po wszystkich półkach dopóki sobie nie przypomnę 🙂

Zdobywać majątek za cenę zdrowia znaczy to samo co odciąć sobie nogi by kupić za nie parę butów.

OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
11/09/2008 4:29 pm  

No i trzeba się dotleniać, czy li np. spacerować itp., tlen jest dla mózgu niezmiernie ważny.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com

OdpowiedzCytat
Anonim
bywalec
11/09/2008 4:45 pm  

Widzicie, ze sama na to nie wpadlam, kiedys rozwiazywalam krzyzowki, a teraz juz nawet nie wiem kiedy ostatnio. Moze beda tez jakies tabletki na pamiec czy koncentracje, albo jakies witaminy, moze czegos mi brakuje. Ooo- spacer, dobry pomysl 🙂 Moze do lasu po pracy pojde ;), a teraz ide do kiosku krzyzowke kupic 😀 Dziekuje za rade Stanislawie i Lily 🙂

OdpowiedzCytat
Ayna
 Ayna
forumowy expert
12/09/2008 1:27 am  

Dotleniać się na świeżym powietrzu - jak najbardziej . Ważny jest tez sposób oddychania. Powinien być pełny tzw. przeponowy.
I nie zapominaj o orzechach , sezamie i migdałach . Dobrze robią na pamięć ze względu na zdrowe tłuszcze ( kwas linoleowy ), który sprzyja podwyższaniu poziomu lecytyny we krwi.

Jeśli chciałabyś suplementować , to jest w sprzedaży na stoiskach ze zdrową żywnością lecytyna sojowa w formie granulatu zalecana dzieciom w wieku szkolnym i osobom starszym.
😉

OdpowiedzCytat
Krzysiek
rozmówca
28/09/2008 9:52 pm  

Nie pamiętam dokładnie źródeł ale żonglowanie bardzo pozytywnie wpływa na mózg. Z przeprowadzonych badań dzieci które codziennie żonglowały miały o 300% lepsze wyniki w nauce. I wiem że to działa - sprawdzone. Poza tym każdy sport w którym się dotlenia mózg jest korzystny na pamięć i tak jak wcześniej pisali to też ważne. Pozdrawiam!

OdpowiedzCytat
Krzysiek
rozmówca
28/09/2008 10:02 pm  

Nie pamiętam dokładnie źródeł ale żonglowanie bardzo pozytywnie wpływa na mózg.

😀

OdpowiedzCytat
Olla
 Olla
bywalec
23/10/2008 9:08 pm  

Jest cos takiego jak Lucetam. MOże by Ci pomógł, ale to lekarz przepisuje. Oraz ćwiczenia denisonna na zrównoważenie obu półkul.

OdpowiedzCytat

Praca