Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Świadomość   

Strona 2 / 3 Wstecz Następny
  RSS

Aryenne
rozmówca
21/12/2011 6:28 pm  

No jasne. Gdyby wszyscy pomagali ludziom, to kto chroniłby zwierzęta?
A ja wierzę w teorie wschodu, więc opowieści o niewinnych krzywdach ludzi niespecjalnie mnie wzrusza...

OdpowiedzCytat
cienkun
rada starszych
21/12/2011 7:55 pm  

Więc krzywda zwierząt też nie powinna 😉 😉
Każdy wybiera o kogo chce się martwić i już. Natomiast zacząć powinno się od nie krzywdzenia. 😎

OdpowiedzCytat
Aryenne
rozmówca
21/12/2011 8:01 pm  

Mam na myśli teorię karmy.
zwierzęta jej nie podlegają, ludzie tak.
Wierzę, że jeżeli ty zabijesz kogoś brutalnie w przeszłości, to kiedyś i ciebie brutalnie zabiją.
Zwierzęta kierują się instynktem, więc to ich nie dotyczy.

OdpowiedzCytat
cienkun
rada starszych
21/12/2011 8:07 pm  

Ale ich obecne, zwierzęce wcielenie jest wynikiem ich postępowań w poprzednim, ludzkim wcieleniu.

OdpowiedzCytat
Aryenne
rozmówca
21/12/2011 8:47 pm  

Nie. Ludzie nie wcielają się w zwierzęta. Zaczynasz od bycia kamyczkiem, ale raczej się nie cofasz. 😛

OdpowiedzCytat
Anonim
bywalec
21/12/2011 8:52 pm  

Fakt, ludzie nie wcielają się w zwierzęta, ale zgodnie z teorią karmy, zwierzęta to kolejne wcielenia ludzi.

OdpowiedzCytat
Aryenne
rozmówca
21/12/2011 9:08 pm  

Nie. To ludzie są kolejnymi wcieleniami zwierząt. No wiesz, coraz bardziej zaawansowana świadomość.

OdpowiedzCytat
Anonim
bywalec
21/12/2011 9:17 pm  

A to nie jest tak, że jeśli bedę złym człowiekiem to następne wcielenie mojej duszy to będzie kaczka?
Może za bardzo uprościłam, ale mam wrażenie, że karma raczej w tą stronę działa.

OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
21/12/2011 9:48 pm  

Chyba łatwiej spaść niżej, za to wydostać się z pozycji zwierzęcia do człowieka - prawie niemożliwe. O ile dobrze pamiętam.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com

OdpowiedzCytat
Aryenne
rozmówca
21/12/2011 10:25 pm  

Nie właśnie. Zaczynasz od kamyczka, potem jesteś roślinką, drzewkiem jakimś później zwierzęciem. A dopiero potem, jak jesteś już mądrym zwierzątkiem, które przeżyło wiele wcieleń, to wcielasz się w człowieka. Na tym właśnie etapie ludzie są bardzo, ale to bardzo niemądrzy. Im więcej wcieleń żyjesz jako człowiek, tym jesteś mądrzejszy. Gdyby było ,,oko za oko ząb za ząb", to byśmy byli biedni. Karma to jakieś 10 procent tego, co ty zrobiłeś. A spadanie do poziomu zwierząt za ich zabicie równałoby się drastyyyyczneemu spadowi liczebności ludzi.

OdpowiedzCytat
cienkun
rada starszych
21/12/2011 11:06 pm  

Aryenne, nie wiem skąd wzięłaś tę teorię, ale na pewno nie od Karmana...

OdpowiedzCytat
Oldek
bywalec
21/12/2011 11:29 pm  

Fakt, ludzie nie wcielają się w zwierzęta, ale zgodnie z teorią karmy, zwierzęta to kolejne wcielenia ludzi.

Nie wierzę w prawo karmy, ale zdarzyło mi się kiedyś stwierdzić żartobliwie, ze mój pies musi być inkarnacją jakieś ''głupiej blondynki''.

[IMG] [/IMG] Wiem, jestem okropny 🙁

Wierzę ze zwierzęta mają duszę, czują i myślą. Po prostu posiadają świadomość.

Nie wierzę w prawo karmy, gdyż dane jest nam (jak mówi biblia) tylko jedno życie a potem śmierć.

największym bohaterem jest człowiek, który zamienia wroga w przyjaciela.

OdpowiedzCytat
Sagamore
stały bywalec
21/12/2011 11:39 pm  

zeby zaraz z tego nei rozpętała sie kolejna teologiczna wojna 😛

Wierzę, że jeżeli ty zabijesz kogoś brutalnie w przeszłości, to kiedyś i ciebie brutalnie zabiją.

Karma to jakieś 10 procent tego, co ty zrobiłeś

Aryenne możesz mi wyjaśnić co miałaś na myśli pisząc te dwa zdania niemal obok siebie?
Dodatkowo nie wiem skąd założenie ze wcielenie zwierzęcia musi być automatycznie gorsze od ludzkiego...

stay classy...

OdpowiedzCytat
cienkun
rada starszych
22/12/2011 12:12 am  

skąd założenie ze wcielenie zwierzęcia musi być automatycznie gorsze od ludzkiego...

To wynika z prawa Karmana (czyli tzw. karmy)
Tylko ciało ludzkie, jest pomostem do życia na tzw. planetach niematerialnych.

Nie wierzę w prawo karmy, gdyż dane jest nam (jak mówi biblia) tylko jedno życie a potem śmierć.

to zabawne, co piszesz, bo Świadkowie Jehowy, z tej samej Biblii wywnioskowali że dusze inkarnują... (też jestem okropny 😛 )

[edytowane 21/12/2011 przez cienkun]

OdpowiedzCytat
Aryenne
rozmówca
22/12/2011 5:38 pm  

No wiecie, zwierzęta są super i tak dalej. Ale trudno analizować problemy Wszechświata będąc świnką morską...

OdpowiedzCytat
Strona 2 / 3 Wstecz Następny

Praca