Cześć, wracam na forum po wieloletniej przerwie. Przez ten czas z "wojującej" laktoowowegetarianki, stałam się semi (w zeszłym roku ze względu na złe wyniki badań krwi wróciłam do ryb) i wydaje mi się, że nieco zmądrzałam. Przestałam "nawracać" innych na bezmięsną dietę.
Do rzeczy: w przyszłym roku planuję ślub i wesele. Menu będzie tzw. tradycyjne (wbrew memu postowi sprzed lat hehe...); jedynie dla "innożerców" (łącznie ze mną będą trzy takie osoby) muszę wymyślić jakieś smakowite zamienniki. Potrzebuję pomysłu na: przystawkę (w wersji dla większości gości będzie to tatar z łososia na pumperniklu), zupę, drugie danie i kilka przekąsek. Jeśli ktoś może mi coś polecić, to poproszę.
Weganizuję sobie 🙂
Zapraszam do mojego bloga: http://cieciorka.blogspot.com/
Szykuję wesele, ma jeszcze dużo czasu, wiele rzeczy juz zaplanowałam, ale jedno nie daje mi spokoju.... ja i on, czyli para młoda jesteśmy wege. TYLKO MY, wszyscy goście, rodzinka najbliższa to mięsozercy....
noi teraz... chciałabym zeby było raczej tradycyjnie.... ale... troszkę ich oszukać 🙂 tzn. rosołek bez mięsa 🙂 sałatki, surówki, ziemniaczki, pierożki, krokiety, bigos(bez mięsa,ale jak?żeby smakował jak tradycyjny?)jakieś tam ciasta no i.... hm... kotlety sojowe mielone ok... te schabowe raczej "nie przejdą" :/
a jak to jest z "parówkami wegetariańskimi? dobre? za ile i gdzie kupić?
no i w ogóle... jakieś pomysły... jak wy sobie radziliście, co podaliście.... myśle np. o smazonym tofu... jadłam kiedyś i myslałam że to kurczak(a w miejscu skrajnie wege 😀 ) ale też nie znam przepisu no i to chyba dość drogie :/
nie będę sama przyrządzać. zmawiam sale i oni bedą przygotowywać... takze jakby im przepisy dać... tylko jakie dania? zamiast tych "tradycyjnych" weselnych mięsnych...?
Liczę na wasze wsparcie 🙂
Nie radze to wesele jest dla gości więc jeśli cała reszta je mięso planuj menu pod gości bardziej niż dla siebie to oni maja być zadowoleni. A z naszego jedzenia na pewno przy alko nie będą zadowoleni. Moja znajoma tez wege zrobiła menu zupełnie pod siebie a potem się nasłuchała nie konkretnie od każdego tylko za plecami.
bzdura, dawaj wege jadło. Np. kuchnia indysjska smakuje każdemu, mięsożercom też.
No chyba że planujesz tradycyjną polską popijawę która kończy się pod stołem, wtedy golonka będzie na miejscu. 😛
edit. A wiesz że to był temat sprzed 6 lat?! 😀
[edytowane 19/12/2012 przez cienkun]
[edytowane 19/12/2012 przez cienkun]
Gdybym mila kiedys robic wesele, wogole bym sie nie wachala zrobic wegetarianskiego/ weganskiego jadlospisu. To nasze swieto wiec zapraszamy na naszych warunkach, jesli ktos nas szanuje to jeden dzien w roku na takiej diecie nikomu nie powinnien przeszkadzac
miej nadzieje..zawsze
Z mojego doświadczenia lepiej na weselu być wegetarianinem niż weganinem 😀 nie zdarzyło się jeszcze, że dostałam czysto wegańskie menu. Zawsze przed weselem informuje, że potrzebuje dwa wege talerze i tylko raz był problem. Jak już podpiło sobie towarzystwo, to wszyscy zaczęli mnie przedrzeźniać, gdy pytałam się czy zupy są na mięsie 😉
zawsze jak byłam gościem para młoda wszystko tak zorganizowała ze było super, specjalnie czasem tylko dla mnie i chłopaka szykowała kuchnia coś ale nikt na nas nie marudził wręcz przeciwnie parę osób było zainteresowanych i w sumie też się przymierzai do przejścia, jedna kumpela całe miała wesele wege i każdy się najadł tylko z tego co pamiętam wtedy trochę musiała wydac
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja