Hej, właśnie kilka minut temu obejrzałam w dzien dobry TVN filmik o tym jak żle traktuje sie karpie w Polsce i ptoem rozmawiali z kims z jakiejs fundacji Viva. fajnie ze zwracają uwagę na to, pokazywali jeszcze o jakims stowarzyszeniu szukajacym domu dla bezdomnych psób, a jeszcze maja costam o tym pokazywac(jestem w trakcie lookania:P) pozdro (:
[edytowane 23/12/2008 przez Devaa]
Nawet te święta mnie nie cieszą.bo to najgorszy okres dla zwierząt .Kiedy ludzie się radują,w wannie pływają karpie ,aby dzieci mogły sobie popatrzeć i się pobawić,a potem.....................
Nie potrafie wyobrqzić sobie rzeźni w okresie przedświątecznym.I te psy wyrzucone gdzieś po drodze,tułające się po polach,gdy w tym czasie szczęśliwa rodzinka zasiada do kolacji wigilijnej u dalekich krewnych u których nie było miejsca dla biednego psiny.
A najgorsze w tym wszystkim jest to,że nie wiele możemy zmienić.Co z tego ,że w telewizji coś tam wspomną jak nikt na to nie zwraca uwagi,bo przecież najważniejsza tradycja 🙁 😡
[edytowane 23/12/2008 od krysia]
http://www.facebook.com/group.php?gid=132280573466144
Przypomniało mi się! Jakby ktoś widział, że ktoś wyrzuca psa z domu, samochodu, wie kto mógł przywiązać psa w lesie. Nie wahać się spisywać numery rejestracyjne, zgłaszać na policję. Pozbycie się psa/kota z domu grozi karą pozbawienia wolności chyba do 5 lat.
wydaje mi się że jednak do lat 2, tak jak za znęcanie się, a nic to nie da, bo pomijając górę papierów i problemów ktoś dostanie albo grzywnę śmiesznie niską albo sprawa zostanie umorzona, brak słów jeśli chodzi o polskie prawo
Hallo gdzie jest Paweł?! Musisz rozwiać wątpliwości 5 lat czy 2 lata ze wyrzucenia psa/kota z domu???
Słuchaj tutaj wiele zależy od policji. Byłam na wykładzie o prawach zwierząt i prawnik mówił, że jakiś koleś dostał 1.5 roku pozbawienia wolności za zabicie z wiatrówki chomika i kanarka na oczach swoich dzieci.
Moim zdaniem lepiej robić coś niż nic. Sama kiedyś zgłaszałam głodzenie psa.
Lepsza kara finansowa niż żadna. Na drugi raz tan ktoś pomyśli zanim zrobi krzywdę zwierzęciu. Bo kto chce być ciągany po sądach? Oczywiście na jakąś tam część ludzi to w ogóle nie podziała ale reszta?
[edytowane 23/12/2008 przez Bellis_perennis]
Hallo gdzie jest Paweł?! Musisz rozwiać wątpliwości 5 lat czy 2 lata ze wyrzucenia psa/kota z domu???
:red:
Mi osobiście wydawało się, że do dwóch lat i ten link by to chyba potwierdzał:
http://huby.seo.pl/11_zwierzaki/115_kary.htm
Nie pamiętam, żeby padło tam gdzieś słowo "pięć", ale to możliwe... Z tym, że to jest niby tylko za znęcanie się:
79) Kto zabija, uśmierca zwierzę albo dokonuje uboju zwierzęcia z naruszeniem przepisów art. 6 ust. 1, art. 33 lub art. 34 ust. 1-4 albo znęca się nad nim w sposób określony w art. 6 ust. 2 i art. 31, podlega karze pozbawienia wolności do roku, ograniczenia wolności albo grzywnie.
2. Jeżeli sprawca czynu określonego w ust. 1 działa ze szczególnym okrucieństwem, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
gdzie:
Art 6:
chodzi chyba ogólnie o zadawanie cierpienia
Art 31:
1) pozbawiania zwierząt używanych do doświadczeń zdolności wydawania głosu;
2) przeprowadzania na zwierzętach testów środków kosmetycznych oraz testów środków higienicznych, jeżeli dostępne są metody alternatywne;
3) przeprowadzania dla celów dydaktycznych doświadczeń na zwierzętach, powodujących ich zbędne cierpienie, jeżeli cel ten można osiągnąć w inny sposób.
Czyli "ot takie" wyrzucenie z domu, bez dodatkowych okrucieństw w rodzaju przywiązania do drzewa, mogłoby się czasem nie załapać. Akurat wczoraj rozmawiałem z kolegą studiującym prawo i w 100% potwierdził mi to, co było dla mnie poniekąd oczywiste - że jeśli przestępstwo nie jest widoczne na pierwszy rzut oka, a stać Cię na dobrego adwokata, to nie ma bata i nic Ci nie zrobią, a jeśli Cię nie stać, no to rzeczywiście masz problem... :red: Tak więc w niektórych, identycznych przypadkach jeden człowiek nie zostanie ukarany, a drugi spędzi rok w więzieniu (z tą sprawą miśka to kompletne przegięcie było i kpina jakaś... 😡 ). Za wyrzucenie zwierzaka nie spodziewałbym się, że cokolwiek zrobią. ALE: tak jak napisałaś, jeśli tylko policja człowiekiem się zainteresuje, to nawet jeśli absolutnie żadnych konsekwencji nie poniesie, nadenerwuje się i na następny raz pomyśli, a że rodzina i znajomi też mogą wyciągnąć wnioski... To już jest coś...
Materiał video z dzisiejszego Dzień Dobry TVN:
nie ma to jak czas spokoju i wzajemnego miłowania. ostatnio gadałam z mamą i mówię że jak można jeść takie biedne zwierze a ona: "ale za to jaki on dobry!". prosta ideologia: jeśli smakuje nam czyjeś mięso to znaczy że mamy moralne prawo do zabijania w celu jego pozyskania nawet jeśli jest to zbędnym grymasem. ech... miałam ciężki dzień...
Naszym celem musi być wyzwolenie się... poprzez rozszerzenie kręgu współczucia na wszystkie żywe istoty i na cały cudowny świat natury. Albert Einstein
http://delicious.blog.pl/ - zapraszam na mojego bloga kulinarnego 😀 wiem że trochę mało ale założy
no ba, nawet u mnie w mieście się coś dzieje http://www.elblag24.pl/elblag,dzien_ryby_-_swieto_karpia,18705,0,0,0.html
choć patrząc na komentarze można mieć wątpliwości czy aby na pewno
[edytowane 24/12/2008 przez Likwidator]
20 years from now you'll be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja