28 marca 2009 o godz. 20:30 w wielu domach i instytucjach na całym świecie , na jedną godzinę zgasną światła.
Będzie to symbol poparcia dla idei walki ze zmianami klimatu.
Akcję , już po raz trzeci , organizuje międzynarodowa organizacja ekologiczna WWF.
Zarejestruj się na stronie :
http://www.wwf.pl/godzinadlaziemi/
i wspomóż walkę z globalnym ociepleniem - wystarczy ,że 28 marca o godz. 20 :30 wyłączysz na godzinę światło w swoim mieszkaniu.
Ja się zarejestrowałam. Na dole tej strony jest mapa Polski i można sprawdzić ile osób z poszczególnych miast przyłączyło się do akcji.
Znowu zły dzień i zła godzina. W sobotę jak ktoś nie jest poza domem to często ogląda tv itp., u mnie to nierealne, by o tej porze gasić wszystko, niemąż mecz ogląda. Mogę ewentualnie zobowiązać się do wcześniejszego pójścia spać 🙂 (normalnie chodzę o 2 :P)
http://szydelkoikoraliki.blogspot.com
Przyznam się szczerze, że ostatnio zapomniałam.... 🙁
O tej godzinie prawdopodobnie będę wracać do domu po intensywnym dniu nauki u koleżanki.
Chciałam zwrócić uwagę na to że pojawił się nowy trend przeciwko prawdziwości teorii globalnego ocieplenia. Faktem jest to, że klimat ulega zmianom i jest to proces naturalny. Tylko, że człowiek swoją działalnością przyspiesza te zmiany. Ale każdy argument aby kupić nowe BMW bez wyrzutów sumienia jest dobry.
Nowe BMW chyba lepsze niż stare, zazwyczaj bardziej przyjazne dla środowiska 😉 W ogóle wśród wegetarian nie zauważyłam trendu "antysamochodowego", wszyscy, którzy tylko mogą, śmigają autem. Ja jestem w mniejszości 😉 Tak że i tak już ograniczam emisję CO2.
http://szydelkoikoraliki.blogspot.com
Też fakt 😉
Z tym CO2 sprawa skomplikowana. W każdym razie jakby się głębiej zastanowić to po co kupować energooszczędne żarówki, jeździć przyjaznymi dla środowiska środkami transportu skoro największą emisję CO2 powodują wojny 😮 ale z drugiej strony nie można mieć wszystko gdzieś bo inni robią gorzej.
Gorszymi gazami cieplarnianymi sąt tlenek azotu i metan... 😮
[edytowane 23/3/2009 przez Bellis_perennis]
Wczoraj czytałam o tej akcji. jeśli będę w domu to na pewno wezmę w niej udział, nic mi się nie stanie jak przez godzinę pobędę w ciemnościach 😉
Co do samochodów to ja również jestem w mniejszości niejeżdżącej, ale to głównie dlatego, że nie nadaję się na kierowce (mam problem ze stronami lewo-prawo, zupełnie nie potrafię"zapanować" nad autem) , nie mam prawa jazdy i pewnie mieć nie będę.
Ja też nie jeżdżę...Ale jeżdżę autobusami, niestety 🙁 A po mieście na rowerze albo pieszo.
Światło oszczędzam jak się tylko da (co jest trochę denerwujące, ponieważ moje współlokatorki nie oszczędzają w ogóle), a w sobotę wieczorem pewnie będę namiętnie pisać pracę licencjacką. Ale może wyłączę światło, jeśli będę pamiętała. 😉
Trzeba było o tym wcześniej myśleć.. 😛 Musi Ci wystarczyć światło monitora.. 😛 W Opolu chyba zbyt wiele osób nie wie o akcji, bo nie widzę, żeby się w ciemności pogrążyło. Ale podobno wieża ratuszowa nie jest chwilowo oświetlona. 😉
Pochwała jest pożyteczniejsza od kary. Plaut
Praca
Proszę Zaloguj Się lub Rejestracja