Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Skrzyżowanie jabłka z pomidorem  

  RSS

Surojad
forumowicz
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 38
05/08/2010 12:40 am  

Szwajcarskiemu sadownikowi Marcusowi Cobertowi udało się skrzyżować jabłko z pomidorem. Selekcjoner wyhodował nowy gatunek jabłek z czerwonym soczystym miąższem.

Jak informuje londyński dziennik "Daily Telegraph", pod względem koloru i faktury jabłka przypominają pomidory, ale rosną na zwykłych jabłoniach.

Nowy gatunek jabłek charakteryzuje się delikatnym smakiem z lekkim odcieniem leśnych jagód. Owoce wyróżniają się przy tym zwiększoną zawartością przeciwutleniaczy. Jabłka nie tracą swojego "pomidorowego" koloru nawet po obróbce termicznej czy innej.

Pierwsze sadzonki nowej odmiany jabłek już pojawiły się w sprzedaży w Wielkiej Brytanii. Spotkały się z dużym zainteresowaniem sadowników. Oczekuje się, że nowe, już brytyjskie "pomidorowe jabłka" znajdą się w sprzedaży w sklepach na Wyspach w ciągu najbliższych dwóch lat.

Źródło: PAP - Nauka w Polsce


OdpowiedzCytat
PanikowaNevcia_xD
bywalec
Dołączył: 14 lat  temu
Posty: 381
05/08/2010 9:32 pm  

Szwajcarskiemu sadownikowi Marcusowi Cobertowi udało się skrzyżować jabłko z pomidorem.

O rzesz ty... 😮
Nawet nie wiem, co o tym sądzić... To dobrze czy źle? 😉

„Te no naka ni wa ai subeki hito sae mo, Hanabanashiku chitte. Te no naki ni wa ikita imi kizande mo, Munashiki hana to shiru...”


OdpowiedzCytat
rubia
forumowy expert
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 1077
05/08/2010 11:04 pm  

😮
Chociaż... kto by np. kiedyś pomyślał, że można skrzyżować poziomkę z bananem? A jaki smaczny efekt! 😉


OdpowiedzCytat
haku
 haku
rozmówca
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 56
06/08/2010 6:31 pm  

ma może ktoś jakieś zdjęcie tego wynalazku?


OdpowiedzCytat
Surojad
forumowicz
Dołączył: 15 lat  temu
Posty: 38
06/08/2010 8:28 pm  

[b]Z zewnątrz jabłko, w środku pomidor, ale jeśli wierzyć producentowi smak wyśmienity.[/b]
[img] [/img]

Z zewnątrz wygląda jak jabłko, jednak dopiero po przekrojeniu odsłania swoje prawdziwe oblicze. Pod względem koloru i faktury przypomina pomidor, ale rośnie na zwykłych jabłoniach. Redlove jest wynikiem 20 lat żmudnych prac szwajcarskiego hodowcy owoców, któremu udało się skrzyżować jabłko z pomidorem.

Selekcjoner Markus Kober wyhodował nowy gatunek jabłek z czerwonym soczystym miąższem. Redlove, uprawiane w Devon, w południowo-zachodniej Anglii, są różowe od skórki po ogryzek. Charakteryzują się delikatnym smakiem z lekkim odcieniem leśnych jagód. Owoce wyróżniają się przy tym zwiększoną zawartością przeciwutleniaczy, dystansując pod tym względem nawet czerwone mięso.

Jabłka nie tracą swojego „pomidorowego" koloru nawet po obróbce termicznej czy innej. Sok wytłoczony z nowych owoców wygląda bardziej jak sok żurawinowy – niż jabłkowy. Nic więc dziwnego, że nowa odmiana od razu wzbudziła zainteresowanie cukierników, bo czerwony jabłecznik to dopiero gratka!

Jak twierdzi twórca Redlone Markus Kober, odmiana powstała absolutnie w naturalny sposób – bez użycia technik modyfikacji genetycznej. Po 20 latach żmudnych krzyżówek różnych odmian jabłek i pomidorów udało mu się wyhodować owoce o nietypowym miąższu.

Jak mówi przedstawiciel dystrybutora Tom Sharples, drzewa były hodowane w tunelach by uniknąć przypadkowego zapylenia przez pszczoły.

Pierwsze sadzonki nowej odmiany jabłek już pojawiły się w sprzedaży w Wielkiej Brytanii. Spotkały się z dużym zainteresowaniem sadowników. Oczekuje się, że nowe, już brytyjskie „pomidorowe jabłka" znajdą się w sprzedaży w sklepach na Wyspach w ciągu najbliższych dwóch lat.

Drzewa nie są tanie 30 euro za sztukę – a wyłączność na ich sprzedaż ma brytyjska spółka Suttons. Chętnych moich nabycia jednak nie brakuje – zaraz po upublicznieniu odmiany do centrali firmy wpłynęło ponad 1500 zamówień na sadzonki. Na razie głównie od ogrodników amatorów.

Redlone występuje w dwóch odmianach: Era, owocująca we wrześniu, przechowywana nawet do Bożego Narodzenia, i Sirena owocująca w sierpniu, a przechowywana do października.

Źródło: www.tvp.info

[edytowane 6/8/2010 przez Surojad]

[edytowane 6/8/2010 przez Surojad]


OdpowiedzCytat
Lily
 Lily
Famed Member
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 4163
06/08/2010 8:31 pm  

Hmm, wygląda kusząco, choć nie przepadam za pomidorami - wolę jabłka. Ciekawe, jak smakuje.

http://szydelkoikoraliki.blogspot.com


OdpowiedzCytat
Bellis_perennis
Famed Member
Dołączył: 16 lat  temu
Posty: 3467
06/08/2010 8:46 pm  

Ja bym z chęcią spróbowała 😀 nie lubię jabłek ale ciekawość jest silniejsza 😀

[edytowane 6/8/2010 przez Bellis_perennis]


OdpowiedzCytat
Nela89
bywalec
Dołączył: 17 lat  temu
Posty: 374
06/08/2010 9:55 pm  

Fantastyczne! Z chęcią zjem, jeśli będę mieć okazje.

Pochwała jest pożyteczniejsza od kary. Plaut


OdpowiedzCytat
Jędruś
stały bywalec
Dołączył: 19 lat  temu
Posty: 849
07/08/2010 7:35 am  

Surojad: po pierwsze to nie jest krzyżówka jabłoni z pomidorem jak sugeruje tytuł wątku oraz opisy.
http://www.fruitnet.com/content.aspx?cid=7512

Fragment:
To produce the Redlove varieties, Mr Kobelt cross-pollinated different apple cultivars of apple including Royal Gala and Braeburn with another specimen that has pink flesh but no taste.

Tłumaczenie:
Aby wytworzyć odmianę Redlove, pan Kobelt zapylał krzyżowo różne kultywary jabłoni włączając w to odmianę Royal Gala oraz Braeburn z inną odmianą, która ma miąższ koloru różowego ale jest bez smaku.

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty
:yltype:


OdpowiedzCytat
  
Praca